Ny rapport:

- Elektrifisering av sokkelen reduserer klimautslipp

Ifølge en ny rapport fra Thema, bestilt av bransjeorganisasjonen Offshore Norge, gir elektrifisering av norsk sokkel reduksjon i globale klimautslipp.

KONTROVERSIELT: Equinors anlegg på Melkøya i Hammerfest er det neste store elektrifiseringsprosjektet i olje- og gassnæringen. Det er stor motstand mot å ta kraft fra land. Foto: Fredrik Varfjell / NTB
KONTROVERSIELT: Equinors anlegg på Melkøya i Hammerfest er det neste store elektrifiseringsprosjektet i olje- og gassnæringen. Det er stor motstand mot å ta kraft fra land. Foto: Fredrik Varfjell / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

LITTERATURHUSET (Dagbladet): Elektrifisering av olje- og gassinstallasjoner på sokkelen er kontroversielt politisk, men en rapport bransjen selv har bestilt fra Thema slår fast at det gir stor klimagevinst.

Ifølge en pressemelding fra Offshore Norge, tidligere Norsk olje og gass, viser rapporten følgende:

  • Utslippene i Europa reduseres med rundt 80 prosent av utslippskuttet som vi får av å elektrifisere olje- og gassinstallasjoner i Norge fordi det blant annet øker sannsynligheten for sletting av kvoter og en ytterligere tilstramming av kvotetaket.
  • Globalt reduseres utslippene ytterligere fordi den frigjorte gassen ved å elektrifisere blir eksportert og fører til redusert LNG-produksjon. LNG har høyere utslipp i produksjons- og transportkjeden enn rørgass.
  • Å elektrifisere olje- og gassektoren reduserer utslippene i Norge og er avgjørende for å nå norske klimamål.
  • Elektrifiseringsprosjektene som er gjennomført er lønnsomme og kraften brukes like effektivt som når prosjekter elektrifiseres i landbasert industri og transportsektoren.
  • Dersom lønnsomme elektrifiseringsprosjekter ikke gjennomføres, vil det bli vanskeligere og dyrere å nå klimamålene.

Næringen: - Betydelige reduksjoner

Rapporten lanseres på Litteraturhuset i Oslo, dagen etter den årlige oljekonferansen i Sandefjord.

- Det har fra enkelte vært reist tvil om elektrifisering av olje- og gassektoren har klimaeffekt utover Norges grenser. Vi er derfor glade for at Thema Consulting, som er anerkjent for sine analyser av energi og klima, viser tydelig at elektrifisering hjemme gir globale utslippskutt., sier Benedicte Solaas, direktør for klima og miljø i Offshore Norge i en pressemelding.

- Elektrifisering av olje- og gassektoren gir betydelige reduksjoner i klimagassutslippene, ikke bare i Norge, men også globalt. Dersom lønnsomme elektrifiseringsprosjekter ikke gjennomføres, vil det bli vanskeligere og dyrere å nå klimamålene, sier Solaas.

Høyre: - Mest effektivt

Høyres energipolitiske talsperson Ove Trellevik sier rapporten gir Høyres politikk støtte.

- Rapporten viser det vi har ment hele veien. Skal vi nå klimamålene våre må vi elektrifisere deler av aktiviteten på norsk sokkel, og det bidrar til utslippskutt utover våre grenser, sier Trellevik.

Trellevik peker også på at EU trenger norsk gass for å nå sine klimamål, og at elektrifiseringen frigir gass til Europa.

Frp: - Bestillingsverk

Fremskrittspartiet omtaler den nye rapporten som viser at elektrifisering av norsk sokkel gir klimaeffekt, for et bestillingsverk.

- Dette fremstår som lite annet enn et bestillingsverk som konkluderer med at 2+2=5. At en av slutningene er at elektrifisering kan føre til at flere kvoter slettes betyr at de her har konkludert basert på sannsynligheter. Fremskrittspartiet har flere ganger bedt både nåværende og forrige regjering om å dokumentere tiltaket, uten at de kan påvise noen globale utslippseffekter. Det er også bred støtte, blant annet av klimaforskere i Cicero som mener tiltaket ikke gir noen reelle utslippseffekter, sier energipolitisk talsperson Terje Halleland i Frp.

- Verken bransjen, regjeringen eller de andre tilhengerne av dette på Stortinget kommer seg heller ikke unna at tiltaket ikke er nødvendig for å oppnå noen av Norges internasjonale klimaforpliktelser. Næringen er allerede i kvotepliktig sektor og vil oppnå sine internasjonale utslippsmål i kvotemarkedet, sier Halleland.

Fremskrittspartiet og Rødt har begge de siste dagene varslet at de vil fremme forslag i Stortinget for å stanse elektrifiseringen av Melkøya i Hammerfest.

Kraften vil bli tatt fra land og i praksis ta hele kraftoverskuddet i Finnmark.

Halleland sa følgende til Dagbladet tidligere denne uka:

- Det som skjer nå er at skattebetalerne først tar nesten hele regningen med elektrifisering, så tar de regningen for å oppgradere kraftnettet før de til slutt får høyere strømpris. Det er tap-tap-tap for skattebetaleren og strømkunden, sa Halleland til Dagbladet, som omtaler elektrifisering som symbolsk klimatiltak.

- Jeg er «drita lei» av å diskutere hvor stor klimaeffekt det har når du elektrifiserer på sokkelen og i stedet sender gassen ned til Europa. Det blir en teoretisk diskusjon om gassen da går til kvote- eller ikke-kvotepliktig sektor. Det er ren symbolikk, sa Halleland.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer