Lønnsoppgjøret uten Stein Lier Hansen

- En dønn ærlig kødd

Stein Lier-Hansens avgang som toppsjef i NHO-tungvekteren Norsk Industri løfter konfliktnivået til uante høyder, mener motpartens Jørn Eggum i Fellesforbundet.

BROMANCE? Noen ganger er det god stemning rundt lønnsforhandlingene. Fellesforbundets leder Jørn Eggum (til høyre) er litt bekymra når Norsk Industris toppsjef Stein Lier-Hansen nå går av. Arkivfoto: Vidar Ruud, NTB
BROMANCE? Noen ganger er det god stemning rundt lønnsforhandlingene. Fellesforbundets leder Jørn Eggum (til høyre) er litt bekymra når Norsk Industris toppsjef Stein Lier-Hansen nå går av. Arkivfoto: Vidar Ruud, NTB Vis mer
Publisert

- Det blir et lønnsoppgjør til våren som jeg må kjenne litt på, sier Fellesforbundets leder Jørn Eggum etter at han har fordøyd nyheten om at motpartens forhandlingsleder, Stein Lier-Hansen, nå akter å finne seg nye jaktmarker.

De to gigantene har gjennom flere oppgjør tilbrakt timevis med å forhandle fram lønnstillegg som har satt standarden for resten av lønnsoppgjøret.

Man lærer hverandre å kjenne på den måten.

- Stein kan være en irriterende kødd, men han er dønn ærlig. Det er null «bullshit» når vi går inn i et oppgjør. Den tonen vi har hatt mellom oss, og med litt hjelp fra riksmekleren, har gjort at vi flere ganger har klart å unngå å sende nasjonen ut i store konflikter, sier Eggum til Børsen.

- Som Fantomet

Eggums umiddelbare reaksjon på Lier-Hansens avgang kom i form av en SMS til Børsens journalist:

«Stein og eg er som Fantomet! Av og til tar vi av oss drakta og går rundt i byen som vanlige menn», skrev Eggum.

- Det høres ut som en litt kryptisk kjærlighetserklæring?

- Vi har delt et skjebnefellesskap i mange år. Vi snakker jo om ting, så helt overraskende er dette ikke. Men det blir et savn. På et mellommenneskelig plan har vi på mange måter funnet ut av dette, selv om vi til tider har hatt sterke interessemotsetninger, utdyper Eggum.

FORHANDLINGER: Alle lønnsoppgjør mellom Norsk Industri og Fellesforbundet starter med det tradisjonelle håndtrykket til ære for fotografene. Foto: Terje Pedersen, NTB
FORHANDLINGER: Alle lønnsoppgjør mellom Norsk Industri og Fellesforbundet starter med det tradisjonelle håndtrykket til ære for fotografene. Foto: Terje Pedersen, NTB Vis mer

- Han er en aktiv medspiller, og han har en måte å være på som gjør at jeg kan være meg selv, legger Fellesforbundets høvding til.

Konfliktnivået opp

Ennå er det fire måneder til lønnsoppgjøret dras i gang, men Eggum slår allerede nå fast at det blir tøffe tak. Medlemmene - og de fleste andre lønnsmottakere her i landet - har mistet kjøpekraft de siste åra. Samtidig som deler av industrien «tjener penger som gress», for å si det med Eggums ord.

- Det har jeg tenkt å utfordre Lier-Hansens etterfølger på, fastslår han.

- Sånn sett er avgangen ikke uten betydning?

- I utgangspunktet vil jeg si at dette drar opp konfliktnivået til et uant nivå for min egen del. Fra 2009 har jeg bare hatt Stein jeg har forhold meg til. Og vi bruker ikke tida på tøys. Vi sier ikke nei, nei, nei. Vi prøver heller å borre i kravene og finne løsninger som passer i verden vi lever i. Rett og slett fordi vi ikke bløffer og ikke kødder rundt, kommer det kontant fra Eggum.

- Havna i klinsj

Stein Lier-Hansen kan, i likhet med Eggum, ha en tendens til å snakke rett fra levra.

- Han kan nok ha rett i det, sier Lier-Hansen om Eggums beskrivelse av at en ærlig omgangsform mellom de to motpartene har reddet nasjonen fra konflikter mer enn en gang.

- Jørn er en grei fyr. Veldig mye av lønnsforhandlingene dreier seg om tillit. Har vi den på plass, klarer vi å finne løsninger. Men så sitter det jo andre rundt bordet også, veldig mange dyktige mennesker på begge sider som har vært med noen år. Jeg velger å tro at det skal gå bra også til våren.

- Han kaller deg en ærlig kødd?

- Både Jørn og jeg har våre sterke og svake sider. Vi kan ordlegge oss på ulike måter, men det har vi klart å håndtere, sier industritoppen.

INNSPURT: Jørn Eggum og Stein Lier Hansen på vei inn til en av uttallige forhhandlingsrunder før partene gjerne må søke hjelp hos riksmekleren for å dra i land oppgjøret i frontfaget. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
INNSPURT: Jørn Eggum og Stein Lier Hansen på vei inn til en av uttallige forhhandlingsrunder før partene gjerne må søke hjelp hos riksmekleren for å dra i land oppgjøret i frontfaget. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

- Men ikke uten motbakker?

- Vi vil jo utfordre hverandre. Vi har havna i klinsj der riksmekleren har måttet jobbe hardt for å få oss tilbake på sporet. Men summen, resultatet til slutt, er at vi finner en løsning.

Sjuende far i huset

Stein Lier-Hansen har vært administrerende direktør i Norsk Industri siden 2006. Han begynte i Prosessindustriens landsforening fire år tidligere, og var toppsjef der de to siste åra før sammenslåingen til Norsk Industri.

- På tide å trappe ned?

- Husk at jeg nærmer meg 70 år. Men det handler ikke bare om det. Jeg har lyst til å jobbe i mange år til, og da måtte jeg finne på noe annet mens jeg fortsatt er attraktiv. Eller attraktiv... la meg si mens jeg fortsatt har en viss restarbeidsevne.

- Eggum sier at konfliktnivået når uante høyder uten deg på andre sida av forhandlingsbordet?

- Det høres dramatisk ut. Gudskjelov er det ennå fire måneder til oppgjøret, svarer Lier-Hansen som utdyper:

- Vestre gravlund er full av folk som mente at de var uerstattelige. Jeg er ikke en av dem. Jeg skjønner at Jørn kan være urolig, men det er andre relasjoner å bygge videre på. Jeg skal i hvert fall ikke bli hengende rundt som en sjuende far i huset, sier Stein Lier-Hansen.