Jens Stoltenberg

- En kinkig situasjon

Jens Stoltenberg forlater NATO-skuta midt i en pågående krise. Flere skal ha forsøkt å overtale ham til å bli, forteller eksperter, som mener Stoltenbergs sko blir vanskelige å fylle.

PRESENTERT: Finansminister Trygve Slagsvold Vedum kunne fredag presentere tidligere statsminister og Ap-leder Jerns Stoltenberg som ny sentralbanksjef. Foto: Hans Anre Vedlog / Dagbladet
PRESENTERT: Finansminister Trygve Slagsvold Vedum kunne fredag presentere tidligere statsminister og Ap-leder Jerns Stoltenberg som ny sentralbanksjef. Foto: Hans Anre Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert

- Det er klart dette er en kinkig situasjon – å erstatte generalsekretæren i NATO – under den spente situasjonen i Europa, sier USA-ekspert Svein Melby, tidligere seniorforsker ved Institutt for forsvarsstudier (IFS), en del av Forsvarets høgskole (FHS), til Børsen.

Fredag ble det klart at Jens Stoltenberg er utnevnt som ny sjef for Norges Bank. Med det forlater han jobben han har hatt som generalsekretær i NATO, en jobb han har hatt siden 2014.

- Det har, etter det mange har hørt, vært flere som har forsøkt å overtale ham til å fortsette i NATO-jobben, sier Melby.

De samme ryktene er også NUPI-forsker og Russland-ekspert Jakub M. Godzimirski kjent med.

- Det har vært rykter om at Stoltenberg har blitt bedt om å fortsette i en periode til, i hvert fall i ei tid framover.

Spent situasjon med Russland

Generalsekretæren velges for en periode på fire år. Stoltenberg har snart sittet i åtte år, og skal etter planen gå av 1. oktober i år. Den tidligere statsministeren og Ap-lederen tiltrer stillingen som sentralbanksjef seinest 1. desember, ifølge Finansdepartementet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer