Ny rapport:

- Elektrifisering av sokkelen reduserer klimautslipp

Ifølge en ny rapport fra Thema, bestilt av bransjeorganisasjonen Offshore Norge, gir elektrifisering av norsk sokkel reduksjon i globale klimautslipp.

KONTROVERSIELT: Equinors anlegg på Melkøya i Hammerfest er det neste store elektrifiseringsprosjektet i olje- og gassnæringen. Det er stor motstand mot å ta kraft fra land. Foto: Fredrik Varfjell / NTB
KONTROVERSIELT: Equinors anlegg på Melkøya i Hammerfest er det neste store elektrifiseringsprosjektet i olje- og gassnæringen. Det er stor motstand mot å ta kraft fra land. Foto: Fredrik Varfjell / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

LITTERATURHUSET (Dagbladet): Elektrifisering av olje- og gassinstallasjoner på sokkelen er kontroversielt politisk, men en rapport bransjen selv har bestilt fra Thema slår fast at det gir stor klimagevinst.

Ifølge en pressemelding fra Offshore Norge, tidligere Norsk olje og gass, viser rapporten følgende:

  • Utslippene i Europa reduseres med rundt 80 prosent av utslippskuttet som vi får av å elektrifisere olje- og gassinstallasjoner i Norge fordi det blant annet øker sannsynligheten for sletting av kvoter og en ytterligere tilstramming av kvotetaket.
  • Globalt reduseres utslippene ytterligere fordi den frigjorte gassen ved å elektrifisere blir eksportert og fører til redusert LNG-produksjon. LNG har høyere utslipp i produksjons- og transportkjeden enn rørgass.
  • Å elektrifisere olje- og gassektoren reduserer utslippene i Norge og er avgjørende for å nå norske klimamål.
  • Elektrifiseringsprosjektene som er gjennomført er lønnsomme og kraften brukes like effektivt som når prosjekter elektrifiseres i landbasert industri og transportsektoren.
  • Dersom lønnsomme elektrifiseringsprosjekter ikke gjennomføres, vil det bli vanskeligere og dyrere å nå klimamålene.

Næringen: - Betydelige reduksjoner

Rapporten lanseres på Litteraturhuset i Oslo, dagen etter den årlige oljekonferansen i Sandefjord.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer