Eksplosiv utvikling - millioner flere arbeidsledige

I løpet av fem uker har coronapandemien og den påfølgende økonomiske krisa «slettet» 11 års jobbvekst i USA.

ENORM ØKNING: Antallet amerikanere som søker om arbeidsledighetstrygd er historisk høyt. Bildet viser en kvinne på sparkesykkel i en av de nærmest folketomme gatene i New York. Foto: Mike Segar / Reuters / NTB Scanpix
ENORM ØKNING: Antallet amerikanere som søker om arbeidsledighetstrygd er historisk høyt. Bildet viser en kvinne på sparkesykkel i en av de nærmest folketomme gatene i New York. Foto: Mike Segar / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det ble klart da amerikanske myndigheter la fram ferske ledighetstall torsdag.

Tallenes skrekkelige tale er at det forrige uke kom 4,42 millioner nye søknader om dagpenger i landet, opplyser USAs arbeidsdepartement ifølge CNBC.

Dermed er det totale antallet nye ledige de siste fem ukene 26,45 millioner. Det er langt mer enn de 22,4 millioner jobbene som er skapt i landet siden november 2009, da arbeidsmarkedet i USA begynte å ta seg opp igjen etter finanskrisa.

- Vi prøver å stoppe blødningen, for å sørge for at vi ikke blir rammet av en andre bølge. Samtalen dreier seg over fra den ufattelige størrelsen på disse tallene, til hva som nå kan gjøres for å demme opp for denne betydelige nedturen, sier Torsten Slok, sjeføkonom for Deutsche Bank Securities, til NBC News.

- Når vi først har kommet hit, så vil det kreve et «mirakel» for å forhindre at denne resesjonen skal fortsette å utvikle seg til den neste og andre store depresjonen, skriver MUFG-økonom Chris Rupkey i en uttalelse til Yahoo Finance.

- Det kommer til å ta år, ikke måneder, før alle de som nå har mistet jobben som følge av pandemien er tilbake i jobb i butikker, kjøpesentre, fabrikker og restauranter over hele landet. Disse tallene advarer om at det verste ikke er over for den amerikanske økonomien. Både selskap og forbrukere blir sugd ned i resesjonens pandemiske avgrunn, skriver han videre.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer