Bjørnar Moxnes ut mot hotellkongen:

- En kapitalist i fåreklær

Rødt-leder Bjørnar Moxnes langer ut mot hotelleiere som Petter Stordalen. Han reagerer sterkt på at milliardærer har fått store summer i coronakompensasjoner fra regjeringen.

UT MOT STORDALEN: Rødt-leder Bjørnar Moxnes går hardt ut mot milliardærer som Petter Stordalen. Foto: Fredrik Hagen / NTB
UT MOT STORDALEN: Rødt-leder Bjørnar Moxnes går hardt ut mot milliardærer som Petter Stordalen. Foto: Fredrik Hagen / NTB Vis mer
Publisert

- Er det én ting krisa viser, er det at tålmodigheten med milliardærene må ta slutt, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes til Børsen.

Lørdag holdt han sin første, store valgkamptale.

Der viet han mye tid til å rase mot milliardærer som Petter Stordalen og regjeringens støtteordninger under pandemien.

Til Børsen sier Moxnes videre at vi må «slutte å la oss lure av folk som Petter Stordalen, selv om han har godt humør og er flink på TV».

- Spiller på folkelighet

- Da Norge stengte ned sendte Petter Stordalen SMS-er med Norges finansminister. Da han fikk høre om støtteordningen som var på vei, svarte han at dette var «fantastiske nyheter». Da ordningen var klar, var beskjeden fra Stordalen: «Ganske enkelt terningkast 6», sa blant annet Moxnes i talen.

På et halvår fikk Stordalens konsern seks ganger mer i kompensasjon fra staten enn det konsernet betalte i skatt på fem år, hevder Rødt-lederen.

- Når krisa rammer får hotellbaronene hundrevis av millioner fra fellesskapet. Mens i gode tider gir de null og niks i lokale lønnsoppgjør til de hotellansatte, fortsatte han.

REFSER MILLIARDÆRER: Rødt-leder Bjørnar Moxnes sparer ikke på kruttet når han går ut mot de rikeste i landet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
REFSER MILLIARDÆRER: Rødt-leder Bjørnar Moxnes sparer ikke på kruttet når han går ut mot de rikeste i landet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

- Stordalen er en kapitalist i fåreklær. Han smykker seg med at han bryr seg om fellesskapet og klimaet, men flyr business-jet og bruker alle smutthull for å slippe å betale skatt, sier Moxnes til Børsen.

Han mener videre at Stordalen ikke er alene om dette.

- Sånn er det med mange milliardærer i Norge, de tar på seg mariusgenser og tror de kan komme unna med skattetriksing og grådighet, bare de er litt folkelige. Den bløffen holdt lenge, men coronakrisa har avslørt milliardærene: De er folk som bare tenker på seg selv, aldri på oss andre.

- De eneste som fortsatt ikke har avslørt bløffen er vel regjeringa, som fortsetter å gi dem alt de peker på. Erna Solbergs håpløst naive krisepolitikk fortjener ganske enkelt terningkast én, fortsetter Moxnes.

VANSKELIG: Petter Stordalen forteller om den vanskelige økonomiske situasjonen selskapene hans er i på besøk hos Anne Lindmo. Video: NRK Vis mer

- Utgjør bare 13 prosent

Det var i midten av april i fjor at Stortinget vedtok kompensasjonsordningen for næringslivet.

Ordningen skal ifølge regjeringen bidra til å dekke «uunngåelige, faste kostnader» for bedrifter som kan vise til et inntektsfall på mer enn 30 prosent som følge av pandemien.

Ordningen er blitt videreført med noen mindre endringer, og gjelder per i dag ut juni måned.

Børsen har forelagt Petter Stordalen kritikken fra Moxnes. Torgeir Silseth, konsernsjef i Nordic Choice Hotels, svarer følgende:

- Vi undrer oss litt over at en stortingspolitiker ikke har fått med seg at kompensasjonsordningen utbetales til bedrifter og selskaper, ikke til enkeltpersoner. Støtten som Nordic Choice Hotels har mottatt, utgjør cirka 13 prosent av de uunngåelige faste driftskostnadene på våre norske hoteller, og størstedelen av våre tap har vært dekket inn av banklån og oppsparte og tilførte midler fra eier, skriver Silseth i en e-post til Børsen.

- At hotellselskapene ligger i toppen og har fått nokså tilsvarende ordninger i hele Norden, skyldes at reiselivet nærmest har vært ilagt et næringsforbud gjennom alle restriksjonene. Men det skyldes også at vi sysselsetter mange. Bare Nordic Choice har over 90 enkeltstående hoteller i hele Norge med til sammen over 8000 ansatte. Vi blir allerede avkortet gjennom den nåværende støtteordning pga. vår størrelse. Å mene at vi ikke skal få overføringer, er det samme som å si at våre arbeidsplasser er mindre verdt enn andre, fortsetter han.

Silseth sier videre at motivasjonen deres nå er å få så mange som mulig tilbake i arbeid og fortsette å skape nye arbeidsplasser for framtida.

- Det burde Moxnes også fokusere på å legge til rette for, skriver Silseth.

Kritiserte krisepakkene

Moxnes er for øvrig ikke alene om å mene at kompensasjonsordningene har rammet skjevt.

Ole-Andreas Elvik Næss, postdoktor i samfunns- og næringslivsforskning ved NHH, har sett på hvem som faktisk har fått støtte fra kompensasjonsordningen til bedrifter.

Ifølge hans utregninger fikk 0,1 prosent av selskapene 31 prosent av støtten i august. 1 prosent av selskapene fikk nesten halvparten av støtten.

Flere økonomiprofessorer har påpekt at noen få store bedrifter har fått betydelige overføringer. Torfinn Harding, professor ved Handelshøgskolen ved Universitetet i Stavanger, omtalte dette som «feilprioriteringer» av regjeringen til Børsen.

I mai la Riksrevisjonen fram sin gransking av regjeringens krisepakker. Der konkluderte også de med at noen bedrifter fikk en uforholdsmessig stor andel i krisestøtte fra regjeringen, mens mange små aktører kan ha falt utenfor ordningene.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer