Gjenåpningen av Oslo

- Ekstremt krevende

Raymond Johansen beskriver arbeidet med åpne opp hovedstaden som ekstremt krevende. Nå er han bekymret for de langsiktige konsekvensene for byen.

GJENÅPNER BYEN: Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) kunne fredag annonsere at Oslo går videre med gjenåpningsplanen. Likevel er han bekymra for arbeidet man nå skal ta fatt på i Oslo. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
GJENÅPNER BYEN: Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) kunne fredag annonsere at Oslo går videre med gjenåpningsplanen. Likevel er han bekymra for arbeidet man nå skal ta fatt på i Oslo. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fredag ettermiddag kom byrådsleder Raymond Johansen med etterlengtede nyheter til hovedstadens befolkning. Oslo går nå videre med gjenåpningen av byen.

Fra onsdag 26. mai innføres hele trinn to i gjenåpningsplanen. Dermed åpner kafeer, skjenkesteder og restauranter igjen og det åpnes for skjenking til klokka 22.

Treningssentre og svømmehaller åpner igjen, og det åpnes for trening for ungdommer, opplyste Johansen. Også museer, teater og kinoer åpner fra og med onsdag neste uke.

Børsen møter Johansen på bryggekanten foran rådhuset, i en by badet i sol. Men det har vært mørkt for mange her lenge nå.

Vil skuffe noen

Før Johansen slapp nyhetene om å åpne opp fredag, har det pågått et intenst arbeid på kontorene i bygget bak oss. Johansen beskriver det som svært vanskelig å velge ut hvilke tiltak som skal først, og til hvilken tid.

- Her er det flere kriterier som skal ligge til grunn: Smittetall, innleggelser og vaksinasjon og andre type tilleggsfaktorer som for eksempel det psykososiale og arbeidsledighetstall. De tre første kriteriene ser per nå ut til å være i en positiv utvikling. Men disse prosessene er ekstremt krevende og de krever mange data.

Byrådslederen er fullstendig klar over at han ikke kan gjøre alle til lags.

- Ethvert tiltak og trinn har en forkjemper. I hele denne prosessen vil noen bli glade og noen vil bli skuffet, for alle er ikke opptatt av det samme. Sånn er det dessverre.

KREVENDE: Raymond Johansen understreker at arbeidet med gjenåpningen er svært omfattende og at det er mange hensyn som må tas. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
KREVENDE: Raymond Johansen understreker at arbeidet med gjenåpningen er svært omfattende og at det er mange hensyn som må tas. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Både før og etter at byrådslederen gikk i gang med gjenåpningen av byen, har han blitt møtt med kritikk fra opposisjonen i Oslo om at gjenåpningen går for seint. Sist denne uka.

- Det er en helt legitim politisk posisjonering, det synes jeg er helt forståelig. Jeg varsla før himmelspretten at jeg skulle ha pressekonferanse denne fredagen, og at det kommer noen utspill med forventninger her, det er forståelig. Men så håper og tror jeg de forstår at dette er komplisert, og at det er mange råd og hensyn som spiller inn.

Frykter økte klasseskiller

Oslo er nå på full fart ut av et halvår med nesten sammenhengende og strenge restriksjoner. Men Johansen er bekymret for hva som kommer etterpå.

Butikker, restauranter og utesteder som har gått månedsvis uten inntekt. Skolebarn som har måtte være hjemme og i stor grad vært avhengige av at foreldrene kan hjelpe dem med skolearbeidet. Johansen sier han særlig er bekymret for flerkulturelle familier.

NYE REGLER: Fredag 21. mai la Erna Solberg fram nye lettelser. Fra 27. mai gjelder følgende nasjonale regler i Norge. Video: Regjeringen Vis mer

- Det er så mange usikkerheter, ting vi ikke veit. Hvor mange elever vil ha behov for hjelp? Og i hvilken grad har dette året har forsterket klasseproblemene? For det er klart at har du foreldre med begrensede norskkunnskaper, uten særlig mye utdanning, blir det annerledes å ha hjemmeskole enn for dem med to foreldre med lang utdanning. Å ha mamma eller pappa som da kan drive hjemmeundervisning, kontra de som da ikke får noe påfyll, det er en enorm forskjell.

Raymond Johansen beskriver selv byen han styrer som Norges mest klassedelte.

- Du frykter økte klasseforskjeller i Oslo på grunn av coronapandemien?

- Ja, jeg frykter det blir ytterligere forsterka. Pandemiens karakter er at den rammer skeivt, blant annet på skole.

Kø av utfordringer

Også næringslivet i Oslo er langt framme i tankene til Johansen.

Han viser til at Oslo er byen i Norge med høyest andel ansatte i privat sektor og at det jobber 17 000 ansatte i byens serveringsbransje. Byrådslederen frykter nå en konkursbølge vil flomme over byen etter nedstengingen har gjort sine herjinger.

- Vi har sett at ledigheten har gått noe ned etter at vi åpna butikkene. Men vi har sett at forskjellene øker. Veldig mange av dem som er ledige, er folk med mindre formell kompetanse. De med minst kompetanse stiller bakerst i ledighetskøen om vi ikke får fart på hjula igjen. Det er en kø av utfordringer for byen når vi nå skal åpne igjen.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer