Nord Stream

Elleville påstander
skaper storm

Onsdag slapp den 85-årige amerikanske journalisten Seymour Hersh det han hevder er en journalistisk bombe: Hersh hevder at USA og Norge sto bak sprengningen av Nord Stream-kablene. Påstanden gjentas flittig i Russiske medier og på nett. - Tøv, sier norske myndigheter.

BOBLER: Det danske forsvaret har publisert det første bildet som viser bobler fra gasslekkasjene i rørledningene Nord Stream 1 og 2 i Østersjøen utenfor Bornholm. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I en bloggpost på over 30 000 tegn hevder Hersh at Norge sto bak mye av planleggingen av det han hevder var USAs president Joe Bidens plan: Å sprenge gassledningene Nord-Stream 1 og 2 i Østersjøen.

Hersh har vunnet Pulitzer-prisen for sin avsløring av My Lai-massakren under Vietnamkrigen - og har tidligere vunnet en rekke priser for sitt arbeid.

Den amerikanske journalisten har imidlertid også blitt omtalt som en konspirasjonsteoretiker, og blitt kritisert for sin bruk av anonyme kilder.

Nord Stream-påstandene til Hersh baserer seg i all hovedsak på det han hevder er en anonym kilde.

Onsdag gjentok Hersh sine påstander og kilder overfor det statlige, russiske nyhetsbyråte Tass.

- Det er noen som vet ganske mye om hva som skjer. Jeg kan naturligvis ikke si hvem, sa 85-åringen.

Hersh hevder at amerikanske dykkere plasserte eksplosiver på ledningene under Nato-øvelsen BALTOPS 22 i Østersjøen. Det var Norges idé å bruke øvelsen som skalkeskjul, hevder 85-åringen. Planen var at eksplosivene skulle detonere innen 48 timer.

Men så ombestemte Joe Biden seg, påstår Hersh. Biden ville nemlig at ledningene skulle sprenges når han bestemte seg for det. Da måtte Norge trå til igjen, sier Hersh - som syrlig har blitt omtalt som en mann som må ha «anonyme kilder innen myndigheter i minst 30 land og hele det amerikanske statsapparatet».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.