Eksstatsråd inn i omstridt el-selskap

Eksstatsråd Tor Mikkel Wara har blitt medeier i Elevo Norge, et selskap som har fått kritikk for aggressivt strømsalg og bruddgebyrer over 10000 kroner. Nå er det opprydding i selskapet, etter at resultater og inntekter stupte i 2020.

TAUS OM INVESTERING: - Jeg har mange investeringer, og jeg gir ingen kommentarer, sier Tor Mikkel Wara om sin investering i strømselskapene KWH og Elevo Norge via sitt investeringsselskap. Her er han som justisminister i 2019. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
TAUS OM INVESTERING: - Jeg har mange investeringer, og jeg gir ingen kommentarer, sier Tor Mikkel Wara om sin investering i strømselskapene KWH og Elevo Norge via sitt investeringsselskap. Her er han som justisminister i 2019. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er nye tider i strømselskapene Elevo Norge og Bærum Energiomsetning, hvor svenske Thommy Stenvik hittil har vært dominerende.

Stenvik har tidligere blitt omtalt i Dagbladet, fordi kunder i Elevo Norge (tidligere Power1 og Kraft1) har følt seg lurt til strømkjøp med tre års binding, og bruddgebyrer på over 10000 kroner for å avslutte før tida.

Nå har finnmarkingen Are Smuk Figved blitt medeier, sammen med tidligere justisminister Tor Mikkel Wara (Frp).

- Jeg har mange investeringer, og jeg gir ingen kommentarer, sier Tor Mikkel Wara til Dagbladet.

«Større strukturell opprydding»

Wara er styremedlem og medeier i KWH as, som er Elevo Norges nye hovedeier. Figved er KWHs styreleder.

- Vi har dannet et nytt eierselskap, og kjøpt ut alle selskapene fra Stenvik Power Group, og restrukturert, forteller Are Figved på telefonen fra Tana.

STØRSTE EIER: Den svenske forretningsmannen Thommy Stenvik (t.v.) var ved årsskiftet største eier i KWH as, som eier Elevo Norge. Her sammen med Christophe Drouillet, daglig leder og styreleder i Elevo Norge. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet
STØRSTE EIER: Den svenske forretningsmannen Thommy Stenvik (t.v.) var ved årsskiftet største eier i KWH as, som eier Elevo Norge. Her sammen med Christophe Drouillet, daglig leder og styreleder i Elevo Norge. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet Vis mer

Figved kommer fra en reindriftsfamilie, og er kjent fra investeringer i blant annet Sector Alarm. Han opplyser at det er gjort en «større strukturell opprydding i konsernet» i sammenheng med oppkjøpet.

Han og Wara hadde ved årsskiftet skutt inn cirka 10 millioner kroner i egenkapital i KWH as, noe som ga dem 36 prosent av selskapet.

Ferrari-kjøp

Salgene til KWH bidro til stor verdiøkning i Thommy Stenviks selskap Stenvik Power Group (SPG), som i fjor fikk 23 millioner i årsresultat. Ved årsskiftet satt SPG ifølge KWHs regnskap med 64 prosent av KWH.

EKSKLUSIVT: Selskapet Stenvik Power Group kjøpte nylig en svart bil av denne typen, Ferrari Portfino. Foto: Cristiano Minichiello/Agf/REX
EKSKLUSIVT: Selskapet Stenvik Power Group kjøpte nylig en svart bil av denne typen, Ferrari Portfino. Foto: Cristiano Minichiello/Agf/REX Vis mer

Nå har noe av pengene fått hjul å rulle på.

Stenvik Power Group kjøpte nylig en svart Ferrari Portofino 2018-modell, med et registrert salgspant på 2,8 millioner kroner.

Dette kan muligens skyldes at selskapet driver med kjøp og salg av biler.

«SPG er et solid investeringsselskap hvor den gode utviklingen over flere år reflekterer utviklingen i porteføljeselskapene og investeringsporteføljen. Som et privat investeringsselskap, som aktivt investerer i noterte og unoterte aksjer, så er det ikke naturlig å kommentere de løpende transaksjonene og resultatene», skriver Thommy Stenvik til Dagbladet.

Også Elevo Norge har kjøpt biler i toppklassen: Fire Audi e-tron elbiler ble i 2020 registrert med samlede salgspant på fire millioner kroner.

Inntektene stupte

Regnskapene viser at Figved og Tor Mikkel Wara - via sine selskaper - ved årsskiftet eide henholdsvis 33 og 3 prosent av eierselskapet KWH.

Men det er bare etter første fase.

- Tanken er at ingen aksjonær skal ha mer enn 50 prosent, sier Figved.

Som styreleder i KWH har han mye å ta tak i. Samlede inntekter i KWHs datterselskaper Elevo Norge og Bærum Energiomsetning stupte i 2020 til 53 millioner kroner, fra 93 millioner året før.

- Årsaken er strømprisen, sier Figved. Han påpeker at når strømprisen faller, faller også omsetningen per faktura.

«I 2020 var strømprisen betydelig lavere enn i 2019», skriver Figved i en e-post til Dagbladet.

Han anslår at resultatet vil komme på pluss/minus null i 2021.

7 mill. i minus

I tillegg til sine to norske strømselskaper, eier KWH to strømselskaper i Sverige.

Figved opplyser at det nå til sammen er cirka 20000 kunder i de to landene, og at dette er en firedobling siden inngangen til 2020.

De to norske selskapenes samlede årsresultat falt fra 7,5 millioner kroner i 2019 til minus 7 millioner kroner i 2020. Ifølge Figved skyldes dette investeringer i nye kundesegmenter, vekst og omorganisering.

- Det har ikke vært noen kundeflukt i selskapet siden vi kom inn, sier Figved, og opplyser at han kom inn i slutten av 2019, og Wara i 2020.

Han skriver at selskapet er «trygt, seriøst og forutsigbart» og i år har sertifisert salg fra DNVs «Trygg strømhandel» for å unngå misforståelser.

- En glipp

Figved mener tidligere artikler i Dagbladet om misfornøyde kunder i Elevo Norge er urimelige.

Da Dagbladet nevner at Oslo tingrett i september i år ila Elevo Norge 2000 kroner i sakskostnader for Reidar Eidskrem i Eidskrem Reklame, og at Eidskrem sier han ikke har fått pengene, henviser Figved til en glipp.

«Vi vil selvsagt dekke krav som vi skal betale», skriver han.

VANT MOT ELEVO: Reidar Eidskrem i Eidskrem Reklame i Ålesund vant nylig fram i Oslo Tingrett, og slipper å betale Elevo Norge cirka 16000 kroner i renter og gebyrer. Her er han i Oslo i mars i år, da han tapte første runde i forliksrådet. Foto: Privat
VANT MOT ELEVO: Reidar Eidskrem i Eidskrem Reklame i Ålesund vant nylig fram i Oslo Tingrett, og slipper å betale Elevo Norge cirka 16000 kroner i renter og gebyrer. Her er han i Oslo i mars i år, da han tapte første runde i forliksrådet. Foto: Privat Vis mer

Eidskrem hadde tidligere tapt i forliksrådet. Han følte seg lurt til en avtale, da en telefonselger i 2017 fikk ham til å svare «OK» på en tekstmelding. At han dermed forpliktet seg til tre års oppsigelsestid, oppfattet han ikke.

Med gebyrer og renter kom Elevo Norges krav på 16000 kroner. Tingrettens dom i september i år slettet kravet - noe Elevo Norge hadde sagt seg enig i.

«På tross av at forliksrådet ga Elevo fullt medhold i saken valgte vi å slette kravet for å legge saken død og skåne oss og kunden», skriver Figved.

«Rydder opp»

- Jeg er ekstremt opptatt av at vi skal ha fornøyde kunder, sier Figved.

Eksempler som har vært på misfornøyde kunder i Elevo Norge, tilskriver han innleide telefonselgere.

- Når et selskap vokser raskt, kan det gå litt fort for seg, sier han, men tilføyer at «de fleste har vært kunder i mange år, og er svært fornøyde».

Elevo Norge har skiftet navn fem ganger siden 2015, og har tidligere hett blant annet Kraft1 og Power1. Nå har eierne endret fokus.

- Det har ikke vært salg i Elevo Norge så lenge jeg har vært i selskapet. Vi fokuserer på Bærum Energiomsetning, sier Are Figved.

- Gjør dere det på grunn av uheldig medieomtale av Elevo Norge tidligere?

- Nei, sier Figved. Han utdyper dette i en e-post:

«Dette er gamle saker fra før vi kom inn i selskapet som vi rydder opp i og har ikke nye klager i klagenemnda», skriver han, og gjentar at «vi er et trygt, seriøst og forutsigbart selskap».

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer