- En psykologisk krig

«Dessverre som forventet», sier investeringsøkonom om Norwegian-panikken på Oslo Børs.

STUPER PÅ BØRSEN: Konsernsjef i flyselskapet Norwegian ASA, Jacob Schram, leder selskapet i en enormt vanskelig periode. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix
STUPER PÅ BØRSEN: Konsernsjef i flyselskapet Norwegian ASA, Jacob Schram, leder selskapet i en enormt vanskelig periode. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix Vis mer
Publisert

Norwegian-aksjen har stupt på Oslo Børs tirsdag. Den dramatiske utviklingen var ventet blant flere eksperter, etter at det kriserammede flyselskapet lanserte store nyheter tre timer etter at børsen stengte for påske.

Onsdag før påskeferien innkalte nemlig Norwegian-styret til ekstraordinær generalforsamling den 4. mai. Flygigantens forslag er å gjøre om store deler av selskapets astronomiske gjeld, til aksjer og egenkapital.

- At aksjene er kraftig ned, er dessverre som forventet. Det er dramatisk og veldig synd for eksisterende aksjonærer. Hvis løsningen Norwegian har foreslått er den som blir stemt gjennom på generalforsamlingen, så skal nok dessverre kursen enda lenger ned, sier Nordnets investeringsøkonom Mads Johannesen til Børsen.

Aksjen er i skrivende stund ned 85 prosent siden årsskiftet.

- Hvor lavt kan kursen falle?

- Alt kommer an på hvor mye gjeld som konverteres. For å si det veldig bredt, så er det potensial for et større fall enn vi har sett i dag. Men det er for tidlig å si noe om det, da ikke noe er vedtatt ennå, sier han og viser til den kommende generalforsamlingen.

- Får et spark

20 minutter etter børsåpning hadde aksjen stupt med over 60 prosent, og kursen var på det laveste helt nede på 3,25 kroner. Siden har imidlertid aksjen hentet seg inn, og kursen ligger ved lunsjtider på rundt 5 kroner.

- Det er naturlig at en del interessenter kjøper når aksjer har falt så mye. Det gjør at man får et spark opp i løpet av dagen, sier Johannesen.

Fallet er likevel utvilsomt fortsatt dramatisk. Klokka 12.20 var Norwegian-aksjen ned nær 34 prosent fra åpning.

STRÅLENDE: Konsernsjefen sier til Børsen at Norwegian lå an til et strålende år, før coronakrisen rammet brutalt. Video: NTB Scanpix. Vis mer

- En psykologisk krig

Johannesen beskriver dagens kraftige fall som et resultat av frykt og panikk.

- Men det er mange interessenter, og for hver selger så må det være en kjøper, sier investeringsøkonomen og forklarer:

- Det er sikkert mange der ute som håper at det skal skje noe revolusjonerende for Norwegian i løpet av den nærmeste tida. I så fall så kan dette være et superkjøp. For kjøperne tror åpenbart at kursen skal opp fra dagens nivå. Det er alltid en psykologisk krig mellom kjøper og selger, sier Johannesen til Børsen.

Da han snakket med Dagens Næringsliv i helga påpekte han at han ikke kunne gi konkrete investeringsråd, men hadde følgende å si:

- Når jeg er blitt spurt, har jeg sagt at det ikke krever mye innsikt for å se at Norwegian er et spekulativt veddemål.

Norwegian-styret har beskrevet sitt forslag om å gjøre om gjeld til aksjer og egenkapital for å styrke selskapets balanse, som «avgjørende» for å få tilgang på hele regjeringens krisepott på 3 milliarder kroner.

- Det styret nå foreslår, er helt avgjørende for å innfri de strenge kravene myndighetene har satt for at vi skal få tilgang på lånegarantier, sa konsernsjef Jacob Schram i en pressemelding.

- For tidlig å si

Helt enkelt forklart er Norwegian nødt til sikre seg en bedre egenkapital.

- De må få mer penger på bok. Det gjøres i aksjemarkedet gjennom egenkapitalinnhentinger, eller emisjoner. Norwegians forslag er å konvertere gjeld til egenkapital, som vil si at de «trykker» nye aksjer, sier Johannesen og forklarer hvorfor nyheten blir møtt med enorme bevegelser på Oslo Børs:

- Se for deg Norwegian-aksjen som et kakediagram med ti biter. Gjennom denne prosessen vil det plutselig bli 20 biter, og verdien vil utvannes. Denne utvanningseffekten er grunnen til at markedet reagerer som de gjør på forskudd. Hva som skal gjøres blir bestemt på en generalforsamling i mai, og det er for tidlig å si hva som vil skje der.

Tiltakene Norwegian selv foreslår for å innfri vilkårene i statens låneprogram, ble presentert i en børsmelding onsdag. De innebærer blant annet at:

  • Deler av gjelden hos leasingselskaper, banker og andre kreditorer søkes konvertert til aksjer i Norwegian.
  • Bruk av andre finansielle instrumenter til å konvertere annen relevant gjeld til egenkapital eller andre egenkapitalinstrumenter.
  • Hele eller deler av obligasjonslånene konverteres til aksjer i Norwegian.
  • Gjennomføring av en etterfølgende rettet emisjon med mulig fortrinn til eksisterende aksjonærer.

Som Børsen skrev før påske gjør ei kontantkasse med bare fire milliarder kroner ved årsskiftet at Norwegian-sjef Jacob Schram forhandler om kapp med tida:

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer