- En krigserklæring

Lekkasjene på gassrørledningene Nord Stream 1 og 2 omtales som resultatet av en sabotasjeaksjon. Analytiker i SEB, Ole Hvalbye, mener angrep på Europas egen infrastruktur kan bli sett på som en krigserklæring.

BOBLER: Det danske forsvaret har publisert det første bildet som viser gassboblene fra lekkasjene i rørledningene Nord Stream 1 og 2 i Østersjøen utenfor Bornholm. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Gassrørledningene Nord Stream 1 og 2, som skal eksportere gass fra Russland til Tyskland, har fått omfattende skader i det som hevdes å være en sabotasjeaksjon.

I de påfølgende dagene har Norge, som nå er Europas største gasseksportør, igangsatt flere tiltak for å sikre egen infrastruktur.

I tillegg har markedsprisen på gass gått opp.

- Fra rett før markedet stengte i går og til i morges, var det et omfattende spark i europeiske gasspriser. De økte da med ti prosent, sier Ole Hvalbye, analytiker i SEB til Børsen.

Legger press på markedet

Hvalbye mener derimot at gassprisene kunne vært enda mer ekstreme gitt omstendighetene.

- Det som skjedde på tirsdag, hadde liten umiddelbar påvirkning, men det viser hvor sårbar infrastrukturen er, påpeker han, og legger til:

- Noe av prishoppet er en konsekvens av frykt.

Gassrørledningen Nord Stream 1 har vært den viktigste rørledningen for russisk gasseksport til Europa, og har stått for nesten 30 prosent av eksporten.

Det har imidlertid ikke vært eksport gjennom Nord Stream 1 siden 31. august. Da meldte det statlige russiske energiselskapet Gazprom at rørledningen skulle stenges i tre døgn for vedlikeholdsarbeid, ifølge NTB. Siden dette har det ikke blitt levert gass gjennom ledningen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer