Ekstremhete og tørke: Vinproduksjonen synker

En dårlig druehøst i USA gjør at verdens vinproduksjon ligger an til å synke med et prosent fra i fjor. Klimaendringene får hovedårsaken.

DRUER: Tørke og varme har ført til en dårlig drueavling mange steder. Foto: Shutterstock / NTB
DRUER: Tørke og varme har ført til en dårlig drueavling mange steder. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Verden vinproduksjon har falt med ett prosent det siste året, melder Reuters. De siterer vinorganisasjonen OIV.

På nettsidene sine skriver OIV i en pressemelding at årsaken er alvorlige tørkeperioder og ekstremvarme.

- I 2022, til tross for at hetebølger har berørt mange regioner i verden, er den globale vinproduksjonen forventet å bli på et liknende nivå med det vi så i fjor. Dette vil bli det fjerde året på rad at verdens produksjonsnivå kan bli ansett som litt under gjennomsnittet, skriver OIV.

- Totalt sett i 2022 har de tørre og varme forholdene vi har sett over hele verden ført til tidlig høsting og middelmådige volumer, skriver de videre.

- Likevel forventer vi totalt sett god kvalitet.

I EU er det ventet en økning på 2 prosent i produksjonen. Dette kommer blant annet av et stabilt nivå i Italia, en kraftig økning i Frankrike etter en dårlig druehøst i fjor, og en nedgang i Spania.

I USA, som er verdens fjerde største vinpodusent, ligger produksjonsnivået an til å falle med fire prosent fra i fjor og at det kommer til å ligge seks prosent under gjennomsnittet de siste fem åra. Årsakenen til dette er frost etterfulgt av sommertørke og vannmangel, melder OIV.

- En rapport som nylig ble publisert av Global Drought Observatory indikerer at to tredjedeler av det europeiske området var i en tilstand hvor det var tørke, eller på vakt på grunn av hetebølger og ekstremt lite regn. Dette har vært den verste tørken på 500 år. Og Europa var ikke den eneste regionen som har blitt påvirket. Fra Øst-Afrika til California har ekstreme temperaturer blitt observert i år, skriver organisasjonen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer