Overveldende giverglede:

Ekstremt givertrykk: - Imponerende

Gjerdrum kommune ble overveldet av den enorme strømmen av folk som ville hjelpe, og måtte selv be om hjelp for å håndtere trykket.

EVAKUERT: Et stort antall mennesker er evakuert fra hjemmene sine, og mange har mistet alt de eier etter skredet i Gjerdrum. Giverviljen fra folk over hele landet har vært så stor at kommunens kapasitet ble sprengt. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
EVAKUERT: Et stort antall mennesker er evakuert fra hjemmene sine, og mange har mistet alt de eier etter skredet i Gjerdrum. Giverviljen fra folk over hele landet har vært så stor at kommunens kapasitet ble sprengt. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer
Publisert

Helt siden katastrofen rammet Ask i Gjerdrum dagen før nyttårsaften, har det strømmet på med folk som ønsker å bidra med mat, klær, leker, gaver og husrom til alle som er rammet av tragedien.

Dugnadsånden er stor og trykket har vært enormt.

Søndag opplyser Gjerdrum kommune, som fortsatt er i krisemodus, at de ikke har kapasitet til håndtere formidling av husrom og annet. Kommunen har derfor inngått et samarbeid med Finn.no, hvor sistnevnte har opprettet «Gjerdrumhjelpen».

Administrerende direktør i Finn, Christian Printzell Halvorsen, forteller Børsen at han ble kontaktet av kommunen lørdag med spørsmål om hjelp.

- De så at det var mange som hadde et behov for husly og ting til barn av folk som har tapt alt. Det er også mange folk over hele landet som vil bidra med ting til de som er rammet, men Gjerdrum ble helt overveldet av koordineringsjobben og lurte på om det var noe vi kunne bistå med, sier Halvorsen.

Skjermdump: Finn.no
Skjermdump: Finn.no Vis mer

Det ønsket selskapet, og jobben med å lage en egen side for alle som er rammet og alle som ønsker å bidra ble startet samme dag.

- Det skapte et vanvittig engasjement blant våre ansatte, som jobbet til langt på natt med å få ut Gjerdrumhjelpen, forteller han.

Ved 16-tida søndag var det i overkant av 100 annonser ute på «Gjerdrumhjelpen». Der tilbyr folk alt fra dyremat, klær og leker til arbeidskraft, dyrepass og gratis bosted til de rammede.

- De tallene har jeg ikke hørt før nå. Men det er fantastisk gøy å høre at det har blitt tatt i bruk så raskt av så mange. Det tyder på at det er mange som kan få hjelp, sier Halvorsen.

Det er mulig å både be om og å bidra med hjelp på tjenesten.

- Det kommunen uttrykte størst behov for er å finne husrom til alle. Her er det både folk som har mistet hjemmene sine og mange som er evakuerte og behøver sted å bo for kortere eller lengre perioder.

Enorm givervilje

Giverviljen fra det norske folk har vært massiv etter tragedien, noe dronning Sonja valgte å trekke fram da kongeparet møtte pressen i forbindelse med sitt besøk i Gjerdrum i dag.

- Jeg er imponert over hele Norge, som sender klær fra hele landet. De samles i en kjempestor hall her. Alle følger med. Alle vil hjelpe. Det er en medmenneskelighet som er til å ta og føle på, som er meget varmende og imponerende, sa dronningen.

BESØKTE: Kongen og dronningen besøkte Olavsgaard hotell og snakket om rasulykken i Gjerdrum. Video: NTB Vis mer

Samme dag som raset startet LSKs supportergruppe kanarifansen en innsamlingsaksjon for de evakuerte. Innen få timer hadde pågangen blitt så stor at gruppa måtte flytte innsamlingen fra supportershopen til et annet lokale på kjøpesenteret i Lillestrøm, ifølge NTB.

- Lokalmiljøet vårt betyr alt, og vi beredt til å stille med mannskap og donasjoner så lenge Gjerdrum kommune melder om behov, sa styremedlem Joacim Møller i Kanarifansen til LSKs nettsted onsdag.

Liknende innsamlinger har funnet sted en rekke steder i landet. Blant annet donerte fotballklubben Vikings supportere 15 000 kroner, mens Tromsø Idrettslags supporterklubb Isberget donerte 10 000 kroner til hjelpearbeidet, ifølge iTromsø.

I lokalsamfunnet i Gjerdrum og blant folk i Nittedal, Fredrikstad, på Nes og flere andre steder i landet har folk startet egne innsamlingsaksjoner. På Olavsgaard hotell, hvor mange av de evakuerte nå bor, var det på et tidspunkt en kø av folk som ville donere ting utenfor hotellet på nyttårsaften, ifølge VG.

På et tidspunkt måtte de frivillige be folk om å snu i døra for å levere tingene andre steder, ifølge avisa. De hadde rett og slett gått tom for plass.

- Nå er alle behov som vanlige personer kan dekke, blitt dekket. Vi jobber med å få medisiner, rullatorer og den type utstyr til de som trenger det. Alt som kan gis av folk er nå altså gitt, sa kommunikasjonssjef Heidi Lippestad i Lillestrøm kommune til avisa fredag.

Ved hotellene hvor de evakuerte bor er kapasiteten for å motta gaver sprengt. Gjerdrum kommune oppfordrer derfor folk som ønsker å gi gaver direkte om å benytte seg av Røde Kors sitt mottak i Holterhallen, ifølge Romerikes Blad.

- Sterke inntrykk

En rekke private selskaper har donert bort produkter og stilt boliger til disposisjon, mens frivillige fra mange deler av landet har meldt seg klare til å bidra på Gjerdrum.

GJERDRUM-RASET: Kronprins Haakon forteller om møtet med de berørte i Gjerdrum. Reporter: Emma Eriksson. Video/foto: Anton Lier/Tor Erik Schrøder. Vis mer

Også kronprins Haakon trakk fram nordmenns givervilje som imponerende, under dagens besøk til Gjerdrum.

- Det var sterke inntrykk og voldsomme historier som de som har vært midt oppi det forteller. Så det er jo vondt å kjenne litt på hvordan de har det. Samtidig synes jeg det er fint å se hvordan folk sender klær, og at det er veldig mange som ønsker å stille opp for dem som er rammet, sa han.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer