Milliardærer uten formue

- En skandale for fellesskapet

At folk med milliardformue nesten helt kan slippe unna skatt, får det til å koke hos Rødt.

LAV SKATT: Color Line-eier Olav Nils Sunde har en skatteformue på 0 kr, på tross av at Kapital anslår at formuen hans er over ni milliarder kroner. Det er et problem, mener Rødt. Foto: NTB
LAV SKATT: Color Line-eier Olav Nils Sunde har en skatteformue på 0 kr, på tross av at Kapital anslår at formuen hans er over ni milliarder kroner. Det er et problem, mener Rødt. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kort fortalt

  • Rødt-leder Marie Sneve Martinussen kritiserer det norske skattesystemet etter at Børsen avslørte at Color Line-eier Olav Nils Sunde, med en formue på over ni milliarder kroner, har betalt minimalt med skatt de siste ti åra.
  • Martinussen mener det er urettferdig at vanlige arbeidere og uføre betaler mer i skatt enn milliardærer som Sunde.
  • Hun foreslår å tette skattehullene for å styrke velferden til alle.
  • Sunde sier at han er stolt over sine virksomheter og at det meste av overskuddet i alle år er blitt pløyd tilbake til bedriftene for videre investeringer og utvikling av arbeidsplasser.

- Det kan virke som et mirakel å være så rik uten å ha noen penger, men det er jo en skandale for det norske fellesskapet, sier Rødt-leder Marie Sneve Martinussen til Børsen.

Hun har lest Børsens sak om Color Line-eier Olav Nils Sunde, som på tross av at Kapital anslår hans formue til over ni milliarder kroner, verken står oppført med inntekt eller formue i skattelistene de ti siste åra.

Skatteregningen er også svært beskjeden.

«Pesse forbanna»

Det mener Martinussen bør føre til at alle som har en vanlig jobb i Norge bør bli, og her kommer vi ikke unna å sitere partilederen på finnmarksdialekten hennes, «pesse forbanna».

- Og ikke bare alle som har en vanlig jobb, fordi en ufør person betaler mer i skatt enn denne milliardæren. Det gjør også en sykepleier, en rørlegger - ja det gjør også mora mi, sier Martinussen.

- Meget stolt

Sunde sier til Børsen at han er «meget stolt» over sine virksomheter og at det meste av overskuddet i alle år er «blitt pløyd tilbake til bedriftene for videre investeringer og utvikling av arbeidsplasser».

Hele hans tilsvar kan du lese litt lenger ned i saken.

En stor del av årsaken til Sundes marginale skatteregning er at han har formuen sin plassert i unoterte aksjer, altså i selskaper som ikke er på børsen.

Ifølge en beregning Rødt har gjort, skulle Sunde-familien ha betalt 101 millioner kroner i formuesskatt i 2022 dersom likningsformuen var like stor som anslaget til Kapital på 9,2 milliarder kroner.

Ligningstall for:

Olav Nils Sunde

Kilde: Skattetaten

Sunde og hans to barn betalte under to millioner i skatt i 2022.

- Helt eget skattesystem

Anslag som er gjort, sier at personer med formuen i unoterte aksjer får en rabatt på 70 prosent på formuesskatten om man tar utgangspunkt i Kapitals formuesanslag.

Martinussen mener at det norske skattesystemet er «urettferdig», og at det å yte etter evne og få etter behov, egentlig ikke gjelder, foruten på inntektsskatten - der høyere inntekt gir høyere skatt.

- Men for de gutta her så er det jo ikke inntektsskatt som gjelder. De har sitt helt eget skattesystem og det er fullt av hull, lyder Martinussens dom.

Det er også store forskjeller rikinger imellom. Der Salmar-eier Gustav Witzøe har dundret løs mot formuesskatten flere ganger - han og sønnen betaler hundrevis av millioner i skatt - så slipper altså Sunde svært billig unna.

- Har til salt i grøten

Da skatteutvalget la fram sin rapport for et drøyt år siden, foreslo de å gjøre noe med forskjellene mellom noterte og unoterte aksjer. De foreslo kort fortalt å fjerne særreglene som gir unoterte aksjer rabatt, men justere ned formuesskatten.

Akkurat det siste har ikke aldri Rødt vært noen forkjempere for, og skatteutvalget fikk dem heller ikke på andre tanker.

- Alle som ønsker et lavere skattenivå vil jo mene at hver gang du tetter et hull, så bør du bruke alle inntektene til å kutte andre skatter. Vi i Rødt mener at de skattehullene som tettes, kan vi bruke til å styrke velferden til alle, sier Martinussen.

- Så Witzøe trenger ikke ha noe håp om at om man fjerne skattehullet, så vil dere bruke det til å redusere hans skatteregning?

- Nei. Vi foreslår å kutte i skatten til 80 prosent av alle som bor i Norge. Det vil si folk med inntekt under 800 000 kroner. Er det noen som trenger et skattekutt i Norge så er det folk som gjør en ærlig dags arbeid, sier Martinussen, og legger til:

- Milliardærene i Norge har en så vanvittig formue, og den vokser hvert eneste år nesten uansett hva du gjør, så de har mer enn nok til salt i grøten.

Hun mener tettede skattehull kunne finansiert gratis tannhelse til alle, sørget for at ingen levde under fattigdomsgrensa og hatt gratis barnehage.

- Ville ikke vært mulig

Ikke overraskende, kanskje, slår milliardær Olav Nils Sunde temmelig hardt tilbake.

Han forteller at han startet O N Sunde AS i 1988 med 26 ansatte ved den Sunpor i Østerrike og han selv og sekretæren som de eneste ansatte i Norge. Virksomheten hadde en omsetning på cirka 70 millioner kroner dette året.

FORSVAR: Milliardær Olav Nils Sunde forsvarer seg mot kritikken fra Rødt ved å vise til alle arbeidsplassene han har skapt. Foto: Vidar Ruud / NTB
FORSVAR: Milliardær Olav Nils Sunde forsvarer seg mot kritikken fra Rødt ved å vise til alle arbeidsplassene han har skapt. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer

- O N Sunde AS har i dag fire store virksomhetsområder: Sunpor, Color Line, Voice Norge som alle er heleid, og Sport Holding (47 prosent). Til sammen omsetter disse virksomhetsområdene for 17 milliarder kroner og sysselsetter over 6 000 mennesker. Jeg er meget stolt over det konsernet som jeg, sammen med mine ansatte har bygget opp, men uten min innsats og ledelse ville ikke dette ha vært mulig, skriver han i en e-post til Børsen.

- Det hadde heller ikke vært mulig om jeg hadde valgt å tappe bedriftene for investeringsmidler, for eksempel gjennom privat forbruk eller på annen måte, legger han til.

Sunde peker også på at han overførte betydelige midler internt i konsernet under pandemien for å sikre arbeidsplasser i Color Line:

- Det meste av alt overskudd som har blitt generert i mine bedrifter opp gjennom åra, har blitt pløyd tilbake til bedriftene for videre investeringer og utvikling av arbeidsplasser, eller for å dekke tap i de bedriftene som har gått med underskudd - for blant annet å opprettholde arbeidsplassene i disse. Color Line tapte for eksempel over to milliarder samlet sett under pandemien. Solide bidrag fra vår Østerrike-bedrift, i denne perioden, bidro til at vi «overlevde», skriver Sunde.

Milliardæren mener at rikinger som han bidrar masse til samfunnet gjennom selve driften av virksomhetene:

- Entreprenører og industribyggere som meg, og ikke minst mange av de som nå har blitt tvunget til å flytte til Sveits, har gitt betydelige bidrag til fellesskapet gjennom alle de investeringer som deres bedrifter har foretatt - og ikke minst gjennom alle de tusenvis av arbeidsplasser som disse har bidratt til å skape i Norge. Rødt-politikeren - Marie Sneve Martinussen - har jo nærmest lagt alle disse jobbskaperne for hat. Da er det nærliggende å spørre hvor mange arbeidsplasser Martinussen faktisk har vært med på å skape gjennom investeringer eller på annen måte, skriver Sunde.

Tyst fra regjeringen og Høyre

Børsen har sendt Høyre, som ikke akkurat pleier å dele Rødts standpunkt i skattepolitikk, flere spørsmål om tematikken. De takker pent nei til å kommentere, da de mener dette er regjeringens bord.

«Regjeringen virker å ha lagt bort skatteutvalgets rapport, så de må nesten selv svare ut hvordan de tenker å løse caser som dette uten å levere en skattereform til stortinget vi kan ta stilling til», skriver kommunikasjonsrådgiver i Høyre, Nicolai Østby.

Børsen har også sendt Finansdepartementet og finansminister Trygve Slagsvold Vedum de samme spørsmålene vi sendte til Høyre. Etter å ha ventet et par dager på svar, får vi beskjed fra presseavdelingen at «vi har ikke mulighet til å kommentere saken»,

Dermed er det ikke godt å vite hvordan verken regjering eller det største opposisjonspartiet stiller seg til spørsmålet om rabatten på unoterte aksjer.

Der er Rødt desto mer tydelige. De har foreslått på Stortinget å få til en mer reell verdsetting av formuer.

- Da vil vi få færre nullskattytere. Det vil sikkert være mulig å være nullskattyter fremdeles, men da får vi en mer rettferdig skattepolitikk, fastslår Martinussen.