Russland struper gasstilgangen:

- En hodepine

Onsdag stengte Russland gasskranene mot Polen og Bulgaria, som følge av landenes rubel-nei. Utviklingen gjør situasjonen for Tyskland enda vanskeligere, ifølge norsk ekspert.

STENGER KRANENE: Russland har lenge vært den største eksportøren av naturgass til EU. Nå har de stengt for forsyninger til Polen og Bulgaria. Foto: dpa / NTB
STENGER KRANENE: Russland har lenge vært den største eksportøren av naturgass til EU. Nå har de stengt for forsyninger til Polen og Bulgaria. Foto: dpa / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Klokka 08 onsdag morgen norsk tid, stengte den russiske gassgiganten Gazprom kranene for Bulgaria og Polen. Årsaken er ifølge selskapet at de to landene ikke betaler for gassen i rubler, slik Russland krever.

Det førte til et kraftig prisbyks på europeisk gass. Bloomberg melder at gassprisen steg med så mye som 24 prosent etter nyheten om gass-stansen.

- Vil ikke havne i klørne

Sjefanalytiker for råvarer i SEB, Bjarne Schieldrop, sier at Russland nå setter «hardt mot hardt», blant annet fordi flere europeiske land nå sender tungt militært utstyr til Ukraina.

Russland er som kjent en storprodusent av gass til det europeiske markedet.

- Mens EU truer med at de skal slutte å konsumere russisk gass, er det Russland som i det korte bildet som har de sterkeste kortene i og med at de har gassen EU trenger, sier Schieldrop til Børsen.

Han viser til at Putin nå vil framstå sterk, i forbindelse med at landet 9. mai feirer Seiersdagen – dagen Tyskland kapitulerte under 2. verdenskrig.

- Polen var bak jernteppet som en del av Warszawapakten og delvis under russisk kontroll fra 1952 til 1989, så Polen har ikke tenkt å havne i klørne på Russland igjen. Så mens resten av EU blåøyd har gått inn i en avhengighet med Russland, har Polen jobbet en stund med å fjerne seg fra russisk energiavhengighet, fortsetter Schieldrop.

Han viser til at mellom 30 og 40 prosent av gassen i Europa, er det Russland som står for.

Advart mot resesjon

Polen har satset stort de siste åra på en LNG-importterminal, hvor de importerer LNG (flytende naturgass) blant annet fra USA og Qatar.

Tyskland er på sin side svært avhengige av den russiske gassen. De fikk 55 prosent av gassen sin fra Russland i 2021, og tallet var 40 prosent første kvartal 2022.

Mens diskusjonen om russisk energiforbud pågår for fullt, har spesielt Tyskland blitt advart om konsekvensene av en brå russisk gass-stans.

Toppøkonomer slo nylig fast at dette vil sende landet inn i en kraftig resesjon, altså økonomisk nedgang.

- Vil bli grilla

Tyskland har vært «langt ifra så føre var som Polen», og satset alt på ett kort - nemlig russisk gass, ifølge Schieldrop.

- Polens beslutning setter en kraftig presedens for de andre EU-landene. Når Polen har sagt nei til å betale med rubler, så blir det veldig vanskelig for Tyskland og de andre EU-landene å si «vi betaler gjerne i rubler». Dette er en hodepine for resten av EU-landene.

Han viser til den massive motstanden mot Ukraina-krigen og hvordan land nå er under press for å ikke sende milliarder inn i det krigførende Russland.

- Det vi har sett er at alle aktører som åpenlyst kjøper olje eller oljeprodukter fra Russland, de blir grillet i mediene.

Blant annet fikk oljegiganten Shell massiv kritikk i mars for å kjøpe en russisk oljelast i mars, noe selskapet beklaget.

- Man skal ikke glemme de enormt sterke synspunktene her, så hvis Tyskland sier at «vi betaler gjerne i rubler», vil de bli grilla etter at Polen har sagt nei. Det blir fryktelig vanskelig for Tyskland.

Vil bli «ståhei og rabalder»

Gass-analytikeren mener det kommer til å bli bråk framover, knyttet til kjøp av russisk gass fra Europa.

EU godtar stadig at europeiske kunder kjøper gass fra Russland. Kjøperne må imidlertid kjøpe i euro for å unngå å bryte sanksjonsreglene, ifølge Reuters.

- Hver europeiske kjøper av gass oppretter to kontoer i Gazprom bank, så betaler man euro inn i en euro-konto, og Gazprom bank konverterer euroen over til rubler. Men begge kontoene står fortsatt i navnet til kjøperen. Kjøperen kan dermed si at man betaler i euro. Men i siste instans går de inn i en rubelkonto som står i kjøperens navn, sier Schieldrop.

Han omtaler det som en «under-bordet konvertering».

- Dette kommer det til å bli mye ståhei og rabalder om. De kommer ikke til å slippe unna med dette framover.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer