Over 850 permittert:

- En katastrofe av regjeringa

Både nestlederen i fagforeningen NNN på Frøya og hovedverneombud i Innovamar raser mot regjeringen, etter at over 850 ansatte mandag mottok permitteringsvarsel.

GALSKAP: Nestleder i NNN (Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund) på Frøya, Ralitsa Malakova, betegner regjeringens lakseskatt som galskap. Foto: Henrik Einangshaug / Dagbladet
GALSKAP: Nestleder i NNN (Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund) på Frøya, Ralitsa Malakova, betegner regjeringens lakseskatt som galskap. Foto: Henrik Einangshaug / Dagbladet Vis mer
Publisert

FRØYA (Dagbladet): Med under halvannen måned igjen til jul, mottok 851 ansatte ved SalMar på Frøya permitteringsvarsel mandag.

- Det var en mutt forsamling i kantina som i dag fikk beskjeden av fabrikksjefen. Det var stille og trist, sier Stian Pachov, hovedverneombud i Innovamar og styremedlem i klubben.

Nestleder i NNN (Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund) på Frøya, Ralitsa Malakova, sier det nå er en stor usikkerhet blant de ansatte på fabrikken.

- De stilte spørsmål om fabrikken blir flyttet til utlandet. Hva skal de gjøre da? De fleste har etablert seg godt på Frøya. Det er stor usikkerhet nå.

Pachov sier spørsmålet om å flytte fabrikken til utlandet ble svart under møtet.

- Han svarte at «vi har en lokal eier som ønsker å bygge ut Frøya». Tror det sitter langt inne å flytte fabrikken kanskje, men vi kan ikke tape på å videreforedle laks her.

Stian Pachov, hovedverneombud i Innovamar og styremedlem i klubben. Foto: Henrik Einangshaug / Dagbladet
Stian Pachov, hovedverneombud i Innovamar og styremedlem i klubben. Foto: Henrik Einangshaug / Dagbladet Vis mer

Raser mot regjeringa

Oppdrettsselskapet, som etter fusjonen med NRS er verdens nest største oppdrettsselskap, sier permitteringene i hovedsak skyldes at regjeringens forslag til ny lakseskatt har «ødelagt markedet for langsiktige fastpriskontrakter».

- Slik som grunnrenteskatten er lagt opp, så vil man tape penger på å videreforedle det her, sier Pachov, før han videre sier:

- Når normprisen er på 100 kroner og vi selger til 70 kroner på langtidskontrakter, så må vi betale skatt som om det er solgt for 100 kroner.

Malakova påpeker at det kan oppstå situasjoner som gjør at selskapet ender med å måtte betale for å produsere en vare. Dette grunnet den mye omtalte lakseskatten.

- Det er en katastrofe, sier Pachov.

- Utrygghet

Grunnet mindre størrelse på fisken, er det ifølge Malakova ikke uvanlig at noen av de ansatte ikke går på jobb i noen dager i 1. kvartal.

Det er derimot ikke det som skremmer dem nå.

- Problemet i år er grunnrenteskatten. På slakteriet er det 103 personer som blir permittert grunnet størrelsen på fisken. De 750 andre blir permittert grunnet grunnrenteskatten, sier Malakova.

- Det er lakseskatten som kan føre til dette?

- Ja. Absolutt, sier Malakova.

- Det er en skatt som er vedtatt fra 1. januar, der hvor høringsfristen går ut etter at skatten innføres, og skal ikke vedtas før enda seinere. Da vet ikke vi hva vi har å forholde oss til, og da er det ingen som vil satse på noe som helst da. Det skaper utrygghet fra topp til tå i fabrikken, sier Pachov, som synes grunnrenteskatten virker lite gjennomtenkt.

- Ikke alle kan få fra NAV

Pachov forteller at flere av de ansatte hos oppdrettsgiganten startet i selskapet i år. Dette kan by på problemer for de det gjelder, dersom de blir permittert fra 1. januar.

- De har ikke noen rettigheter gjennom det norske systemet, sier Pachov.

Han sier flere av de ansatte allerede har kjøpt seg bolig, og at de har måttet tåle ekstra høye kostnader som følge av blant annet de økte rentekostnadene og økte priser på mat.

- Plutselig skal de bli permittert og ikke ha noen rettigheter gjennom NAV. De har jeg vondt for, sier Pachov.

Malakova har et klart ønske til regjeringa.

- Jeg håper regjeringa snur, og tenker på nytt. Det er bare galskap.

- Dette har vi ikke foreslått

Flere av laksegigantene har den siste tida varslet permitteringer. Totalt kan 1200 ansatte langs kysten miste jobben. Selskapene skylder på regjeringens forslag til lakseskatt.

Finansminister og Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum er ikke nødvendigvis enig i framstillingen av regjeringens forslag til grunnrenteskatt.

- Det er viktig å få sagt at den delen av næringen som handler om foredling ikke får grunnrenteskatt. Det er i denne delen aktørene nå permitterer. Vi har aldri foreslått grunnrente for foredlingen. Det skal være grunnrenteskatt på den delen der det er store overskudd som bruker naturressursene våre, sa han til Dagbladet.

- De seks største havbruksselskapene tok ut over seks milliarder kroner i utbytte i 2021, og det blir enda mer i år. Når vi sier de skal dele mer med fellesskapet, så skjønner jeg at de selv ikke mener det er en god idé. Jeg opplever nok litt nå at de kjører noen av de mindre aktørene foran seg og bruker alle triksene i boka. Men det er viktig å si at jeg også er lydhør for innspillene jeg får fra næringen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer