Boblesalget 16. mai:

- En av de beste noensinne

Etter Vinmonopolets stengetid mandag, tyder salgstallene på at nordmenn er klare for champagne-frokost om få timer.

BREMSENDE EFFEKT: Store deler av landets butikker var rammet av nedetid ved kortbruk mandag ettermiddag. Vinmonopolet utelukker ikke at det kan ha hatt en negativ effekt på totalomsetningen. Her fra Vinmonopolets avdeling på Grünerløkka i Oslo. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
BREMSENDE EFFEKT: Store deler av landets butikker var rammet av nedetid ved kortbruk mandag ettermiddag. Vinmonopolet utelukker ikke at det kan ha hatt en negativ effekt på totalomsetningen. Her fra Vinmonopolets avdeling på Grünerløkka i Oslo. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert

- Dette er en av de største salgsdagene fram til jula setter inn, sier kommunikasjonsdirektør i Vinmonopolet, Halvor Bing Lorentzen, til Børsen.

Kortterminal-kaos og to timers nedetid til tross: Dagen før 17. mai registrerer Vinmonopolet formidable tall for salg av musserende vin.

- Så vidt jeg kan se, er dette en av de beste dagene for salget av musserende og perlende vin noensinne. Det skyldes selvfølgelig nasjonaldagen i morgen, men vi har også sett en utvikling over tid, med jevn økning i interessen for bobler, fortsetter Lorentzen.

- Svært gode tall

Han opplyser at Vinmonopolet totalt solgte 660 000 vareliter mandag. Musserende vin står for 24 prosent av salget. Det betyr at drøye 157 000 liter forsvant ut av hyllene.

- Det er ventet godt vær over store deler av landet i morgen, noe som trolig også bidrar til svært gode tall.

Historisk boble-notering er det likevel ikke. Totalt ble det solgt over 182 000 liter boblevin 16. mai i 2019, som fortsatt skal være rekorden for én enkeltdag.

- Bremsende effekt

Dagens totalomsetning er også langt fra historisk.

Mandag ble handelsstanden møtt av en kalddusj, da kortterminaler over hele landet gikk fullstendig i vranglås. En nedetid på drøye to timer sørget for at det ikke var mulig å betale med kort i terminaler i norske butikker.

- Hadde denne hendelsen en bremsende effekt på totalsalget?

- Ja, men selv med de utfordringene som vi opplevde på midten av dagen i dag, har det vært mange kunder innom butikkene våre og handlet. Tatt utfordringene i betraktning, er det et godt resultat.

I 2021 solgte Vinmonopolet totalt 118,4 millioner liter, som er en økning på 2,9 millioner liter eller 2,5 prosent fra 2020. Mye knyttes til reduksjon i grensehandel, taxfreesalg og et stengt uteliv store deler av året.

Både musserende viner og rosévin økte med 13 prosent i 2021.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer