Lego-topp advarer:

- En konkurs unna finanskrise

Den danske investorprofilen liker ikke det han ser, og hevder økonomien nå kan være på full fart mot stupet.

FINANSKRISE: Lego-toppen trekker paralleller til finanskrisen i 2008. Norsk ekspert mener bankene er mer kapitalisert nå enn før. Foto: Darren Whiteside / Reuters / NTB
FINANSKRISE: Lego-toppen trekker paralleller til finanskrisen i 2008. Norsk ekspert mener bankene er mer kapitalisert nå enn før. Foto: Darren Whiteside / Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det har vært en brutal uke for verdens aksjemarkeder, med blodrøde tall og voldsomme svingninger.

Wall Street har hatt en av sine verste uker hittil i 2022.

Inflasjon, varslede rentehevinger, krig og pandemi er noe av bakteppet. Det er flere tegn på brems i verdensøkonomien og frykt for nedgangstider i store økonomier, som i Storbritannia, skriver The Guardian.

- En konkurs unna «katastrofe»

Flere eksperter har advart om at pilene går i feil retning, og at nedgangstider kan være et mulig scenario.

Nå slår den danske finansprofilen Teis Knuthsen alarm i en kommentar i danske Børsen. Han tegner et bekmørkt bilde av verdensøkonomien, ifølge Finans.dk.

Knuthsen er en tungvekter i dansk næringsliv. Som investeringsdirektør i Kirk Kapital forvalter han nemlig den styrtrike Lego-familiens milliardformue.

Knuthsen skriver at «vi er bare en konkurs unna en finanskrise». Han viser til at finansmarkedene beveger seg på en måte som er både «oppsiktsvekkende og bemerkelsesverdig».

SKYTS: Ukrainske styrker skal ha tatt i bruk et nytt våpen, viser flere videoer i sosiale medier. Vis mer

Han peker blant annet på de voldsomme børsfallene. Den teknologitunge Nasdaq-indeksen har stupt med nær 30 prosent siden toppen i 2021, mens den brede samleindeksen S&P 500 er ned rundt 18 prosent fra rekordhøyden, ifølge Nordnet.

Knuthsen trekker også fram flere ting, ifølge Finans.dk:

  • Det globale obligasjonsmarkedet hadde i april sin verste måned noensinne.
  • Valutaer, som japanske yen og kinesiske yuan, har falt kraftig.
  • Det internasjonale pengefondet (IMF) har gjort det tredje største kuttet i vekstprognosen på seks måneder, bare overgått av finanskrisen og coronapandemien.

Sammenlikner med finanskrisen

Lego-toppen tror det hele kan ende som i 2008, da konkursen i Lehman Brothers sparket i gang finanskrisen.

Da amerikanske myndigheter lot den aktuelle investeringsbanken gå over ende, utløste det markedsuro over hele verden og et 30 prosent børsfall i løpet av én måned, i Oslo og New York.

EKSPLODERER: Et russisk tanks eksploderte rett foran et kinesisk TV-team, 6. mai 2022. Video: Phoenix Satellite TV. Reporter: Vegard Krüger Vis mer

Finanskrisa blottla hvordan svake reguleringer, gruppementalitet og dårlige, og til tider ulovlige, avgjørelser gjorde det finansielle systemet sårbart. Og hvordan en krise i finansmarkedene kunne få hele verden til å stoppe opp.

Sjeføkonom i Eika Gruppen, Jan Ludvig Andreassen, ser imidlertid ikke et scenario som peker mot en eventuell finanskrise akkurat nå.

- Nei, jeg tror de store bankene rundt omkring i verden er mye mer kapitalisert enn før, så det er lite sannsynlig, sier Andreassen til Børsen.

- Det vi er mest usikre på, som vi ikke har sett før, er denne kryptokollapsen og hvordan det kan påvirke folk. Er det noen bedrifter, finansinstitusjoner eller land som er for sterkt innblandet i dette?

Krypto-«blodbad»

Denne uka har et massivt nedsalg av kryptovalutaer barbert vekk 200 milliarder dollar, svimlende 1972 milliarder kroner, fra kryptomarkedet på bare 24 timer, ifølge estimater fra CoinMarketCap.

Det skriver Bloomberg, som omtaler det hele som et «blodbad». Verdien på kryptovalutaen bitcoin har som en følge fått seg en solid smekk.

Andreassen fortsetter:

- En annen ting er selvfølgelig de små, pussige diktaturene rundt i verden. Vil de få pusteproblemer og opprør i gatene, væpna revolusjon som følge av høye matvarepriser og sånn. Det er et spenningsmoment vi alltid har.

- Men i sum vil jeg nok si: Husk at vi kommer fra en situasjon hvor børsene er 10 prosent ned fra toppen. Masse IT-aksjer har allerede falt 70 prosent. Vi har tatt det grøvste av børsuro og verdipapirfall i denne omgang, mener Andreassen.

Nordnet-analytiker Roger Berntsen påpeker i en rapport fredag at indeksfall på 10 til 20 prosent ikke er unormale fenomen i aksjemarkedet.

«Fall på over 20 prosent derimot, er mer sjeldne og inntreffer som regel i forbindelse med større økonomiske tilbakeganger (resesjoner eller liknende).»

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer