NHO-sjefen advarer

«Ekstremt dårlig nytt»: - Dette svir

En ekstra skatteregning på 7 milliarder kroner vil ramme mangedobbelt, advarer NHO-topp Ole Erik Almlid.

SMELL: Økt skatteregning svir for ryggraden i norsk næringsliv, og kan få uheldige ringvirkninger, advarer NHO-topp Ole Erik Almlid. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SMELL: Økt skatteregning svir for ryggraden i norsk næringsliv, og kan få uheldige ringvirkninger, advarer NHO-topp Ole Erik Almlid. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Små satsinger og stor regning, lød den umiddelbare reaksjonen fra NHO etter at finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) la fram Ap og Sp-regjeringas foreslått endringer til neste års statsbudsjett.

NHOs administrerende direktør Ole Erik Almlid drar til skruen flere hakk i dette intervjuet med Børsen:

- Reaksjonene fra våre medlemsbedrifter strømmer på. Dette ble verre enn vi hadde forventet. En ekstraregning på 7 milliarder kroner til formuesskatt og utbytteskatt er det siste bedriftene trenger på vei ut av pandemien og på vei inn i viktige omstillinger, sier Almlid.

Skatt på skatt

- Dette er et særdeles dårlig signal til de mange private eierne som utgjør ryggraden i norsk næringsliv. Men langt alvorligere enn signalet, er den effekten en slik ekstraregning vil få, advarer NHO-toppen.

Almlid gjør det klart at den økte skatteregninga vil utløse en dominoeffekt av uheldige konsekvenser.

- Åtte av ti NHO-bedrifter har 20 eller færre ansatte, og som oftest jobber eieren selv i bedriften. Det er ikke sånn at de har masse penger på bok som bare kan hentes ut for å betale den økte skatteregninga, understreker han.

- Hva blir løsningen da?

- Da må man ta ut økt utbytte fra virksomheten. Det gir mindre å rutte med som ellers ville gått til investeringer og omstilling. Dette utbyttet skal dessten også beskattes. Så her tappes kapital dobbelt opp fra bedrifter som heller burde få lov til å beholde kapitalen for å sikre økt jobbskaping og grønne omstillinger, poengterer Almlid.

- Ekstremt dårlig nytt

Dermed påløper en mangedobbel smell:

  • Økt utbytteskatt for å frigjøre kapital for å betale økt formuesskatt.
  • Mindre å rutte med til grønt skifte, omstilling og kompetanseheving.

- Husk at det er de private eierne som i veldig stor grad er kompetansemotorene i dette landet. Det er disse bedriftene som skal ta folk inn i nye jobber, som skal drive omstilling og kompetanseheving av sine ansatte. Vi er veldig lite happy over dette. Skatteregninga ble veldig mye høyere enn forventet, sier Almlid til Børsen.

Regjeringen foreslår å øke formuesskattesatsen med 0,1 prosentenheter til 0,95 prosent.

NYTT BUDSJETT: Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) er godt fornøyd med deres endringer i neste års statsbudsjett. Reporter: Kjetil Kjær Andersland. Foto: Maja Walberg Klev / Dagbladet TV Vis mer

- Smurt utover høres det ikke så mye ut?

- 7 milliarder kroner i økt skatteregning er mye penger som bedriftene ikke har til jobbskaping og grønt skifte. Særlig fra små og mellomstore bedrifter får vi veldig mange tilbakemeldinger om at dette er ekstremt dårlig nytt.

- Stang ut

Almlid ser med spenning fram til budsjettforhandlingene i Stortinget, der Ap/Sp-regjeringen skal forsøke å finne et flertall sammen med SV.

Forhandlingene starter mandag.

- Nå skal opposisjonen også få sine gjennomslag. Da kan skatteregninga bli enda større?

- Det er nesten umulig å se for seg en ytterligere økt skattebelastning etter forhandlingene i Stortinget. Det vil være helt uakseptabelt, for dette svir allerede. På toppen av det hele vil regjeringen øke lønnsplikten ved permitteringer fra 10 til 15 dager, i den tid hvor smitten øker og usikkerheten brer om seg. I sum er dette stang ut for veldig mange bedrifter, sier Almlid.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer