Krigen i Ukraina:

Eksplosjon av russisk handel i mars

Til tross for harde sanksjoner føk varehandelen med Russland til værs etter invasjonen av Ukraina.

HANDELEN ØKTE: Handelen med Russland økte eksplosivt i mars. Foto: Shutterstock / NTB
HANDELEN ØKTE: Handelen med Russland økte eksplosivt i mars. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Som følge av krigen i Ukraina har Vesten innført knallharde økonomiske sanksjoner mot Russland. Norge har sluttet seg til EUs sanksjoner, men det har tatt tid å få dem oversatt og innført i norsk rett.

Børsen avslørte i slutten av mars at millioner av kroner hadde flommet mellom Norge og Russland etter krigens start. Penger som fant veien inn i Norge gikk kraftig opp mellom 17. februar til 18. mars, sammenliknet med samme periode tidligere i år. Sanksjonene trådte først i kraft i Norge 18. mars.

Det ble da advart mot at Norge ble brukt for å sluse penger gjennom fra Russland, og myndighetene fikk kritikk for å være for treige med å innføre sanksjonene.

Siden gikk transaksjonene kraftig ned, og det så ut til at sanksjonene hadde stor effekt.

Handlet for 3 milliarder

Ser man på varehandelen mellom Norge og Russland gikk også den kraftig opp i mars i år. Det ble importert varer fra Russland på totalt 3,1 milliarder kroner i mars. Det er nesten en dobling fra februar, hvor tallet er 1,7 milliarder.

Det er også en eksplosiv vekst sammenliknet med månedene før krigen. I mars 2021, var tallet på 1,65 milliarder kroner. Statssektretær i Utenriksdepartementet, Eivind Vad Petersson, understreker at Norges samhandel med det russiske markedet er liten sammenliknet med andre.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer