- En ekstremt stor fare

Mener bankhemmeligholdet i Sveits truer hele verdensøkonomien.

SVEITS' STØRSTE: UBS er Sveits' største bank. Her en av filialene i Zürich. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
SVEITS' STØRSTE: UBS er Sveits' største bank. Her en av filialene i Zürich. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

ZUG/ZÜRICH/OSLO (Dagbladet Børsen): - Sveits regnes for å være alle skatteparadisers bestefar - de har kjempet imot internasjonale forsøk på å samordne åpenheten i banksystemet i tiår etter tiår, og har mildt sagt et imageproblem. Men viktigst av alt: - Dette representerer en ekstremt stor fare for verdensøkonomien.

Sigrid Klæboe Jacobsen, daglig leder i Tax Justice Network (TJN) Norge, har fulgt nøye med på det sveitsiske banksystemet. I disse dager er det i fokus fordi så mange av Vladimir Putins oligarkvenner har plassert midlene sine der, på grunn av det lovfestede forbudet mot å oppgi opplysninger om konti og deres innehavere.

- Er dette systemet levedyktig?

- Det kommer til å bestå i ganske lang tid. De gangene det kommer store reaksjoner og man får pirket hull på banksekretessen, tvinges det fram endringer - men så går skandalene over, og man klarer ikke å opprettholde den politiske viljen, lobbykrefter presser på, og politikere har selv interesse av hemmeligholdet, som Panama Papers viste, sier Jacobsen, og fortsetter:

- Men for hver skandale går det sakte, men sikkert riktig vei. Men det er en kamp mot tida. Det er en interessekonflikt både i landet, eliten i Sveits og den økonomiske eliten i utlandet. Det er en fin grøt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer