Raser mot lederlønner

- Ekstremt urettferdig

- Viktig at flere får øynene opp for hva denne streiken handler om, tordner klubbleder for elektromontørene i Caverion Oslo.

TYDELIG: Knut Kristian Saxebøl er leder for elektromontørklubben ved Caverion Oslo. Reporter: Jon Even Andersen. Vide: Christina H. Korneliussen. Vis mer
Publisert

Knut Kristian Saxebøl er klubbleder for elektromontørene ved Caverion Oslo.

Han forteller om god lokal streikevilje for å sikre et lønnsoppgjør som holder tritt med prisveksten, men mener storstreiken i bunn og grunn handler om noe mer grunnleggende.

- Når snittlønna for lederne i fjor vokste med 22 prosent på det som allerede er millionlønner, så er det litt rart at vi bare får smuler. Det er ekstremt urettferdig at vanlige folk skal bli avspist på denne måten, sier en kampvillig Saxebøl.

NHO-sjef Ole Erik Almlid sier at en storstreik nå er det siste Norge trengte. Reporter: Jon Even Andersen. Video: Magnus Paus / Dagbladet TV Vis mer

Det er denne urettferdigheten som er den egentlige grunnen til at 25 000 medlemmer av LO og YS streiker, mener klubblederen.

Han slo av en prat med Børsen under LOs streikemarkering i vårsola på Youngstorget tirsdag.

Tankekors

LO-leder Peggy Hessen Følsvik bekrefter tirsdag at LO planlegger det tredje streikeuttaket - altså en ny opptrapping etter fredagens allerede varslede utvidelse til over 40 000 streikende.

Det planlegges med andre ord for at streiken kan bli langvarig.

- Vi vil holde det gående så lenge det kreves, sier Saxebøl, som mener at LOs krav om å holde tritt med prisveksten egentlig er et stort paradoks.

- Det er et ekstremt tankekors når vi sammenlikner med ledernes lønnsvekst. Fordelingsnøkkelen er usosial. Lederne burde vise litt mer måtehold i egne lønninger og egne lønnsøkninger, mener Saxebøl.

Avkastning og skatteflukt

Av totalt 25 000 streikende, tilhører rundt 2600 El & It-forbundet. 130 av disse er medlemmer av Caverion-klubben der Saxebøl er lokal leder.

- Jeg håper at flere enn vi som er i streik, forstår hvorfor det streikes. Det handler om hvem som stikker av med pengene. Det er et klasseskille vi snakker om, rett og slett, mener han.

Riksmekler Mats Ruland sa til Børsen tirsdag at han gjerne kaller inn partene til et nytt meklingsforsøk, men da må minst en av dem vise vilje til bevegelse først.

- Den viljen er det NHO som må vise. Det er underlig at de ikke klarer å vise mer respekt for lavtlønnede. Avkastning skal ikke bare havne i lomma på milliardærer som syns det er så urettferdig med skatt at de flytter til utlandet, tordner Saxebøl.

- Kan ikke ha det sånn

Enhver streik har konsekvenser som rammer tredjepart, men den prisen er det verdt å betale, mener klubblederen.

- Det er krisemaksimering i mediene og det skapes panikk med at det kan gå tomt for visse varer. Om alle viser litt sunn fornuft, så er det mulig for alle å kjøpe det de trenger.

- Men kanskje ikke Pepsi Max om kort tid, og muligens heller ikke is 17. mai?

- Om det blir tomt for Pepsi Max, så er det et luksusproblem. Det egentlige problemet er at når folk ikke har råd til å ta ei uke ferie, fordi de har så lite betalt. Vi har lavtlønnede som lever under fattigdomsgrensa. Gode og flinke folk som skaper mye i hverdagen. Sånn kan vi ikke fortsette å ha det i Norge, lyder den klare meldinga fra elektromontør Knut Kristian Saxebøl.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer