Sjefen for verdensbanken:

- En økonomisk katastrofe

Krigen vil sette en kraftig demper for veksten i verdensøkonomien, ifølge David Malpass, sjef for Verdensbanken.

ADVARER: Sjef for verdensbanken, David Malpass, advarer om de økonomiske konsekvensene av Ukraina-krigen. Foto: DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP / NTB
ADVARER: Sjef for verdensbanken, David Malpass, advarer om de økonomiske konsekvensene av Ukraina-krigen. Foto: DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For ei drøy uke siden invaderte Russland Ukraina, og det pågår for tiden brutale kamper. Vesten har nærmest unisont respondert med å innføre kraftige sanksjoner mot Russland. Ringvirkningene av konflikten setter kraftige spor i verdensøkonomien.

Krigen vil sette en kraftig demper for den økonomiske veksten i verden, ifølge David Malpass, sjef for Verdensbanken. Han omtaler det som en «katastrofe», ifølge BBC.

- Øker prisene

- Krigen i Ukraina kommer på et dårlig tidspunkt for verden fordi inflasjonen allerede var på vei opp, sier Malpass til kanalen.

Han understreker at det er verst for de menneskene som er direkte berørt. Flere tusen sivile og soldater anslås å ha mistet livet hittil.

Malpass viser til at både Ukraina og Russland er storprodusenter av solsikkeolje og hvete. Prisen for hvete skal ha nådd høyeste prisnivå på 14 år.

- Det er ingen måte å tilpasse seg raskt nok til tapet av forsyning fra Ukraina og fra Russland, og det øker prisene, sier han.

Energiprisene skutt i været

Malpass peker også på de økte energiprisene som en utfordring, spesielt for Vest-Europa, som er avhengige av russisk gass.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.