Eksplosjon på norsk skip i USA

Det har vært en eksplosjon om bord på norske «Höegh Xiamen» som ligger ved Florida-kysten. Ni amerikanske brannfolk er innlagt på sykehus som følge av eksplosjonen.

EKSPLOSJON: Brannmannskap forsøker å slukke brannen på det norske skipet Höegh Xiamen ved Florida-kysten. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Höegh Xiamen» tilhører det norske rederiet Höegh Autoliners.

Eksplosjonen inntraff rundt tre timer etter at brannvesenet først rykket ut etter melding om brann, opplyser den lokale brann- og redningsetaten i Jacksonville på Twitter.

Brannen brøt ut på skipets sjuende dekk, ved 16-tida lokal tid. Brannen oppsto kort tid etter at det hadde blitt ferdig lastet på Blunt Island nordøst for byen Jacksonville, ifølge en pressemelding fra rederiet.

- Mannskapet på 21, samtlige kinesiske, kom seg trygt av skipet før eksplosjonen. Det viktigste for oss nå er å ivareta mannskapet på best mulig måte. Vi har folk lokalt på bakken som samarbeider med lokale myndigheter, sier manager for voyage management i Höegh Autoliners, Jacob Knudsen, til Børsen.

JOBBER PÅ STEDET: Brannmannskap forsøker å slukke brannen på det norske skipet Höegh Xiamen ved Florida-kysten. Foto: WJXT via AP / NTB scanpix
JOBBER PÅ STEDET: Brannmannskap forsøker å slukke brannen på det norske skipet Höegh Xiamen ved Florida-kysten. Foto: WJXT via AP / NTB scanpix Vis mer

- Vi vil takke brannmannskapet som er til stede på plassen, og som akkurat nå jobber med å begrense spredningen av brannen. Våre tanker og bønner er med brannmannskapene som ble skadd og deres familier, heter det i en uttalelse fra Höegh Autoliners.

- En av de verste tingene

Nesten 150 brannfolk har jobbet i roterende grupper for å få bukt med brannen som fortsatt herjer på skipet.

– Dette er en av dagene hvor man ankommer noe som dette og det er en av de verste tingene man vil gjøre i karrieren sin, sier lederen for organisasjonen for brannfolk i Jacksonville, Randy Wyse, til lokalavisa Florida Times-Union.

Fire av de ni brannfolkene innlagt på sykehus for behandling for brannskader. En er innlagt på intensivavdelingen. Tilstanden til alle brannfolkene er stabil.

TIL SYKEHUS: Det har vært en eksplosjon om bord på norske Höegh Xiamen som ligger ved Florida-kysten. Ni amerikanske brannfolk er innlagt på sykehus som følge av ulykken. Foto: WJXT via AP / NTB scanpix
TIL SYKEHUS: Det har vært en eksplosjon om bord på norske Höegh Xiamen som ligger ved Florida-kysten. Ni amerikanske brannfolk er innlagt på sykehus som følge av ulykken. Foto: WJXT via AP / NTB scanpix Vis mer

Sikkerhetssone

Det jobbes nå med å avklare årsaken til brannen og eksplosjonen.

- Det er alt for tidlig å si noe om hendelsesforløp og mulige årsaker. Det pågår slukningsarbeid og før man har gjort undersøkelser kan vi ikke si noe mer. Vi oppdaterer nettsidene forløpende når vi får tilgang på ny informasjon, sier Jacobsen.

Rederiet skriver at de har samlet sitt beredskapsteam, og at de nå samarbeider tett med aktuelle lokale myndigheter. Selskapet opplyser videre at det så langt ikke har kommet noen rapporter om utslipp fra skipet, men at det har blitt etablert en sikkerhetssone rundt skipet for å være føre var.

- Vår prioritering nå er å sikre fartøyet og å sikre bevaring av nærmiljøet, heter det.

«Höegh Xiamen» er et relativt nytt skip på 12 250 dødvekttonn og bygget i 2010. Fartøyet er registrert i Norge.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer