Eksploderte etter Raymonds melding

Apotek1 har aldri solgt så mange selvtester som nå. Dagen etter Oslo-byrådsleder Raymond Johansens (Ap) pressekonferanse onsdag, hadde flere av Apotek1s Oslo-filialer tomme hurtigtest-hyller - og måtte fylles på nytt.

- EKSTREMT: - Vi har aldri solgt så mye selvtester. Aldri. Vi har hele tida sett at salget av både munnbind og selvtester følger smittetallene, og nå er det helt ekstremt, sier pressesjef Silje Ensrud i Apotek1. Foto: Gorm Kallestad / NTB
- EKSTREMT: - Vi har aldri solgt så mye selvtester. Aldri. Vi har hele tida sett at salget av både munnbind og selvtester følger smittetallene, og nå er det helt ekstremt, sier pressesjef Silje Ensrud i Apotek1. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert

- Vi har aldri solgt så mye selvtester. Aldri. Vi har hele tida sett at salget av både munnbind og selvtester følger smittetallene, og nå er det helt ekstremt. Vi selger både enkeltpakker og fempakker, men det er nesten bare fempakker som går.

Det sier pressesjef Silje Ensrud i Apotek1 til Børsen.

Etter Oslo-byrådsleder Raymond Johansens (Ap) pressekonferanse onsdag ettermiddag - hvor det ble klart at Oslo-borgere nok en gang anbefales å bruke munnbind på kjøpesentre, i butikker og i kollektivtrafikken - eksploderte også salget av munnbind i Apotek1s butikker.

- Økte med 81 prosent

Torsdag ettermiddag klokka 14.00 var 19 av apotekkjedens 46 Oslo-filialer utsolgt for hurtigtester. Én time seinere opplyser Ensrud at Apotek1s grossist på Lørenskog har mottatt en større leveranse, og at denne allerede er på vei ut til butikkene.

- Etter anbefalingen onsdag, økte salget av munnbind med 81 prosent sammenliknet med onsdagen før. Vi opplever at hyllene blir tomme for både munnbind og selvtester - men det fylles løpende.

Ensrud advarer samtidig mot hamstring.

- Det er god tilgang, selv om enkeltbutikker kan bli utsolgt. Grossisten har et stort lager, og det leveres ut løpende til apotekene. At apoteket er tomt akkurat når kunden kommer, handler om at det har gått mye akkurat den dagen. Og nå går det mye hver dag.

Hyllene fylles imidlertid opp igjen stort sett hver morgen, forteller Ensrud.

LANG VENTETID: Køen ved teststasjonen på Adamstuen i Oslo var torsdag ettermiddag over 300 meter lang. Vis mer

- Stabilt høyt

Distribusjons- og kommunikasjonsdirektør Miriam Thistel i Norsk Medisinaldepot, som eier kjeden Vitus Apotek, skriver i en e-post til Børsen at det fremdeles er litt tidlig å si noe om effekten av pressekonferansen.

- Vi har de siste månedene hatt et stabilt høyt salg av hurtigtester - også i går. Munnbindsalget i går økte noe, men er fortsatt et godt stykke bak de største salgsdagene i fjor. Vi har generelt god tilgang til både covid-19-tester og munnbind både på vårt sentrallager og i våre apotek. Vi følger nå situasjonen nøye for å sikre god tilgang på denne type produkter framover, skriver Thistel.

- Bruk munnbind

Byrådsleder Johansen oppfordret onsdag alle Oslo-folk til å bruke munnbind i kollektivtrafikken, på kjøpesentre og butikker og i taxier under en redegjørelse til Oslo bystyre om coronasituasjonen i hovedstaden.

- Vi ser at folk igjen bruker munnbind. Det er bra. Folk må igjen putte munnbind tilbake i veskene og lommene sine. Vi har en klar oppfordring fra Oslo kommune: Bruk munnbind, sa Johansen.

Johansen var tydelig på at oppfordringen er utformet som en anbefaling, ikke et påbud eller krav:

- Vi må igjen be Oslo-folk trå til for å bremse smittestigningen.

- Slik er loven

Han fortalte også at bystyret i Oslo nå vurderer de praktiske og juridiske sidene ved en eventuell innføring av coronasertifikatet.

- Et coronapass kan bli innført, men det er veldig viktig å være klar over følgende: Det er ikke mulig å innføre coronapass uten samtidig å innføre inngripende tiltak som coronapasset kan gi oss fritak fra. Slik er loven. Vi må også vurdere de etiske sidene: Ved å innføre inngripende tiltak overfor de som ikke er vaksinert, må vi være klar over at FHI sier at et coronapass, mest sannsynlig, har begrenset effekt på smittespredningen, sa Johansen

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer