Eksplosiv utvikling - millioner flere arbeidsledige

I løpet av fem uker har coronapandemien og den påfølgende økonomiske krisa «slettet» 11 års jobbvekst i USA.

ENORM ØKNING: Antallet amerikanere som søker om arbeidsledighetstrygd er historisk høyt. Bildet viser en kvinne på sparkesykkel i en av de nærmest folketomme gatene i New York. Foto: Mike Segar / Reuters / NTB Scanpix
ENORM ØKNING: Antallet amerikanere som søker om arbeidsledighetstrygd er historisk høyt. Bildet viser en kvinne på sparkesykkel i en av de nærmest folketomme gatene i New York. Foto: Mike Segar / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det ble klart da amerikanske myndigheter la fram ferske ledighetstall torsdag.

Tallenes skrekkelige tale er at det forrige uke kom 4,42 millioner nye søknader om dagpenger i landet, opplyser USAs arbeidsdepartement ifølge CNBC.

Dermed er det totale antallet nye ledige de siste fem ukene 26,45 millioner. Det er langt mer enn de 22,4 millioner jobbene som er skapt i landet siden november 2009, da arbeidsmarkedet i USA begynte å ta seg opp igjen etter finanskrisa.

- Vi prøver å stoppe blødningen, for å sørge for at vi ikke blir rammet av en andre bølge. Samtalen dreier seg over fra den ufattelige størrelsen på disse tallene, til hva som nå kan gjøres for å demme opp for denne betydelige nedturen, sier Torsten Slok, sjeføkonom for Deutsche Bank Securities, til NBC News.

SPARKET: Dr. Rick Bright ledet fram til nylig det føderale byrået involvert i å utvikle en vaksine. Han ble brått sparket denne uka som direktør for den biomedisinske forsknings- og utviklingsmyndighet (BARDA), og som nestleder for beredskap og respons. Video: CNN Vis mer

- Når vi først har kommet hit, så vil det kreve et «mirakel» for å forhindre at denne resesjonen skal fortsette å utvikle seg til den neste og andre store depresjonen, skriver MUFG-økonom Chris Rupkey i en uttalelse til Yahoo Finance.

- Det kommer til å ta år, ikke måneder, før alle de som nå har mistet jobben som følge av pandemien er tilbake i jobb i butikker, kjøpesentre, fabrikker og restauranter over hele landet. Disse tallene advarer om at det verste ikke er over for den amerikanske økonomien. Både selskap og forbrukere blir sugd ned i resesjonens pandemiske avgrunn, skriver han videre.

En positiv nyhet er at tallene faller for tredje uke på rad.

Tilsvarende tall forrige uke var på 5,25 millioner. Uka før ble det satt en rystende rekord, da tallene viste at hele 6,64 millioner amerikanere hadde søkt om dagpenger i løpet av én uke.

Økningen var den største i historien siden arbeidsdepartementet begynte å føre statistikk i 1967. Den forrige rekorden var fra 1982, og da kom det 695 000 søknader om arbeidsledighetspenger i løpet av ei uke.

- Tallene for nye ledige er over toppen nå, men det totale antallet øker fortsatt betydelig, skrev Morgan Stanley-økonom i en rapport onsdag, ifølge Yahoo.

Børsen kommer tilbake med mer.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer