Lønnsoppgjøret er i gang:

- Ekstremt vanskelig

- Krigen snudde alle premisser på hodet. Det er en ekstremt vanskelig tid, sier industritopp og forhandlingsleder Stein Lier Hansen samme dag som lønnsoppgjøret er i gang.

TURBULENT: Administrerende direktør Stein Lier-Hansen i Norsk Industri mener usikkerheten for norsk og internasjonal økonomi ikke har vært større siden 1930-tallet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
TURBULENT: Administrerende direktør Stein Lier-Hansen i Norsk Industri mener usikkerheten for norsk og internasjonal økonomi ikke har vært større siden 1930-tallet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert

Administrerende direktør Stein Lier-Hansen i NHO-tungvekteren Norsk Industri maler et dystert bilde idet årets lønnsoppgjør starter.

- Dette er mer ekstraordinært enn noen av oss har opplevd. Jeg tror vi må tilbake til 1930-tallet for å finne noe som likner, sier Lier-Hansen om hvordan krigen i Ukraina påvirker lønnsoppgjøret som startet onsdag.

Russlands invasjon i Ukraina for to uker siden har utløst en råvarekrise og en prisvekst som ingen i øyeblikket kan gi sikre prognoser for.

Må få betydning

- Nok en gang må vi forhandle i en utrolig turbulent tid, sier Lier-Hansen, med henvisning til at hovedoppgjøret for to år siden ble utsatt på grunn av coronapandemien.

HÅNDTRYKK: Med det tradisjonelle håndtrykket over bordet åpnet sjeforhandlerne Jørn Eggum i Fellesforbundet og Stein Lier-Hansen i Norsk Industri årets tariffoppgjør. Foto: Terje Pedersen / NTB
HÅNDTRYKK: Med det tradisjonelle håndtrykket over bordet åpnet sjeforhandlerne Jørn Eggum i Fellesforbundet og Stein Lier-Hansen i Norsk Industri årets tariffoppgjør. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

Noen utsettelse av årets oppgjør er det derimot ikke snakk om, selv om omstendighetene nå er preget av et enda større alvor.

- Alle premisser ble snudd på hodet for to uker siden. Det er en ekstremt vanskelig periode som ligger foran oss. Trenden går i feil retning, og det ser ut til å vare lenge, sier Lier-Hansen til Børsen.

Han nøler ikke med å trekke følgende konklusjon:

- Denne usikkerheten må få betydning for årets lønnsforhandlinger. Når vi går inn i en situasjon hvor bedriftenes bunnlinje blir rødere og rødere, så må vi sørge for at bedriftene overlever. Det handler om å komme gjennom en krise, uten at bedriftene går over ende. Utfordringen blir å finne ut av dette sammen med Fellesforbundet, i lys av de forventningene de har om økt kjøpekraft, sier Lier-Hansen.

- Denne gale Putin

Onsdag var det forhandlingsstart for tariffoppgjøret der Fellesforbundets leder Jørn Eggum og Norsk Industri-direktør Stein Lier-Hansen utvekslet krav.

KONSEKVENSER: Oljefondsjef Nicolai Tangen om krigens konsekvenser. Reporter: Jon Even Andersen. Video: Embla Augusta Hjort-Larsen. Vis mer

Fellesforbundet krever først og fremst en styrking av medlemmenes kjøpekraft. Lønnstillegg i form av kronetillegg (ikke prosent) og ekstra lønnstillegg for lavtlønte er også framtredende punkter på lista.

Eggum kjøper ikke argumentet fra NHO-motparten om at Ukraina-krigen må få betydning for årets oppgjør.

- Det er for tidlig å ha bastante oppfatninger om dette. Det er usikre tider og ingen vet hvor langt denne gale Putin er villig til å gå. Men jeg sier tydelig fra: Vi aksepterer ikke at dette blir gjort til et norsk problem. Transport, logistikk og prisvekst berører hele verden, ikke bare Norge, sier Eggum til Børsen.

- Men det blir et problem dersom råvarer eller komponenter ikke kommer fram - noe som allerede har utløst varsler om permitteringer i bilindustrien?

FLYKTNINGKRISE: Over to millioner er drevet på flukt fra Ukraina etter at Russland invaderte landet 24. februar. Video: Reuters Vis mer

- Ja, og da får de bedriftene bruke permitteringsordningene slik de er ment å brukes. I år skal arbeidstakerne ha økt kjøpekraft, og så tar vi den sjansen.

- Det høres litt brutalt ut?

- Vi må selvfølgelig se an situasjonen framover, både når det gjelder krigen, og hvordan den påvirker handelen globalt, og hvordan vi må vinne nye leverandører i verden i mer vennligsinnede regimer.

Vekstbrems og prisvekst

Industri-topp Lier-Hansen forklarer hvordan krigen i Ukraina treffer internasjonal og norsk økonomi:

- Vi hadde inntil nylig store forventninger at vi ville få en solid global vekst på vei ut av pandemien. Nå sier internasjonale eksperter at det kan stoppe helt opp, og at vi kan få stagnasjon på grunn av krigen. Parallelt kan vi få en veldig sterk inflasjon der priser på alt fra mat, drivstoff og klær vil øke, fordi både Ukraina og Russland er viktige innsatsfaktorer som inngår i veldig mange industrielle verdikjeder. Når de leveransene uteblir, får du altså både stagnasjon i økonomien og inflasjon.

Eggum har en annen analyse:

- Det er ikke riktig at alle premisser er snudd på hodet. Deler av industrien rammes av leveransesvikt, men det er ikke dominerende i det store bildet. De fleste industribedriftene har faste prisavtaler på strøm, og er upåvirket av de ekstreme strømprisene. Noen kjenner det skikkelig, og der jobber vi sammen med NHO inn mot regjeringen, framholder han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer