Ektemann-avsløring ryster

- Jeg har ingenting å skjule, framholder statsminister Kaja Kallas.

BESKYLDES FOR HYKLERI: Ektemannen til statsminister Kaja Kallas har drevet med forretningsvirksomhet i Russland. Det får flere til å se rødt. Foto: Beata Zawrzel / NurPhoto / Shutterstock / NTB
BESKYLDES FOR HYKLERI: Ektemannen til statsminister Kaja Kallas har drevet med forretningsvirksomhet i Russland. Det får flere til å se rødt. Foto: Beata Zawrzel / NurPhoto / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Estlands statsminister Kaja Kallas er kjent som en av Putins argeste kritikere, og gjorde det tidlig til sin kampsak å hindre at Russlands krigskasse ville få spillerom til å vokse.

Da passer det seg dårlig at ektemannen Arvo Hallik har knyttet økonomiske bånd til Russland.

Denne uka avslørte Estlands offentlige kringkastingsselskap, Eesti Rahvusringhääling (ERR), at Hallik har en betydelig eierandel i et selskap som fortsatt har tilstedeværelse i Russland.

SLÅR TILBAKE: Statsminister Kaja Kallas og ektemannen Arvo Hallik er i hardt vær. Foto: AP / Pavel Golovkin / NTB
SLÅR TILBAKE: Statsminister Kaja Kallas og ektemannen Arvo Hallik er i hardt vær. Foto: AP / Pavel Golovkin / NTB Vis mer

Krever forklaring

Selskapet Stark Logistics AS driver med transport av ikke-sanksjonerte varer mellom Estland og Russland, der Hallik eier 24 prosent av virksomheten. Han står også oppført som finansdirektør.

Ifølge Bloomberg har avsløringen slått ned som ei bombe og sendt sjokkbølger gjennom nasjonen. Nå beskyldes statsministeren for hykleri.

Estlands president, Alar Karis, mener saken risikerer å sette hele landet i et dårlig lys, da Kallas har stått i front blant lederne i EU med sin kritikk av Putin.

- Samfunnet forventer en forklaring fra statsministeren, uttalte Karis torsdag, gjengitt av Bloomberg.

Estlands utenriksminister Urmas Reinsalu kaller saken for «skammelig». Mart Helme, som er en frontfigur i nasjonalistpartiet Ekre, går enda lenger og krever at Kallas går av som statsminister.

VENTER: Estlands statsminister Kaja Kallas blir rådvill når Boris Johnson uventet bryter en lang tradisjon. Video: Reuters Vis mer

- Finn det moralske kompasset

Kallas avfeier på sin side kritikken og framholder at ektemannens forretningsvirksomhet ikke har bidratt med «en eneste euro, dollar eller rubel» inn i Russlands økonomi.

- Jeg har ingenting å skjule, framholder statsministeren torsdag og gjentar budskapet hun har stått fjellstøtt ved:

- Jeg har sagt det før, og jeg er fortsatt av den oppfatning at lokale selskaper må finne det moralske kompasset og avslå fra transaksjoner som på en eller annen måte hjelper den russiske krigsmaskinen.

Hallik har ikke ønsket å uttale seg om saken offentlig, og viser til selskapets daglige leder, ifølge Bloomberg.

Daglig leder i Stark Logistics AS avviser at virksomheten har operert til fordel for Russland og forklarer at selskapet overholder alle lover og regler.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer