Russlands økonomi:

- En eskalering kan bli redningen

En eskalering av krigen i Ukraina kan være Vladmir Putins «hemmelig våpen» for å redde den russiske økonomien.

BOOST: Den russiske økonomien kan få en boost dersom krigen i Ukraina eskalerer. Foto: AP Photo / Alexander Zemlianichenko / NTB
BOOST: Den russiske økonomien kan få en boost dersom krigen i Ukraina eskalerer. Foto: AP Photo / Alexander Zemlianichenko / NTB Vis mer
Publisert

Sanksjonene har regnet over Vladimir Putin og hans regime etter at Russland invaderte Ukraina i februar, noe som har svekket den russiske økonomien betydelig.

I august anslo Bloomberg Economics at Russlands krig mot Ukraina har satt den russiske økonomien tilbake fire år bare i første kvartal.

Samtidig kan en eskalering av krigen bidra til å styrke den russiske økonomien, mener eksperter.

Øker produksjonen

Krigen, eller «spesialoperasjonen» som den kalles i Russland, har ført til at russiske selskaper har giret opp produksjonen av våpen, bomber og ammunisjon. I juli alene økte forsvars- og industriproduksjonen med nesten 30 prosent sammenliknet med året før, skriver Bloomberg Economics.

- Produksjonen ville ha vært mye lavere hvis ikke for krigen. De siste månedene har de industrielle produksjonstallene nesten virket for gode til å være sanne, sier økonom ved Oxford Economics, Tatiana Orlova, til avisa.

Tidligere denne måneden iverksatte Ukraina det som beskrives som en «vellykket motoffensiv» og gjenerobret store områder. De store tilbakeslagene tvinger Russland til å øke produksjonen ytterligere, slik at militæret kan kjøpe opp nødvendig krigsutstyr.

En økning i den militære industrien kan på den måten bøte for tap i andre sektorer, som er hardt rammet av sanksjoner. En eskalering av krigen kan derfor være Putins «hemmelige våpen» for å redde den russiske økonomien - i hvert fall fra de verste prognosene - skriver Bloomberg.

Nøyaktig hva dette har å si for den russiske økonomien og BNP i sin helhet, er imidlertid vanskelig å si. Årsaken er at Russland er svært hemmelighetsfulle hva gjelder både produksjon og økonomi, understreker ekspertene.

- Kortvarig

Men det økonomiske løftet fra forsvarsindustrien vil trolig bli kortvarig, skal vi tro ekspertene.

For selv om inntektene er store, er det langt fra kostnadsfritt å produsere våpen og ammunisjon. I løpet av 2021 skal Russland ha brukt omtrent 65,9 milliarder dollar på militærutgifter. I år skal russiske myndigheter angivelig ha regnet med en økning på 11 milliarder dollar, ifølge avisa.

Janis Kluge, som forsker på russisk økonomi ved det tyske instituttet for internasjonal sikkerhet i Berlin, anslår imidlertid at Russlands forsvarsutgifter økte med hele 20 milliarder dollar bare de første sju månedene av året.

- Det er vanskelig å beregne hvor lenge militærutgiftene kan bidra til vekst, nettopp fordi det er stort hemmeligholdt rundt dette. Kanskje et år, kanskje lenger, sier den uavhengige russiske økonomen Alexandra Osmolovskaya-Suslina, til Bloomberg.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer