- En krigserklæring

Lekkasjene på gassrørledningene Nord Stream 1 og 2 omtales som resultatet av en sabotasjeaksjon. Analytiker i SEB, Ole Hvalbye, mener angrep på Europas egen infrastruktur kan bli sett på som en krigserklæring.

BOBLER: Det danske forsvaret har publisert det første bildet som viser gassboblene fra lekkasjene i rørledningene Nord Stream 1 og 2 i Østersjøen utenfor Bornholm. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Gassrørledningene Nord Stream 1 og 2, som skal eksportere gass fra Russland til Tyskland, har fått omfattende skader i det som hevdes å være en sabotasjeaksjon.

I de påfølgende dagene har Norge, som nå er Europas største gasseksportør, igangsatt flere tiltak for å sikre egen infrastruktur.

I tillegg har markedsprisen på gass gått opp.

- Fra rett før markedet stengte i går og til i morges, var det et omfattende spark i europeiske gasspriser. De økte da med ti prosent, sier Ole Hvalbye, analytiker i SEB til Børsen.

Legger press på markedet

Hvalbye mener derimot at gassprisene kunne vært enda mer ekstreme gitt omstendighetene.

- Det som skjedde på tirsdag, hadde liten umiddelbar påvirkning, men det viser hvor sårbar infrastrukturen er, påpeker han, og legger til:

- Noe av prishoppet er en konsekvens av frykt.

Gassrørledningen Nord Stream 1 har vært den viktigste rørledningen for russisk gasseksport til Europa, og har stått for nesten 30 prosent av eksporten.

Det har imidlertid ikke vært eksport gjennom Nord Stream 1 siden 31. august. Da meldte det statlige russiske energiselskapet Gazprom at rørledningen skulle stenges i tre døgn for vedlikeholdsarbeid, ifølge NTB. Siden dette har det ikke blitt levert gass gjennom ledningen.

Flere eksperter mener at dette er blant grunnene til at prisene på gass ikke har steget mer i kjølvannet av nyheten om ledningslekkasjene.

- Selv om vi ikke har sett noe leveranse av naturgass gjennom NS1 de siste fire ukene, er det naturligvis svært alvorlig at infrastrukturen har fått omfattende skader, påpeker Hvalbye.

- Dette vil si at vi med sikkerhet kan konstantere at det ikke vil bli mer volumer gjennom denne pipelinen med det første, noe som legger press på markedet på sikt.

- Skaper uro og usikkerhet

Hvalbye mener at det nå er en fare for at Gazprom også stenger ned den siste operasjonelle gassrørledningen sin i Europa, som går gjennom Ukraina. Ifølge Reuters har Russland truet med å innføre sanksjoner mot det ukrainske energibyrået Naftogaz. De kan dermed stenge for eksport gjennom gassrørledningen Brotherhood.

SEB-analytiker Ole Hvalbye påpeker at dette viser hvor sårbar tilgangen på naturgass er.

- Markedet reagerer nok mer på det som skjer i Ukraina, men også noe på frykten for at det samme kan skje med andre pipelines. Denne hendelsen kom rett på den nord-europeiske dørmatta, sier han.

På en pressekonferanse på Stortinget uttalte justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) at noe av hensikten med den angivelige sabotasjehandlingen i Østersjøen, er å skape uro og usikkerhet i samfunnet.

Sikkerhet på sokkelen

Hvalbye mener at konsekvensene for Norge vil bli å fokusere mer på sikkerhet framover.

- Det er enorme investeringer og mye verdier i omløp, og ikke minst skal Norge fortsette å være en solid aktør for kontinentet. Det må nå brukes mye ressurser for å ha kontroll, sier han.

Videre framover tror han det vil være et stort fokus på å sikre egen infrastruktur. For selv om sikkerheten på norsk sokkel fram til nå har vært relativt god, vil den bli betydelig skjerpet.

NTB melder at regjeringen skal sette inn flere tiltak for å høyne beredskapen på norsk sokkel etter gasslekkasjen i Østersjøen.

- Ingen kunne sett for seg at dette kunne skje. Ikke i min villeste fantasi ville jeg tenkt at vi ville se sabotasje på Nord Stream 1 i Østersjøen, sier Hvalbye.

Han refererer til Nord Stream 1 som Europas hovedpulsåre av naturgass. Denne, som nå har fått omfattende skader, vil trolig ikke være å regne med i lang tid fremover.

- Et worst case scenario nå ville vært å få en liknende hendelse i vest-europeisk infrastruktur.

- Villige til å utøve terror

Tirsdag åpnet gassrørledningen Baltic Pipe, som skal frakte gass fra Norge til Danmark og Polen. Den nyåpnede gassrørledningen krysser Nord Stream 1 og 2. Sprengningen av rørene skal ha skjedd like i nærheten av dette krysningspunktet, skriver Financial Times.

Hvalbye tror ikke det er tilfeldig at Nord Stream 1 og 2 går "ad undas" samme dag som denne åpner.

- Det er nok et statement fra sabotørene for å vise markedet at de er villige til å utøve terror og ikke minst har kapasitet til å likvidere slik infrastruktur, sier han, og påpeker:

- Et angrep på Europas egen infrastruktur, ville trolig bli sett på som en krigserklæring.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer