Ektemannen bryter tausheten: - Hun var uvitende

Ektemannen til Estlands statsminister, Kaja Kallas, framholder at kona ikke kjente til hans Russland-operasjoner.

I HARDT VÆR: Statsminister Kaja Kallas står i en kraftig storm etter avsløringer om at ektemannen har drevet aktiviteter i Russland. Foto: AP / Pavel Golovkin / NTB
I HARDT VÆR: Statsminister Kaja Kallas står i en kraftig storm etter avsløringer om at ektemannen har drevet aktiviteter i Russland. Foto: AP / Pavel Golovkin / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Estlands statsminister Kaja Kallas står i en dyp tillitskrise etter avsløringen om at ektemannen Arvo Hallik har hatt økonomiske bånd til Russland under krigen i Ukraina.

Det var Estlands offentlige kringkastingsselskap, Eesti Rahvusringhääling (ERR), som denne uka avslørte at Hallik har en betydelig eierandel i et selskap som fortsatt har tilstedeværelse i Russland.

Det setter Kallas, som er en av Putins mest høylytte kritikere, mildt sagt i et dårlig lys. Saken har blitt stemplet som «skammelig», der flere mener hendelsen er så alvorlig at de krever Kallas' avgang som statsminister.

- Påvirker min kone

Hennes ektemann valgte innledningsvis å ikke kommentere saken. Nå snur Hallik og tar sin kone i forsvar i en skriftlig uttalelse sendt til pressen.

EKTEMANNEN TAR GREP: Ektemannen til Kaja Kallas, Arvo Hallik, frasi seg alle roller i Stark. Foto: AP / Pavel Golovkin / NTB
EKTEMANNEN TAR GREP: Ektemannen til Kaja Kallas, Arvo Hallik, frasi seg alle roller i Stark. Foto: AP / Pavel Golovkin / NTB Vis mer

Der kommer det fram at han har bestemt seg for å selge sin andel på 24 prosent i Stark Logistics og trekke seg tilbake fra selskapet.

- I lys av mediedekningen som har kommet fram, forstår jeg at mine forretningsaktiviteter, aksjeinteresser og arbeid i Stark Logistics, et selskap som har utført transporttjenester fra Estland til Russland for vår klient AS Metaprint, har reist spørsmål - som uavhengig av svarene - vil påvirke min kones arbeid, skriver Hallik i en uttalelse, gjengitt av ERR.

VENTER: Estlands statsminister Kaja Kallas blir rådvill når Boris Johnson uventet bryter en lang tradisjon. Video: Reuters Vis mer

- Ingenting som rettferdiggjør

Avsløringen har slått ned som ei bombe i Estland, der statsministeren blant annet blir beskyldt for hykleri. Hallik legger seg nå flat og beklager skaden denne saken har påført kona.

- Jeg forsikrer alle om at kona mi var uvitende om mine forretningsaktiviteter, framholder han.

Hallik skriver i brevet at han alltid har handlet innenfor loven og i tråd med beste praksis i løpet av sine 13 år i selskapet.

- Vi (han og kona, journ.anm.) har diskutert alt dette i lys av medieoppslagene denne uka, og hennes vurdering har vært klar: Det finnes ingen omstendigheter som rettferdiggjøre dette på noen som helst måte. (...) Under disse omstendighetene er det bedre for meg å trekke meg fra Stark Logistics og selskapet generelt, fortsetter Hallik.

- Ingenting å skjule

Kallas har tidligere avfeid kritikken og framholdt at ektemannens forretningsvirksomhet ikke har bidratt med «en eneste euro, dollar eller rubel» inn i Russlands økonomi.

- Jeg har ingenting å skjule, framholdt statsministeren torsdag og gjentar budskapet hun har stått fjellstøtt ved:

- Jeg har sagt det før, og jeg er fortsatt av den oppfatning at lokale selskaper må finne det moralske kompasset og avslå fra transaksjoner som på en eller annen måte hjelper den russiske krigsmaskinen.

Fredag understrekte Kallas at hun heller ikke har noen intensjoner om å trekke seg som statsminister.

Daglig leder i Stark Logistics AS avviser at virksomheten har operert til fordel for Russland og har forklart at selskapet overholder alle lover og regler.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer