Blindleia

Ellevill søskenkrangel i milliardærparadis

Hva som ble avtalt i 1979 er kjernen i den betente striden.

BLINDLEIA: Millionhyttene ligger som perler på ei snor i den sørlandske skjærgården Blindleia. Denne Børsen-reportasjen fra 2020 viser hvor noen av de mest kjente finansfolkene og investorene boltrer seg om sommeren. Hotellkongen Petter Stordalen, brødrene Øystein og Torstein Tvenge og Nicolai Tangen har alle luksuseiendommer her. Reporter Mina Janssen / Video: Lars Eivind Bones Vis mer
Publisert

I det som er kjent som milliardærenes hytteparadis, Blindleia på Sørlandet, utspiller det seg en betent søskenkrangel utenom det vanlige.

Ifølge en fersk dom fra Agder tingrett, er en bror (61) og søster (67) rykende uenige om nesten alt som tenkes kan på en idyllisk strandeiendom. Den har de arvet fra sine besteforeldre.

Agderposten omtalte saken først.

Idyll

Prakteiendommen ligger idyllisk til ved strandkanten, men bare brorens del av eiendommen har tilgang til sjøen.

Han fikk i sin tid kjøpt eiendommen på odel. Besteforeldrene tillot imidlertid storesøsteren å bygge ei hytte midt på eiendommen, tilbake i 1979. Hva som egentlig ble avtalt den gang, er stridens kjerne.

Siden søsteren for 42 år siden fikk tillatelse til å bygge midt på eiendommen, har det blitt gjort en rekke avtaler. Også muntlige, hevder hun.

Uenigheter

Det skal ha vært uenigheter mellom søsknene en stund - som ikke har vært kjent. Den rettslige konflikten oppsto da søstera høsten 2020 oppdaget at parkeringsplassen hun hadde benyttet i en årrekke var blitt ødelagt, som følge av et renseanlegg broren hadde anlagt, heter det i dommen.

Da kontaktet hun advokat og gikk rettens vei.

I den forbindelse ble også tvistene om rettigheter knyttet til rent drikkevann, hogst, søsters bruk båthus og strender som ligger på brorens eiendom, gjort kjent.

I tillegg er det uenigheter om bruk av brygga, båtplassen og et utendørs trappeanlegg ned til sjøen hun har anlagt fra sin del av eiendommen.

Mange krav

Når søsknene tidligere i år møttes i Agder tingrett med hver sin advokat, hadde søster til sammen 17 krav mot broren. Lillebror hadde på sin side 25 krav tilbake mot søsteren.

Resultatet ble en svært omfattende dom på 37 sider. Begge parter vant fram på sentrale punkter.

Søsteren har rett på to biloppstillingsplasser på brorens eiendom, men bror kan avgjøre hvor disse skal være. Søsterens hyttegjester må imidlertid parkere et annet sted, og hun kan heller ikke ha båthenger stående der.

Båtbrygga og båthuset har søsteren, ifølge Agder tingrett, ikke bruksrett på, men hun kan ferdes på stranda.

Hun har også fire uker på seg på å pakke ut av båthuset og å fjerne trappa som går fra hennes hytte ned til vannet.

Men blomsterbedet hun plantet nede ved vannet, som broren ville ha fjernet, mener Agder tingrett at kan få stå.

- Skal vurderes nøye

Da ingen vant fram fullt ut, må partene dekke sine egne advokatutgifter. Børsen har vært i kontakt med advokatene i saken.

- Vi mener at min klient har fått medhold på de vesentligste punktene i tingretten. Utover det har vi ingen kommentar, sier brorens advokat, Roar Solberg-Jacobsen til Børsen.

Han legger til at dommen ennå ikke er rettskraftig.

Søsterens advokat, Marte Risøy, uttaler følgende i en e-post til Børsen:

- Vi registrerer at dommeren har landet på en mellomløsning. Begge parter har grunn til å være både fornøyde og misfornøyde. Dommen er lang og vi vil bruke sommeren på å vurdere den nøye, sier Risøy.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer