Onsdag åpner Oslo:

- En kalkulert risiko

Onsdag er dagen mange av Oslos 700 000 innbyggere har sett fram til siden november i fjor: Utepils, restaurantbesøk, kino, teater og trening - og dagen etter kommer jammen også sommervarmen. Men smitten vil stige, tror helsebyråden.

UTEPILS I SOMMERSOL? Fra onsdag åpner kranene i Oslo. Det åpnes også for restaurantbesøk, kino, teater og trening på treningssenter. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
UTEPILS I SOMMERSOL? Fra onsdag åpner kranene i Oslo. Det åpnes også for restaurantbesøk, kino, teater og trening på treningssenter. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det siste døgnet er det registrert 39 nye smittetilfeller i hovedstaden. Et tall som må ses i sammenheng med at smittetallene normalt er lavere i helger og på helligdager.

Helsebyråd Robert Steen er likevel ikke i tvil:

- Smitten har gått nedover ni uker på rad, så tendensen er veldig positiv, sier han til Dagbladet og legger til:

- Men jeg kan jo ikke være helsebyråd uten å minne om at det var 490 smittede forrige uke. Samme uke i fjor var tallet 38, så det er altså tolv ganger så høyt nå.

NEDSTENGT: Det er over et halvt år siden helga bød på folkeliv i Oslos gater. Her fra Torggata i Oslo sentrum sommeren i fjor. Foto: Vidar Ruud / NTB
NEDSTENGT: Det er over et halvt år siden helga bød på folkeliv i Oslos gater. Her fra Torggata i Oslo sentrum sommeren i fjor. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer

- Begynner å se slutten

Han gir den britiske og mer smittsomme mutanten, som «kom som en overraskelse i januar», mye av skylda. Men høyere smittetall til tross, forskjellen i år er også vaksiner. Ifølge helsebyråden har 40 prosent av Oslos innbyggere over 18 år nå fått første stikk.

- Vi har også utvidet perioden mellom første og andre stikk fra seks til tolv uker, og det gjør at vi får gjort unna førstegangsstikkene ekstremt mye fortere enn vi ellers skulle gjort.

VIL PÅ KAFÉ: Helsebyråd Robert Steen sier han gleder seg til å ta en kaffe og en bolle på kafé i løpet av uka. - Og hvis noen skulle komme til å invitere helsebyråden på en utepils i sola til helga, da kan det hende jeg sier ja, sier han. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
VIL PÅ KAFÉ: Helsebyråd Robert Steen sier han gleder seg til å ta en kaffe og en bolle på kafé i løpet av uka. - Og hvis noen skulle komme til å invitere helsebyråden på en utepils i sola til helga, da kan det hende jeg sier ja, sier han. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Fra uke 23 vil Oslo også få langt flere vaksinedoser, gjennom den radikale skjevfordelingen.

Steen regner derfor med at alle over 18 år vil ha fått tilbud om første vaksinedose innen første hele uka i juli.

- Det er seks uker til, så vi begynner å se slutten på det nå. Selv om en konsekvens av at vi nå åpner byen mer kan bli smitteoppgang, så håper jeg ikke den oppgangen blir så dramatisk og radikal at vi ikke rekker å komme i mål før det kommer en ny bølge.

Tror på økning

Fra onsdag innføres de resterende punktene på trinn 2 av byrådets gjenåpningsplan for hovedstaden. Det betyr at skjenkeforbudet oppheves, treningssentre gjenåpnes, og restauranter, teatre og museer kan igjen åpne dørene. Riktignok med strenge smitteverntiltak.

Steen tror åpningen vil påvirke smittetallene.

- Det har vært en del eksempler i det siste på hvordan det kan gå når smitten virkelig får lov til å spre seg. Det er et bakteppe som er med på å understreke hvor alvorlig situasjonen er når vi nå gjenåpner en storby som Oslo. Men jeg opplever at Oslos innbyggere er veldig flinke til å overholde smittevernreglene, og de har dessverre fått trene på dem i svært lang tid.

Han viser til at det både etter påske, butikkåpning i starten av mai, og da skoleelevene igjen fikk vende tilbake til skolebenken, ble advart om at smitten kom til å stige. Men det skjedde ikke.

Steen tror likevel at onsdagens åpning vil slå ut på statistikken.

- Mot slutten av neste uke vil vi nok begynne å se konturer i statistikken på disse tallene. Jeg tror det er en risiko for at vi vil se en viss økning, men jeg tror det blir en økning vi kan tåle. Dette er en kalkulert risiko, sier han.

- Gledelige dager

- Hva skal du selv i morgen, på den storstilte gjenåpningsdagen?

- I morgen er det meldt så dårlig vær at drømmen om et kafébord og en kaffe og en bolle, den går fløyten. Men kanskje på torsdag, sier Steen og legger til:

- Og hvis noen skulle komme til å invitere helsebyråden på en utepils i sola til helga, da kan det hende jeg sier ja.

Steen sier han begynner å bli ferdig med å bare være bekymret og se mørkt på ting.

- Det er et lyspunkt at vaksinene nå virkelig begynner å monne i Oslo, og smitten er mer kontrollerbar nå enn det den var i høst og vinter. Det er viktig at vi fortsetter å være flinke med smittevern framover, og så er det forhåpentligvis noen gledelige dager vi nå går inn i, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer