Det grønne skiftet:

- En industriboom

Statsminister Erna Solberg og olje- og energiminister Tina Bru vil satse mer på utviklingen av grønn industri. Samtidig har Solberg klar tale til dem som etterlyser en mer aktiv industripolitikk fra regjeringen.

GRØNN INDUSTRI: Elektrifiseringen av Yaras amoniakksfabrikk på Herøya er ett av regjeringens prestisjeprosjekter innen grønn industri. Det er en utvikling regjeringen vil fortsette, om de beholder makta etter valget. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
GRØNN INDUSTRI: Elektrifiseringen av Yaras amoniakksfabrikk på Herøya er ett av regjeringens prestisjeprosjekter innen grønn industri. Det er en utvikling regjeringen vil fortsette, om de beholder makta etter valget. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

PORSGRUNN (Dagbladet): Fredag besøkte Erna Solberg, olje- og energiminister Tina Bru og lokale Høyre-topper Herøya industripark, som et ledd i statsministerens første valgkamptur på Sør- og Østlandet.

Stoppet var langt fra tilfeldig, for Yaras industripark på Herøya i Porsgrunn omfatter en av regjeringens prestisjetunge prosjekter innen industri og et grønt skifte.

Der slo også statsministeren kraftig tilbake mot dem som mener at dagens regjering fører en for passiv industripolitikk.

Prestisjeprosjekt

Elektrifisering av ammoniakkfabrikken på Herøya går for å være det største enkeltstående klimatiltaket i norsk industrihistorie.

Omleggingen til produksjon av grønn ammoniakk på Herøya anslås alene å ville kutte 800 000 tonn Co₂ i året og vil kunne gi både klimanøytralt drivstoff til skipsfart og grønn gjødsel til landbruket.

- Dette er et av landets største punktutslipp ved siden av Snøhvit i nord. Så det er bra i seg selv at de kutter utslippene. Produksjonen her er viktig fordi det er nødvendig å produsere god og bærekraftig gjødsel framover. Men det er også viktig i form av den teknologien de nå lager på dette. Den vil kunne dupliseres andre steder, når vi skal ha hydrogen og ammoniakk for skipsfarten og for langdistansetransporten i Norge, sier Solberg.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer