Lønnsoppgjøret er i gang:

- Ekstremt vanskelig

- Krigen snudde alle premisser på hodet. Det er en ekstremt vanskelig tid, sier industritopp og forhandlingsleder Stein Lier Hansen samme dag som lønnsoppgjøret er i gang.

TURBULENT: Administrerende direktør Stein Lier-Hansen i Norsk Industri mener usikkerheten for norsk og internasjonal økonomi ikke har vært større siden 1930-tallet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
TURBULENT: Administrerende direktør Stein Lier-Hansen i Norsk Industri mener usikkerheten for norsk og internasjonal økonomi ikke har vært større siden 1930-tallet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert

Administrerende direktør Stein Lier-Hansen i NHO-tungvekteren Norsk Industri maler et dystert bilde idet årets lønnsoppgjør starter.

- Dette er mer ekstraordinært enn noen av oss har opplevd. Jeg tror vi må tilbake til 1930-tallet for å finne noe som likner, sier Lier-Hansen om hvordan krigen i Ukraina påvirker lønnsoppgjøret som startet onsdag.

Russlands invasjon i Ukraina for to uker siden har utløst en råvarekrise og en prisvekst som ingen i øyeblikket kan gi sikre prognoser for.

Må få betydning

- Nok en gang må vi forhandle i en utrolig turbulent tid, sier Lier-Hansen, med henvisning til at hovedoppgjøret for to år siden ble utsatt på grunn av coronapandemien.

Noen utsettelse av årets oppgjør er det derimot ikke snakk om, selv om omstendighetene nå er preget av et enda større alvor.

- Alle premisser ble snudd på hodet for to uker siden. Det er en ekstremt vanskelig periode som ligger foran oss. Trenden går i feil retning, og det ser ut til å vare lenge, sier Lier-Hansen til Børsen.

Han nøler ikke med å trekke følgende konklusjon:

- Denne usikkerheten må få betydning for årets lønnsforhandlinger. Når vi går inn i en situasjon hvor bedriftenes bunnlinje blir rødere og rødere, så må vi sørge for at bedriftene overlever. Det handler om å komme gjennom en krise, uten at bedriftene går over ende. Utfordringen blir å finne ut av dette sammen med Fellesforbundet, i lys av de forventningene de har om økt kjøpekraft, sier Lier-Hansen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer