Ekspert:

- En sikkerhetsrisiko

Hemmelighold kan utgjøre en sikkerhetsrisiko når ektemannen til en statsminister bedriver det. Utenlandske aktører kan forsøke å presse vedkommende, påpeker etterretningsekspert.

STORHANDLER: Sindre Finnes kjøpte og solgte aksjer over 3600 ganger da Erna Solberg var landets statsminister. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
STORHANDLER: Sindre Finnes kjøpte og solgte aksjer over 3600 ganger da Erna Solberg var landets statsminister. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert

- Det kan utgjøre en sikkerhetsrisiko dersom fremmed etterretning får fatt i hemmeligheter, sier hovedlærer i etterretning ved Stabsskolen, Tom Røseth, til Børsen.

Fredag ble det kjent at Erna Solbergs ektemann Sindre Finnes drev med omfattende kjøp og salg av aksjer da Solberg var statsminister. Finnes informerte verken Solberg eller Statsministerens kontor (SMK) om handelene, som fant sted over en periode på åtte år.

- Etterretningsaktører kan tilnærme seg personen og forsøke å presse denne mot å ikke offentliggjøre informasjonen. Spørsmålet er om hemmeligholdet er av så stor verdi at det fører til illojalitet. Det er jeg usikker på her, sier etterretningseksperten.

Røseth understreker at han på ingen måte antyder at dette faktisk har funnet sted for Sindre Finnes, men at det er en potensiell risiko man løper ved å hemmeligholde informasjon fra statsminister og SMK.

- Det er en teoretisk mulighet for at det kan bli utnyttet. Det er derfor man ønsker en klarering for viktige personer. Dette gjelder også økonomiske forhold, sier han og legger til:

- Har man store økonomiske problemer er man enklere et objekt som kan tilnærmes. Det samme gjelder om man har hemmeligheter som kan utnyttes.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.