- En bananrepublikk

Økonomieksperter kommer med krass kritikk av sveitsisk krisehåndtering.

POPULÆRT: Rikinger har lenge flykta til skatteparadiset Sveits, som har skodd seg på å være attraktiv for mennesker som vil plassere pengene sine for å få mest mulig ut av dem. Den siste tidas bank-rabalder kan slå sprekker i landets gode rykte blant rikinger, ifølge økonomi-eksperter. Her fra byen Lugano, hvor Kjell Inge Røkke har sitt nye bosted. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
POPULÆRT: Rikinger har lenge flykta til skatteparadiset Sveits, som har skodd seg på å være attraktiv for mennesker som vil plassere pengene sine for å få mest mulig ut av dem. Den siste tidas bank-rabalder kan slå sprekker i landets gode rykte blant rikinger, ifølge økonomi-eksperter. Her fra byen Lugano, hvor Kjell Inge Røkke har sitt nye bosted. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert

- Utenlandske investorer kan lure på om Sveits er en bananrepublikk der rettsstaten ikke gjelder.

Det sier Peter V. Kunz, professor i økonomisk rett ved Universitetet i Bern, til Bloomberg.

Han snakker om hvordan landet Sveits har framstått den siste tida.

Ordet «bananrepublikk» er en nedsettende betegnelse brukt om stater hvis økonomier er avhengige av en enkelt eksportvare.

Krisegrep

Da storbanken Credit Suisse sto i fare for å gå under i forrige uke, grep nemlig myndighetene inn.

Først fikk banken et lån på 577 milliarder kroner, og så ble det kjent at Sveits' største bank, UBS, kjøper Credit Suisse - med støtte fra den sveitsiske regjeringen.

Måten sveitsiske myndigheter har håndtert kollapsen på, og informasjon som har kommet fram i etterkant av bankkrisen, gjør at utenlandske investorer nå kommer til å tenke seg om flere ganger før de plasserer verdier og penger i landet, mener flere økonomieksperter.

- Myndighetene grep inn på veldig tynn is, mener Peter V. Kunz.

- Undergraver rettsstaten

Norske rikinger har den siste tida nærmest stått i kø for å komme inn i alpelandet, som har gjort det de kan for å framstå attraktive for de som vil plassere pengene sine i sikre banksystemer, men samtidig betale lite skatt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.