Elendig nytt for gigantøkonomi

Selv om Tyskland så vidt unngikk å havne i resesjon, må næringsliv belage seg på svake økonomiske utsikter en stund fremover.

DÅRLIGE UTSIKTER: Selv om Tyskland så vidt unngikk å havne i resesjon, må næringsliv belage seg på svake økonomiske utsikter en stund fremover. Foto: Ina Fassbender / Reuters / NTB Scanpix
DÅRLIGE UTSIKTER: Selv om Tyskland så vidt unngikk å havne i resesjon, må næringsliv belage seg på svake økonomiske utsikter en stund fremover. Foto: Ina Fassbender / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den såkalte innkjøpssjefindeksen (PMI) ligger på 49,2 i november, den høyeste noteringen på tre måneder. En PMI under 50 indikerer likevel at økonomien er ventet å krympe. Britiske IHS Markit sier tallene antyder en varig svak trend for tysk næringsliv.

– Industrien er fortsatt fast i en resesjon, men indikatorene beveger seg i hvert fall i riktig retning. Det ser ut til at det er verste er over, med mindre det kommer noen uforutsette sjokk, sier sjeføkonom Phil Smith i IHS.

De dystre fremtidsutsiktene kommer til tross for at både husholdningene og regjeringen økte forbruket i tredje kvartal. Med en oppgang på henholdsvis 0,4 og 0,8 prosent bidro de dermed til at landet så vidt unngikk å havne i resesjon. Det skjer når brutto nasjonalprodukt krymper i to kvartaler på rad.

I tredje kvartal vokste den tyske økonomien med svært beskjedne 0,1 prosent etter å ha falt med 0,2 prosent i det foregående kvartalet. I første kvartal var det en vekst på 0,5 prosent.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer