- En krigserklæring

Lekkasjene på gassrørledningene Nord Stream 1 og 2 omtales som resultatet av en sabotasjeaksjon. Analytiker i SEB, Ole Hvalbye, mener angrep på Europas egen infrastruktur kan bli sett på som en krigserklæring.

BOBLER: Det danske forsvaret har publisert det første bildet som viser gassboblene fra lekkasjene i rørledningene Nord Stream 1 og 2 i Østersjøen utenfor Bornholm. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Gassrørledningene Nord Stream 1 og 2, som skal eksportere gass fra Russland til Tyskland, har fått omfattende skader i det som hevdes å være en sabotasjeaksjon.

I de påfølgende dagene har Norge, som nå er Europas største gasseksportør, igangsatt flere tiltak for å sikre egen infrastruktur.

I tillegg har markedsprisen på gass gått opp.

- Fra rett før markedet stengte i går og til i morges, var det et omfattende spark i europeiske gasspriser. De økte da med ti prosent, sier Ole Hvalbye, analytiker i SEB til Børsen.

Legger press på markedet

Hvalbye mener derimot at gassprisene kunne vært enda mer ekstreme gitt omstendighetene.

- Det som skjedde på tirsdag, hadde liten umiddelbar påvirkning, men det viser hvor sårbar infrastrukturen er, påpeker han, og legger til:

- Noe av prishoppet er en konsekvens av frykt.

Gassrørledningen Nord Stream 1 har vært den viktigste rørledningen for russisk gasseksport til Europa, og har stått for nesten 30 prosent av eksporten.

Det har imidlertid ikke vært eksport gjennom Nord Stream 1 siden 31. august. Da meldte det statlige russiske energiselskapet Gazprom at rørledningen skulle stenges i tre døgn for vedlikeholdsarbeid, ifølge NTB. Siden dette har det ikke blitt levert gass gjennom ledningen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.