Elon Musk roses av Kreml

En Twitter-melding fra verdens rikeste mann ble møtt med raseri fra Ukrainas president. Nå svarer Putins talsperson med ros av Elon Musk.

TWITTER-MELDING: Elon Musk har fått mange til å reagere kraftig. Som vanlig er det en Twitter-melding som er bakgrunnen. Foto: Angela Weiss / AFP / NTB
TWITTER-MELDING: Elon Musk har fått mange til å reagere kraftig. Som vanlig er det en Twitter-melding som er bakgrunnen. Foto: Angela Weiss / AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mandag kveld la verdens rikeste mann, Tesla-gründer Elon Musk, ut en avstemning på Twitter, som gjør at han har hisset på seg mange. Temaet var krigen i Ukraina.

Twitter-avstemningen ble umiddelbart møtt med raseri fra flere kanter. Den mest profilerte motstemmen var Ukrainas president, Volodymyr Zelenskyj, som svarte med et syrlig stikk til Musk.

Nå får Musk imidlertid ros fra Russland. Kreml og Putins talsperson, Dimitrij Peskov, skryter nemlig av milliardæren i en uttalelse tirsdag:

- Det er et steg i riktig retning at en person som ham jakter en fredlig løsning, sier Peskov ifølge Reuters.

I SAMTALE: Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj snakket med Elon Musk lørdag 5. mars. Video: Instagram/zelenskiy_official Vis mer

Mandag kveld la Tesla-gründer Elon Musk ut en avstemning på Twitter. Musk skisserte svaralternativene ja eller nei - og listet opp fire punkter, under overskriften «Ukraina – Russland fred»:

  • Gjennomfør nyvalg i de annekterte regionene under FNs tilsyn. Russland forlater områdene om det er folkets vilje.
  • Krim er formelt en del av Russland, slik det har vært siden 1783 (inntil Khrustsjov gjorde en feil).
  • Vannforsyning til Krim sikres.
  • Ukraina forblir nøytralt.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj hadde, som nevnt, ikke mye til overs for Musks utspill.

Som svar laget Zelenskyj sin egen Twitter-avstemning, der spørsmålet var «hvilken Elon Musk liker du best?»

Svaralternativene var kort og godt:

«Den som støtter Ukraina» og «den som støtter Russland».

«Folkeavstemninger»

Bakgrunnen for Musks avstemning på Twitter er åpenbart fredagens utvikling i krigen, der Vladimir Putin og Russland annekterte de ukrainske områdene Donetsk, Luhansk Kherson og Zaporizjzja.

Putin rettferdiggjorde annekteringen med såkalte folkeavstemninger i regionene, men disse avstemningene blir internasjonal stemplet som ulovlige og er betraktet som alt annet enn frie og rettferdige.

Krim ble på sin side overført til Ukraina, som da var en delstat i Sovjetunionen, i 1954 av daværende statsminister Nikita Khrustsjov og regimet i Moskva.

I 2014 annekterte Russland Krim, noe som førte til at Vesten innførte en rekke sanksjoner mot Russland.

VIL HA HJELP: Etter at hans presidentfar ble utestengt fra nesten alle sosiale medier, bønnfalt Donald Trump Jr. milliardæren Elon Musk om å lage et nytt et. Vis mer

- Dra til helvete

President Zelesnkyj var langt fra den eneste som raste mot Musks avstemning. Ukrainas ambassadør til Tyskland, Andrej Melnyk, levnet mandag kveld liten tvil om hva han tenker om milliardærens forslag:

«Dra til helvete er mitt veldig diplomatiske svar til deg, Elon Musk», skrev Melnyk.

Det russiske sjakkgeniet og Putin-kritikeren, Garry Kasparov, fyrte også av en kraftsalve mot milliardæren.

«Dette er moralsk idioti, en repetisjon av Kremls propaganda, et svik mot ukrainsk mot og offer, og setter det å sette av noen minutter på å lese om Krim på Wikipedia over den nåværende grufulle virkeligheten av Putins blodige krig», skrev Kasparov.

Musk ga seg riktignok ikke med de innledende Twitter-meldingene. Han dro så i gang en ny avstemning, også denne gangen med ja eller nei som svar:

«Folkeviljen til de som bor i Donbas og Krim bør bestemme hvorvidt de er en del av Russland eller Ukraina.»

Musk tok seg også tid til å svare et par tvitrere. En skriver at han risikerer å gjøre mange ukrainere forbanna.

«Du antar at jeg ønsker å være populær. Jeg bryr meg ikke. Jeg bryr meg om de millioner av mennesker som vil dø for en løsning som i det store og det hele vil bli den samme», skrev Musk.

Milliardæren svarte en annen at «seier for Ukraina virker usannsynlig», og begrunner det med at Russland er et mye større land.

«Dersom du bryr deg om folket i Ukraina - søk fred!»

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer