- En fest på togskinnene

SAS-aksjen stuper onsdag etter børsbykset de siste dagene. Analytiker mener handel i SAS-aksjen er for «ekstremt risikovillige og kortsiktige investorer».

BØRSBYKS: At SAS også fløy avgårde på børsen, mener flere er vanskelig å forstå. Foto: Hans A Vedlog / Dagbladet
BØRSBYKS: At SAS også fløy avgårde på børsen, mener flere er vanskelig å forstå. Foto: Hans A Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert

Tirsdag ble det slutt på den to uker lange SAS-streiken, da pilotforeningene og ledelsen omsider kom til enighet.

Før forhandlerne gikk inn i det siste møtet mandag, ga enkelte uttrykk for at det nå var en «make it or break it»-situasjon.

SAS-aksjen til værs

Signalene ga optimisme for en løsning, og sendte SAS-aksjen opp over 15 prosent i løpet av mandagen, før den endte opp 11 prosent ved slutten av dagen.

Det skjønte NHH-professor Frode Steen lite av:

- For meg er det uforståelig at dette skjer. Det summer ikke opp til noe, det henger ikke sammen. Jeg forstår det bare ikke, sa han til Børsen, blant annet.

Han pekte på at hvis Chapter-11-prosessen skal lykkes, altså konkursbeskyttelsen i USA, innebærer det at de som eier aksjer i dag må utvannes.

- Planen er at kreditorer skal omgjøre lån til eierandeler. Det betyr at du vil eie mindre enn det du gjorde da du kjøpte aksjer.

Gjorde nytt byks

Da avslutningen på streiken var et faktum natt til tirsdag, førte det nok en gang til stor optimisme på børsen.

I åpningsminuttene bykset den aktuelle flyaksjen over 20 prosent. Aksjen endte børsdagen opp 8,17 prosent.

- Ut fra fundamentalt hold er det vanskelig å forstå. På den ene siden gir det mening at når streiken, som har dratt over 100 millioner svenske kroner ut av selskapet daglig, er avsluttet, gir det positive utslag på børsen, sier Sydbank-analytiker Jacob Pedersen til Børsen.

- På den annen side, fra et fundamentalt perspektiv, er det en fest på togskinnene, sier Pedersen.

Stuper onsdag

Kanskje har investorene tatt alvoret innover seg nå. Etter å ha startet i grønt onsdag, går det nå tråere. Litt før 13.30 var aksjen ned 7,44 prosent og var med det den nest største taperen på Oslo-børsen.

I en analyse tirsdag peker Pedersen på at mye gjenstår for selskapet. Sydbank har en salgsanbefaling på aksjen.

«Pilotstreikens avslutning er definitivt godt nytt for SAS, men det endrer ikke på at de eksisterende aksjonærenes verdier reelt sett er borte. Eierandelen deres blir sannsynligvis redusert til 3-4 prosent når emisjonen blir gjennomført i framtida.»

«SAS-aksjen er etter vår vurdering den nærmeste perioden i høy grad for ekstremt risikovillige og kortsiktige investorer» heter det i analysen.

Pedersen viser til at pilotstreiken har kostet SAS minst 1,5 milliarder svenske kroner. Han hevder den har ødelagt forholdet til mange fritidsreisende.

«Til gjengjeld har den akselerert SAS FORWARD-prosessen ved å legalisere en tidlig Chapter-11-begjæring, og Chapter-11-finansieringen faller nå sannsynligvis på plass.»

Pedersen mener selskapet står overfor en viktig oppgave med å «gjenopprette det mildt sagt dårlige forholdet til fritidsreisende skandinaver.»

Dette tror han kan bli vanskeligere enn normalt, fordi det er stadig flere alternativer å reise med ved siden av SAS, mener han.

«Den letteste måten å gjøre det på er helt sikkert ved å sette ned billettprisene», skriver han i analysen.

Beklaget

Toppsjef i SAS, Anko van der Werff, la ikke skjul på at situasjonen kan ha gitt tilliten deres overfor kunder en knekk:

- Det er bittert å tenke på all skaden vi har påført våre passasjerer de siste ukene. Vi beklager dypt. Det har ikke vært enkelt for passasjerene, spesielt ikke i høysesongen. Det har heller ikke vært lett for våre ansatte. Det har vært noen veldig tøffe uker, sa van der Werff til Børsen mandag kveld.

På spørsmål om hvordan selskapet skal gjenvinne tilliten til sine kunder, svarte SAS' norgessjef, Kjetil Håbjørg:

- Vi skal gjøre tre ting, for det første skal vi så raskt som mulig igangsette vårt produksjonsapparat, så vi kan fly våre gjester til ferie. I tillegg videreføre det store arbeidet vi har i gang for å sikre SAS' framtid etter pandemien. I tillegg har vi sammen med foreningen tid i denne perioden til å sette oss ned og sikre at vi har et godt internt samarbeid slik at vi unngår denne typen konflikter i framtida.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer