Eksplosiv konkursvekst: - Real kalddusj

Både konkurs- og inkassotallene stiger. - Mange bedrifter er på bristepunktet, sier inkassotopp.

FLERE KONKURSER: Konkurstallene fortsetter å stige i Norge. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
FLERE KONKURSER: Konkurstallene fortsetter å stige i Norge. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Avslutningen av norsk næringslivs sommerferie ble kronet med en real kalddusj.»

Slik oppsummerer inkassoselskapet Fair Group de offisielle konkurstallene. De viser at 194 selskaper gikk konkurs i juli i år - en oppgang på 35 prosent fra i fjor.

Samtidig viser Fair Groups inkassostatistikk en vekst på over 30 prosent.

- Vi har sett lenge at antallet inkassosaker har økt. Det har vært vedvarende gjennom hele første halvår, sier Christian Aandalen, administrerende direktør i Fair Group, til Børsen.

- Det er fortsatt tall som er lavere enn før pandemien. Det er ingen konkursbølge, men en kraftig økning.

- Styggere saker

Det som nok er en kime til bekymring er at konkursveksten er tiltakende. Så langt i år er 1687 selskaper slått konkurs i Norge, noe som er en økning på rundt 7 prosent fra i samme periode i fjor.

Og konkursveksten har tatt seg kraftig opp de tre siste månedene, der økningen er på nesten 20 prosent sammenliknet de samme månedene i 2021.

- Vi har sett lenge at dette kommer. Det er mer konkurssaker mot bedrifter enn det har vært tidligere. Det er styggere saker, høyere saker, og vi må oftere gå til rettslige skritt mot bedriftsmarkedet for å få inn pengene, sier daglig leder i InkassoPartner, Geir Grindland, til Børsen.

Han slår fast at vi er «langt fra toppen», fordi inkassokravene blir stadig større, mange sliter med å betale strømregningene og får dermed vanskeligheter med å betale andre regninger.

- Nå er det mange som kaster inn håndkleet. Det er flere som begjærer seg selv konkurs enn tidligere. Det er et tydelig tegn når de gjør det. De ser at de ikke har muligheten til å drive videre, sier Grindland.

Høye strømpriser

Det er ikke bare antallet konkurser som øker, også størrelsen på selskapene som går konkurs er på vei opp. Fair Groups beregninger tilsier at gjennomsnittlig omsetning på selskap som går konkurs så langt i år er 5,2 millioner kroner, mot 4,4 millioner kroner i fjor - en økning på 19 prosent.

Aandalen mener det er flere grunner til konkursøkningen den siste tida, men det er ikke til å komme bort fra at de skyhøye strømprisene er en vesentlig faktor.

- Samtidig som strømprisene har vært høye, så har det lenge vært høye inkassotall på strøm, fordi det er dyrere. Det er ikke noe strømstøtte til bedrifter, så strømprisen er helt sikkert en av årsakene, sier Aandalen.

Disse prisene ser ikke ut til å synke med det første, og da er det heller ingen gode nyheter å hente fra inkassotallene til Fair Group.

Kraftig inkassoøkning

De viser nemlig en økning på 34 prosent i juli, samtidig som størrelsen på kravene har økt med over 86 prosent. Omfanget av nettopp inkassosaker gir ifølge Aandalen en pekepinn på mer alvorlige, økonomiske problemer, som over tid vil gi utslag i konkurstallene.

- Det er økt inflasjon og det er økte renter. Det er mange bedrifter som har lån, og rentene på lånene slår like mye på bedrifter som på privatpersoner. Renteøkningene ser ut til å fortsette, for de følger rentebanen til Norges Bank, sier Aandalen, og slår fast:

- Det blir tøffere i AS Norge. Vi får mye økte kostnader.

- Og det er jo ingenting som skulle tilsi at konkurstallene ikke kommer opp på nivået fra før coronapandemien?

- Nei, det er ingenting som skulle tilsi det. Man skulle jo tro at de kom på et nivå som var høyere. Det er mye mer krevende å drive bedrift nå i andre halvdel av 2021, sammenliknet med andre halvdel i 2019 med tanke på kostnader. Det blir nok et krevende år for mange bedriftseiere.

Grindland i InkassoPartner tror vi får konkurser i større og mer solide firmaer dersom ikke bedrifter får statlig hjelp med de store strømregningene.

- Vi er på bristepunktet for mange bedrifter. Flere og flere ringer inn for å få utsettelse på inkassosakene sine. Det er et dårlig tegn at det er en større økning der. Det er flere bedrifter som er helt på stupet, som du ikke hadde trodd skulle vært der om du sa det for ett eller ti år siden, fastslår Grindland.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer