SAS-pilotene i lukket møte:

- En bitter pille å svelge

SAS-pilotene fikk torsdag endelig høre hva avtalen med SAS innebærer. Reaksjonene var på ingen måte utelukkende positive.

LUKKET MØTE: Roger Klokset møtte Børsen etter et lukket møte mellom medlemmene i Norske SAS-flyveres forbund (LO) og SAS Norge Flygerforening (Parat) på Gardermoen torsdag. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
LUKKET MØTE: Roger Klokset møtte Børsen etter et lukket møte mellom medlemmene i Norske SAS-flyveres forbund (LO) og SAS Norge Flygerforening (Parat) på Gardermoen torsdag. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

GARDERMOEN (Børsen): Medlemmene i de to norske pilotforeningene, Norske SAS-flygeres forbund og SAS Norge Flygerforening, traff hverandre til et lukket møte på Gardermoen torsdag formiddag.

Der fikk de for første gang presentert detaljene i avtalen mellom pilotforbundene og SAS, etter måneder med forhandling og 15 dager i streik.

- Bitter pille å svelge

- Vi har presentert den nye avtalen med SAS og hvilke konsekvenser den får for pilotene - på godt og vondt, sier Roger Klokset, leder i Norske SAS-flygeres forening, til Børsen på vei ut av møtet.

- De har fått mye informasjon om avtalen og hvilken betydning det får for arbeidsdagen deres framover. I tillegg har vi fortalt om prosessen og hvorfor vi endte der vi gjorde, fortsetter han.

KONSEKVENSER: Administrerende direktør i SAS Anko Van Der Werff forklarer hvor store konsekvenser streiken har fått for SAS. Reporter: Frode Andresen. Video: Marthe Tveter Gjønnes Vis mer

- Hvordan har medlemmenes reaksjon vært?

- Forverringene av vilkår, spesielt det som går på arbeidstid og tvungen sesongdeltid, er selvfølgelig ikke noe som blir godt mottatt. Det er heller ingen som liker å gå ned i lønn i en periode med ganske høy inflasjon, så det har vært en bitter pille å svelge. Det er det ingen tvil om, sier Klokset til Børsen.

- Samtidig er de glade for at vi har sikret tariffavtalene våre, at vi har sikra arbeidsplassene og sikret reansettelsesretten til de ansatte.

- Trenger tid til å fordøye

Selv om SAS og pilotforeningene kom til enighet natt til tirsdag, finnes det ingen garantier for at avtalen blir gjeldende. I verste fall kan streiken gjenoppstå.

Gjennom en såkalt uravstemning skal medlemmene i de fire forbundene avgjøre om de vil akseptere avtalene de tillitsvalgte har forhandla fram.

Klokset har tidligere uttalt til Børsen at det ikke finnes noen garanti for at medlemmene vil stille seg bak avtalen.

- Har du blitt noe mer trygg på hva tilfellet er etter dagens møte?

- Nei, en ting er spontane reaksjoner, men jeg tror medlemmene trenger tid for å fordøye dette. De må få satt seg ennå litt mer i hva avtalen innebærer før de treffer sitt valg. Så det vil vi aldri vite før vi har fått resultatet av uravstemningen.

- BLANDEDE FØLELSER: Leder i norsk SAS-flygers forening Roger Klokset sitter igjen med blandede etter at partene kom til enighet til SAS-streiken. Reporter: Frode Andresen. Video: Marthe Tveter Gjønnes Vis mer

- Jan Levi Skogvang har tidligere uttalt at medlemmene mottok det foreløpige utkastet som «et stort negativt sjokk». Er det en dekkende beskrivelse for reaksjonene du har mottatt?

- Ja, vi presenterte mye av det vi har presentert nå etter streiken, for det var mye av det samme som endte opp i den endelige avtalen, så det er vel en slags riktig beskrivelse av at jeg tror de fleste var litt sjokkert over hvor store forringelser i vilkårene de eventuelt måtte akseptere. Det tror jeg. Nå er nok ikke det sjokket like stort i dag fordi man er litt forberedt på det.

Dagens møte på Gardermoen var et informasjonsmøte. Uravstemningen kommer på et seinere tidspunkt.

Blanda respons i Sverige og Danmark

På spørsmål om det er satt en dato for uravstemning svarer Klokset:

- Nei det har vi ikke ennå, men vi håper å få den ut over helga, og da vil det være to ukers svarfrist.

- Har det vært noe kontakt mellom de danske og svenske organisasjonene og har dere noen formening om hva de føler?

- Ja, de har hatt medlemsmøter i går, og det er mye av de samme tilbakemeldingene vi fikk her i Oslo i dag – altså mye blanda respons. De er sevfølgelig glad for at vi fikk på plass det viktigste: SAS-fly skal flys av SAS-piloter og vi får våre oppsagte tilbake, men samtidig er man jo bekymra for hvilke konsekvenser alle forringelsene i våre vilkår vil medføre for den enkelte pilot. Spesielt når det gjelder arbeidstid og tjenestegjøringsregler.

- Hva skjer om én forening er uenig, og resten er enig?

- Vi har en protokoll som regulerer det innad i SAS Pilot Group også hvis det blir nei i ett land og ja i andre land og så videre – så det blir håndtert av regler der.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer