Turist-skvis på Hardangervidda:

- En risiko

Veiarbeid på Hardangervidda stikker kjepper i hjula for Mårbu seter og fjellstue. Bestyrer Marie Prestegård frykter en stor reduksjon i omsetninga.

FAMILIEBEDRIFT: Marie Prestegården (t.v.) er bestyrer av hytta, mens søstrene Ingrid og Siri Prestegården og resten av familien er gode hjelpere. De bytter på å jobbe der gjennom sesongen. Foto: Privat
FAMILIEBEDRIFT: Marie Prestegården (t.v.) er bestyrer av hytta, mens søstrene Ingrid og Siri Prestegården og resten av familien er gode hjelpere. De bytter på å jobbe der gjennom sesongen. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hardangervidda er en favoritt for mange nordmenn som tar ferien i hjemlandet. Her ligger det flere turisthytter der man kan ta et etterlengtet pust i bakken, etter en dag med trasking i marka.

Mårbu seter og fjellstue er en av dem - og nå står de i en skvis som de frykter vil ramme dem økonomisk.

Veiarbeid

- Vi er redde for en stor reduksjon i omsetninga. En risiko er også at gjester anser det som styrete å forholde seg til så fastlåste tidspunkt, sier bestyrer Marie Prestegården til Børsen.

Nå er nemlig veiarbeid en hodepine for den aktuelle fjellstua, som ligger i Viken. Det hindrer turisttrafikken.

For å komme til Mårbu må du ta båt over Mårfjorden. Nå begynner dammene i området å bli gamle, og Statkraft er pålagt å restaurere dem.

Først må veiene på Telemarkssiden av vidda utbedres, så de tåler anleggstrafikken, skriver Hallingdølen som først omtalte saken.

Arbeidet er varslet å pågå i 2023 og 2024, og veien vil stenges mandag til torsdag mellom 07-19, med en åpning for gjennomkjøring midt på dagen.

- Det påvirker oss at den veien stenges så mye som den gjør – selv om det er mulig å komme seg gjennom før sju om morgenen og etter sju om kvelden, sier Prestegården.

Kolonnekjøringa midt på dagen foregår i et tidsvindu på en time, en kolonne inn og en kolonne ut, ifølge bestyreren.

- Rekker du ikke den, må du vente til sju om kvelden.

Rammer flere

Båten gikk tidligere klokka 17.30, ifølge Prestegården, mens nå blir den satt opp klokka 20 deler av sommeren når veiarbeidet pågår i høysesongen. At båten kommer seinere på kvelden, gjør at de må servere middag to ganger. Noe som gir ekstra kostnader.

- Selvfølgelig kan man gå inn til oss også, men vi som drivere er nødt til å frakte ansatte og varer via båten.

FJELLET: Mårbu seter og fjellstue rammes av det massive veiarbeidet. Foto: Privat
FJELLET: Mårbu seter og fjellstue rammes av det massive veiarbeidet. Foto: Privat Vis mer

Dette rammer ikke bare Mårbu, men også flere turisthytter, sier hun.

Prestegården forteller at de har satt et stort apparat i sving for å legge til rette for gjester tross stengt vei. Hun understreker at de har åpent og at det er fullt mulig å komme seg dit.

- Vi samarbeider med to turisthytter i området om vareleveringa, og har fått endret dagen for varelevering, sier hun til Hallingdølen.

Nå har de måttet ansette en til for ikke «å drive rovdrift» på de ansatte de allerede har.

- Vi er veldig glad for at det ikke blir veiarbeid en periode i sommer, da det er sommerferie. I tillegg går trafikken fredag, lørdag og søndag som normalt.

- Trasig

Hun omtaler samarbeidet med Statkraft som utfordrende og sier at Mårbu og flere aktører i området ble invitert til et informasjonsmøte der de skulle få mulighet til å komme med forslag og tilpasninger. Men:

- Det var mer et forsøk på å gi oss tro på at vi hadde noe å si, sier hun.

Hun forteller imidlertid at hele planen allerede da var inne til godkjenning hos Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE). I den prosessen var det bare aktører i Telemark som fikk komme til orde, ifølge Prestegården.

- Alle parter som bruker veien og hører til i Viken, var ikke mottakere av den høringsrunden. Der var det en hel gjeng som manglet. NVE prøvde å gå bredt ut, så de sendte invitasjon til alle i Telemark, men næringsdrivende i Viken var ikke med i høringsrunden. Det var litt trasig.

NVE beklager

Seksjonssjef for miljøtilsynet i NVE, Mari Hegg Gundersen, sier at de forsøkte å nå alle berørte parter med kunngjøring i lokale aviser, publisering på egen nettside, og direkte oversendelse til lokale og regionale myndigheter og interesseorganisasjoner.

- I denne kommunikasjonen sto det også at NVE ønsket tilbakemelding dersom viktige parter var utelatt fra listen over mottakere av høringsbrevet, men partene i Viken ble dessverre ikke fanget opp. Det må vi bare beklage, sier Gundersen.

NVE har mottatt klager på godkjenning av detaljplan for miljø og landskap for utbedring av Kalhovdvegen, ifølge Gundersen.

- Nå er klagene behandlet og etter vår vurdering ville innholdet i NVEs godkjenning blitt det samme, selv om klagerne hadde mottatt varsel og gitt sine innspill før vedtakstidspunktet. Klagene ble sendt til Olje- og energidepartementet denne uka.

Svarer

Statkraft er forelagt kritikken fra Prestegården. Pressekontakt Geir Fuglseth skriver i en e-post til Børsen:

- Arbeidet som gjøres i dette området er et ledd i å utbedre og opprettholde produksjonen i eksisterende vannkraftverk og tilhørende dammer samt å ivareta sikkerheten.

- På denne siden ligger informasjon om nødvendig stenging av den omtalte veien. Som det framgår vil veien være åpen om ettermiddagen og i helgene samt midt på dagen. Men veien vil være helt åpen i de mest hektiske ferieukene 29. 30 og 31.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer