Russland struper gasstilgangen:

- En hodepine

Onsdag stengte Russland gasskranene mot Polen og Bulgaria, som følge av landenes rubel-nei. Utviklingen gjør situasjonen for Tyskland enda vanskeligere, ifølge norsk ekspert.

STENGER KRANENE: Russland har lenge vært den største eksportøren av naturgass til EU. Nå har de stengt for forsyninger til Polen og Bulgaria. Foto: dpa / NTB
STENGER KRANENE: Russland har lenge vært den største eksportøren av naturgass til EU. Nå har de stengt for forsyninger til Polen og Bulgaria. Foto: dpa / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Klokka 08 onsdag morgen norsk tid, stengte den russiske gassgiganten Gazprom kranene for Bulgaria og Polen. Årsaken er ifølge selskapet at de to landene ikke betaler for gassen i rubler, slik Russland krever.

Det førte til et kraftig prisbyks på europeisk gass. Bloomberg melder at gassprisen steg med så mye som 24 prosent etter nyheten om gass-stansen.

- Vil ikke havne i klørne

Sjefanalytiker for råvarer i SEB, Bjarne Schieldrop, sier at Russland nå setter «hardt mot hardt», blant annet fordi flere europeiske land nå sender tungt militært utstyr til Ukraina.

Russland er som kjent en storprodusent av gass til det europeiske markedet.

- Mens EU truer med at de skal slutte å konsumere russisk gass, er det Russland som i det korte bildet som har de sterkeste kortene i og med at de har gassen EU trenger, sier Schieldrop til Børsen.

Han viser til at Putin nå vil framstå sterk, i forbindelse med at landet 9. mai feirer Seiersdagen – dagen Tyskland kapitulerte under 2. verdenskrig.

- Polen var bak jernteppet som en del av Warszawapakten og delvis under russisk kontroll fra 1952 til 1989, så Polen har ikke tenkt å havne i klørne på Russland igjen. Så mens resten av EU blåøyd har gått inn i en avhengighet med Russland, har Polen jobbet en stund med å fjerne seg fra russisk energiavhengighet, fortsetter Schieldrop.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer