Nord Stream

Elleville påstander
skaper storm

Onsdag slapp den 85-årige amerikanske journalisten Seymour Hersh det han hevder er en journalistisk bombe: Hersh hevder at USA og Norge sto bak sprengningen av Nord Stream-kablene. Påstanden gjentas flittig i Russiske medier og på nett. - Tøv, sier norske myndigheter.

BOBLER: Det danske forsvaret har publisert det første bildet som viser bobler fra gasslekkasjene i rørledningene Nord Stream 1 og 2 i Østersjøen utenfor Bornholm. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I en bloggpost på over 30 000 tegn hevder Hersh at Norge sto bak mye av planleggingen av det han hevder var USAs president Joe Bidens plan: Å sprenge gassledningene Nord-Stream 1 og 2 i Østersjøen.

Hersh har vunnet Pulitzer-prisen for sin avsløring av My Lai-massakren under Vietnamkrigen - og har tidligere vunnet en rekke priser for sitt arbeid.

Den amerikanske journalisten har imidlertid også blitt omtalt som en konspirasjonsteoretiker, og blitt kritisert for sin bruk av anonyme kilder.

Nord Stream-påstandene til Hersh baserer seg i all hovedsak på det han hevder er en anonym kilde.

Onsdag gjentok Hersh sine påstander og kilder overfor det statlige, russiske nyhetsbyråte Tass.

- Det er noen som vet ganske mye om hva som skjer. Jeg kan naturligvis ikke si hvem, sa 85-åringen.

Hersh hevder at amerikanske dykkere plasserte eksplosiver på ledningene under Nato-øvelsen BALTOPS 22 i Østersjøen. Det var Norges idé å bruke øvelsen som skalkeskjul, hevder 85-åringen. Planen var at eksplosivene skulle detonere innen 48 timer.

Men så ombestemte Joe Biden seg, påstår Hersh. Biden ville nemlig at ledningene skulle sprenges når han bestemte seg for det. Da måtte Norge trå til igjen, sier Hersh - som syrlig har blitt omtalt som en mann som må ha «anonyme kilder innen myndigheter i minst 30 land og hele det amerikanske statsapparatet».

Tre måneder etter øvelsen fløy derfor et norsk P-8 over Østersjøen og slapp en sonarbøye i sjøen som utløste eksplosjonen, hevder Hersh.

- Disse påstandene er selvsagt bare tøv, sa Utenriksdepartementet (UD) til Dagbladet onsdag.

Amerikanske myndigheter har også avvist de elleville påstandene.

«HERSHAY»: Den amerikanske journalisten Seymour Hersh har tidligere blitt kritisert for å basere seg på anonyme kilder og rykter. REUTERS/Fadi Al-Assaad (QATAR)
«HERSHAY»: Den amerikanske journalisten Seymour Hersh har tidligere blitt kritisert for å basere seg på anonyme kilder og rykter. REUTERS/Fadi Al-Assaad (QATAR) Vis mer

- Hater Russland

I Hershs fortelling var Norge den naturlige partneren for utførelsen av den amerikanske planen av flere grunner.

En av disse: Nato-sjef Jens Stoltenberg.

- Natos øverste leder er Jens Stoltenberg, en innbitt antikommunist som var Norges statsminister i åtte år før han fikk Nato-posten i 2014. Han har vært knalltøff mot Putin og Russland - og har samarbeidet med amerikansk etterretning siden Vietnamkrigen. Siden da har han hatt full tillit. «Han er hansken som passer perfekt på den amerikanske hånd», skriver Hersh og viser til sin kilde.

Jens Stoltenberg er født i 1959. Vietnamkrigen tok slutt da Jens Stoltenberg var 16 år.

TENÅRING: Ifølge Seymour Hersh var Jens Stoltenberg i kontakt med amerikansk etteretning tidlig i tenårene. Foto: Kevin Dietsch / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
TENÅRING: Ifølge Seymour Hersh var Jens Stoltenberg i kontakt med amerikansk etteretning tidlig i tenårene. Foto: Kevin Dietsch / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP Vis mer

Den andre grunnen er Norges anspente forhold til Russland, mener Hersh.

- De hatet russerne, den norske marinen er full av erfarne seilere, og de har dykkere med årevis av erfaring med dype dykk etter olje og gass, sier en angivelig kilde til den amerikanske 85-åringen.

KOMMENTERER ANKLAGENE: Lekkasjene på gassrørledningene Nord Stream omtales som resultatet av en sabotasjeaksjon. Den amerikansk tv-verten Tucker Carlsons utsagn vekker oppsikt i Russland. Video: Twitter. Oversettelse: Julia Davis News. Vis mer

Russland langer ut

Kildebruken til Hersh - eller mangelen på sådan - har imidlertid ikke satt en stopper for Russlands bruk av blogginnlegget. Russiske medier har omtalt påstandene hyppig det siste døgnet.

Onsdag sa Maria Zakharova, talsperson for det russiske utenriksdepartementet, at USA må svare for sin rolle i Nord Stream-eksplosjonene. Zakharova viste til Hersh sitt blogginnlegg.

Torsdag sier et medlem av den russiske Dumaen at USA må betale for skadene på ledningene. Den påståtte aksjonen kalles også for «et terrorangrep» av dumamedlemmet.

KRITISERER USA: Talsperson i det Russiske utenriksdepartementet. maria Zakharova. REUTERS/Shamil Zhumatov
KRITISERER USA: Talsperson i det Russiske utenriksdepartementet. maria Zakharova. REUTERS/Shamil Zhumatov Vis mer

Går viralt

Påstandene til 85-åringen har også gått som en farsott på sosiale medier. På Twitter og Facebook deles blogginnlegget hyppig.

Den kontroversielle amerikanske politiske kommentatoren Tucker Carlson har også bitt seg merke i 85-åringens påstander.

- Dette er kanskje den mest omfattende nyheten du kan lese i år, sier Carlson på Fox-programmet Tucker Carlson Tonight.

Den republikanske amerikanske senatoren Mike Lee har også tvitret om de elleville påstandene.

Danske og svenske myndigheter har etterforsket sabotasjen av gassledningene. Russland har flere ganger klaget på etterforskningen.

Foreløpig er det ukjent hvem som sto bak sabotasjen av ledningene.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer