Ellevilt superyacht-salg: - Forkastelig

Salget av luksuriøse fartøy har skutt i været under corona. Det får enkelte til å reagere.

Illustrasjonsfoto: Myphotojumble / Shutterstock / NTB
Illustrasjonsfoto: Myphotojumble / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

I fjor førte coronapandemien til en eksplosiv vekst i båtsalget i blant annet Norge, og det samme har gjentatt seg i år.

Denne sesongen kan man imidlertid forvente å se langt flere luksusfartøy på sjøen.

Ifølge BBC har det vært et kjempemarked for salg av superyachter så langt i 2021. Hittil har rikinger verden over punget ut et samlet beløp på over 1 milliard pund, eller 11,8 milliarder norske kroner for å sikre sin egen «konge på sjøen».

BLIR DETTE EN MEGATREND?: En kunstig, mobil øy spås, av de som har ideen vel å merke, å bli en fremtidig megatrend. Video: Migaloo Private Submersible Yachts Vis mer

- Moralsk forkastelig

Trenden ser ikke ut til å avta med det første. Ifølge BBC, som henviser til nettstedet Boat International, styrer man mot tidenes salgsrekord av luksusyachter.

Det får den humanitære organisasjonen Oxfam, som arbeider for å redusere fattigdom og urettferdighet på tvers av landegrenser, til å reagere.

De omtaler bruken som «moralsk forkastelig» og eksemplifiserer ved at et slikt gigantbeløp kunne blitt brukt til å fullvaksinere Nepals befolkning.

- Ellevilt

I fjor førte coronatiltakene til en rekke stengte gjestehavner og en treg start på båtsesongen. Så tok det helt av.

- I fjor ble båtmarkedet omtalt som helt ellevilt fordi tilbudet i liten grad matchet etterspørselen. Den ble enorm ettersom nordmenn gradvis innså at sommeren skulle tilbringes hjemme, uttalte daglig leder Magnus Frøshaug Ryhjell i bransjeorganisasjonen Norboat til NTB i april.

Dette medførte at bruktbåter ble solgt lynraskt, mens salget av nye båter også gikk unna i rekordfart. Men coronapandemien førte også til stengte eller delvis stengte båtfabrikker, noe som gjorde at forhandlerne ikke fikk tak i nok båter. Mange får dermed båten de kjøpte i fjor, levert i år.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer