- En ny type trusler

EU vil ta grep for å beskytte kritisk infrastruktur i kjølvannet av den antatte Nord Stream-sabotasjen. Tiltak for å bremse energikrisen er også på trappene.

EKSPLOSJON: Etterforskningen har avdekket at Nord Stream-lekkasjen skyldtes kraftige eksplosjoner. Nå vil EU ta grep for å sikre energiinfrastrukturen. Foto: TT News Agency / Reuters / NTB
EKSPLOSJON: Etterforskningen har avdekket at Nord Stream-lekkasjen skyldtes kraftige eksplosjoner. Nå vil EU ta grep for å sikre energiinfrastrukturen. Foto: TT News Agency / Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Eksplosjonene ved Nord Stream 1 og 2 i Østersjøen, som eksperter og toppolitikere mener skyldtes sabotasje, har skapt frykt for om energisikkerheten i Europa er god nok.

Nå vil EU ta grep for å beskytte kritisk infrastruktur mot sabotasjehandlinger. De vil komme med en offisiell anbefaling denne uka, ifølge Bloomberg.

- Ny type trusler

«Russlands aggresjonskrig mot Ukraina har brakt med seg en ny type trusler, ofte kombinert med hybridangrep», heter det i dokumentet, ifølge Bloomberg.

«Dette har åpenbart blitt tydelig med den tilsynelatende sabotasjen av Nord Stream-gassrørledningene» skriver de videre.

EU-kommisjonen vil anbefale at medlemslandene stepper opp samarbeidet og stresstester kritisk infrastruktur. Energi har høyeste prioritet, fulgt av andre høyrisiko-sektorer som kommunikasjon, transport og rommet, ifølge dokumentet sett av nettstedet.

De angivelige angrepene mot Nord Stream demonstrerer sårbarheten til infrastrukturen i EU, og flere hendelser har skapt frykt siden den dramatiske lekkasjen i Østersjøen.

8. oktober stanset togtrafikken i deler av Nord-Tyskland opp i flere timer. Det skyldtes sabotasje, mente Deutsche Bahn.

Lekkasjen i Druzjba-rørledningen, som frakter russisk olje til Europa, vakte også enorm oppsikt. Det ble imidlertid raskt omtalt som en ulykke, og ikke sabotasje.

Foreslår fleksibelt pristak

Etter at krigen brøt ut i februar, har gassprisene løpt løpsk. Det skyldes i hovedsak at Russland, som var EUs viktigste leverandør, kuttet kraftig i forsyningene.

EU skal denne uka også slippe en ny krisepakke for å håndtere energikrisen og prisene som ryster kontinentet, ifølge flere medier.

Tim McPhie, EU-kommisjonens talsperson for energi, skriver på Twitter at nye forslag kommer klokka 15.30 i ettermiddag.

Deler av innholdet er allerede lekket. Blant tiltakene som ligger på bordet, er felles gasskjøp og «priskorridor» på gassbørsen.

I notatet foreslår kommisjonen at EU-landene går sammen om å kjøpe gass til neste sesong. Tanken er at EUs medlemsland på den måten kan presse ned prisene og samtidig unngå å overby hverandre - og dermed drive opp prisene. Slik argumenterer kommisjonen ifølge Contexte, skriver NTB.

Et av forslagene som har vært oppe til vurdering, er å sette et «fleksibelt pristak», en såkalt priskorridor, for transaksjoner som foregår på den nederlandske gassbørsen, TTF, skriver Bloomberg.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer