Russland

Elitens mystiske dødsfall: - Drapsepidemi

Oligarker og sentrale russiske forretningsmenn har dødd i hopetall det siste året. Flere av dem hadde god tilgang på både livvakter og helsetjenester. Fortsatt er det en gåte hvorfor så mange har mistet livet.

DØDE: Den russiske oligarken Ravil Maganov ble funnet død tidligere i år etter at han skal ha falt ut fra et sykehusvindu. Her under et møte med Vladimir Putin i 2019. Foto: Mikhail Klimentyev / SPUTNIK / AFP / NTB
DØDE: Den russiske oligarken Ravil Maganov ble funnet død tidligere i år etter at han skal ha falt ut fra et sykehusvindu. Her under et møte med Vladimir Putin i 2019. Foto: Mikhail Klimentyev / SPUTNIK / AFP / NTB Vis mer
Publisert

- Et og annet dødsfall i dette samfunnssjiktet er kanskje ikke så rart, men når det blir mange begynner det å lukte litt svidd. Det er mystisk. De er milliardærer og har livvakter og andre som passer på dem, sier OsloMet-forsker og Russland-ekspert Jørn Holm-Hansen til Dagbladet.

- At de skal dø plutselig, som mange av dem har gjort, er litt rart, sier Holm-Hansen.

2022 var året der over 20 russiske oligarker og store forretningsmenn mistet livet.

Det siste kjente dødsfallet var den russiske pølsemilliardæren Pavel Antov som ble funnet død utenfor et hotell i India 24. desember i fjor, skriver CNN.

Obduksjonsrapporten er ikke offentliggjort, men ifølge politiet tok Antov sitt eget liv.

Antov ble i 2019 ført opp som den rikeste russiske politikeren som har blitt valgt til embetet sitt. Ifølge Forbes hadde han en formue på 1,5 milliarder kroner.

Antov var parlamentsmedlem i det russiske parlamentet, og representerte partiet Forent Russland, som har uttrykt støtte til Putin.

Det finnes også flere fellestrekk blant de døde. Flere har vært tett knyttet til kretsen rundt Putin, og noen har også jobbet i Kreml. Andre har imidlertid vært kritiske til krigen i Ukraina.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.