«En perfekt storm»: - Som finanskrisa

Boligprisene i USA kan falle så mye som 25 prosent, mener amerikansk økonom.

KAN BLI KRISE: Boligprisene i USA kan falle kraftig, mener flere eksperter. Foto: Tony Gutierrez / AP / NTB
KAN BLI KRISE: Boligprisene i USA kan falle kraftig, mener flere eksperter. Foto: Tony Gutierrez / AP / NTB Vis mer
Publisert

- Det brygger opp til en perfekt storm i eiendomsmarkedet grunnet en byggeaktivitet som er nær toppnivået for det siste tiåret, samtidig som etterspørselen stuper, sier Jose Torres, seniorøkonom i Interactive Brokers, ifølge Business Insider.

For siden begynnelsen av 2020 har det vært en voldsom etterspørsel i det amerikanske boligmarkedet, noe utbyggere svarte på ved å bygge hus i et voldsomt tempo.

Rentene skyter i været

Selv om det har blitt trukket litt i byggebremsen den siste tida, bygges det fremdeles i rekordraskt tempo. Det vil få konsekvenser for prisene, mener Torres.

Årsaken til det er selvsagt den høye inflasjonen, som nå er oppe i hele 9,1 prosent, som har fått den amerikanske sentralbanken (Fed) til å gjennomføre historiske rentehopp.

Forrige rentemøte foretok Fed en trippeløkning, som vil si at de satt opp renta 0,75 prosentpoeng.

Det har nå fått boliglånsrentene til å doble seg, og gjennomsnittsrenta på boliglån med 30 års løpetid har nå steget fra 3,1 prosent ved årets begynnelse, til 5,8 prosent.

- Likner på finanskrisa

Alt dette er dårlige nyheter, mener Torres.

- De som bygger sa: «Jøss, vi tjener så mye penger, det er så høy etterspørsel, alle vil ha et hus. La oss bygge som gale». Men nå reverserer Fed alle stimuleringspakkene fordi de i bunn og grunn innrømmer, i sine møter, at de har stimulert for mye, sier Torres, og legger til:

- Men all denne byggingen som har blitt igangsatt må bli ferdigstilt. Så det er et avvik i tid mellom tilbud og etterspørsel.

Det vil i sin tur føre til et kraftig boligprisfall, ifølge Torres. Han mener medianprisen på amerikanske boliger vil falle 25 prosent.

Det er like mye som den nasjonale boligprisindeksen falt under boligkrisa på midten av 2000-tallet.

- Vi kommer til å se noe som likner veldig på det vi så under finanskrisen med tanke på prisfall, sier Torres.

Stadig færre har råd

En annen årsak til at han mener boligprisen vil falle kraftig er at prisene har steget såpass mye at boligdrømmen blir uoppnåelig for stadig flere.

Ifølge tall fra det amerikanske eiendomsselskapet Zillow har størrelsen på det gjennomsnittlige månedlige avdraget på boliglån steget til 1612 dollar, drøyt 16 000 norske kroner, i juni.

Det er en oppgang på 4,5 prosent på en måned, og en oppgang på hele 62,2 prosent det siste året.

- At det skal være økonomisk oppnåelig er den største utfordringen boligmarkedet står overfor, sier sjeføkonom i National Association of Home Builders (NAHB), Robert Dietz, og fortsetter:

- Betydelige deler av dem som vil kjøpe bolig er priset ut av markedet. Politikerne må ta tak i tilbudssideproblemene for å hjelpe utbyggerne med å produsere rimeligere boliger.

- Ytterligere forverring

Boligmarkedsindeksen, der NAHB spør medlemmene om å vurdere forholdene i boligmarkedet nå og seks måneder fram i tid, stupte 12 poeng i juli, til det laveste nivået siden mai 2020.

- Sett bort fra april 2020 var dette det største månedlige fallet i indeksens 37-årige historie. Indeksen har gått gradvis nedover siden starten av året, men nå er tilbakegangen kraftigere enn på tilsvarende tidspunkt sju måneder inn i boligkrisa. Kort sagt antyder dette en ytterligere forverring i boligbyggingen, sier Sam Coffin, økonom i USB, til Yahoo Finance.

Sjef for eiendomsmeklerselskapet Redfin, Glenn Kelman, tror prisene kan falle ganske kraftig.

- Mer enn halvparten av boligene i Salt Lake City og Denver har falt i pris. Jeg tror ikke det kommer til å bli en myk landing. Det kommer til å bli en veldig urolig landing, sier Kelman.

Det er likevel ikke alle som tror at boligmarkedet vil stupe i de kommende månedene og åra.

Tror ikke på kraftig fall

Sjeføkonom i Redfin, Daniel Fairweather, sa tidligere i juli til Business Insider at dersom den amerikanske økonomien går inn i en resesjon innen 2023, så vil ikke boligprisene falle like brutalt som under krisa midt på 2000-tallet.

Fallet vil sannsynligvis bli mellom null og 4 prosent, ifølge Fairweather.

- Sannsynligheten for at USA går inn i en resesjon i år eller i 2023 har økt de siste månedene, men selv om det er en resesjon så ser boligmarkedet motstandsdyktig ut, sier Fairweather.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer