- En skandale

Forrige måned fikk Joker Toppenhaug en strømregning på 121 000 kroner, og null i strømstøtte, ifølge daglig leder. Nå etterspør de hjelp fra kundene for å kunne holde dørene åpne.

JUBILEUM: For et par uker siden feiret Joker Toppenhaug ett år. Nå er framtidsutsiktene til et nytt jubileum mørke. Foto: Bjørn Tore Nordahl / Privat
JUBILEUM: For et par uker siden feiret Joker Toppenhaug ett år. Nå er framtidsutsiktene til et nytt jubileum mørke. Foto: Bjørn Tore Nordahl / Privat Vis mer
Publisert

- En strømregning på 121 000 i måneden er jo døden for en liten dagligvarebutikk som oss, sier Bjørn Tore Nordahl til Børsen.

Han er kjøpmann ved Joker Toppenhaug, som forrige måned fikk en rekordregning på strøm.

Sammen med kollega Lars Ljungberg startet han opp butikken for et år siden. Da forutså ingen de høye prisene på strøm, som nå skaper utfordringer for de to kjøpmennene i Drammen.

Nylig gikk de ut på sosiale medier for å oppfordre innbyggerne til å handle lokalt. For å kunne håndtere regningene er de nemlig nødt til å øke omsetningen kraftig.

Vanskelig å drive business

- Når lørdagen er over, får vi telle opp kassa for å se om det har hatt noen effekt, sier Nordahl, og fortsetter:

- Vi er helt avhengige av økt omsetning for å takle strømregningene. Det blir helt umulig ellers.

Kjøpmennene overtok butikklokalet etter en gammel Kiwi-butikk i fjor, og Joker er nå den eneste butikken på Toppenhaug. Ved overtakelsen hadde de stor tro på prosjektet.

KLØFTA: Lars Egil Lauten tok grep for å redusere strømregninga. Vinteren kan imidlertid bil svært krevende for flere bønder, sier han. Reporter: Linn-Christin Marthinussen. Foto/video: Bjørn Langsem. Vis mer

- Det har vi fortsatt, men da må rammebetingelsene være til stede for at det skal gå an å drive business. Slik er det ikke nå, sier Nordahl.

Allerede har den 350 kvadratmeter store butikken innført flere tiltak for å spare på strømmen, forteller han. De har mange frysere og kjølere som bruker mye strøm, og har måttet skru av flere stykker. I tillegg har de slått av airconditionen.

- Nå håper vi det blir kaldt fremover, for den har vi ikke råd til å sette på igjen.

- En skandale

I likhet med andre små butikker er ikke Joker Toppenhaug omfattet av strømstøtteordningen som regjeringen la fram forrige fredag.

- Støtteordningen er en skandale, for å si det rett ut. Det monner ikke i det hele tatt. For oss ser det veldig mørkt ut, sier Nordahl.

Han tror flere andre små butikker har samme framtidsutsikter.

Joker-butikkene er underlagt Norgesgruppen, som samler flere ulike butikkjeder, deriblant Kiwi og Nærbutikken. Ifølge Ingrid Solberg Gundersen, kommunikasjonssjef i Norgesgruppen, ser de på tiltak for å hjelpe butikkene.

- Det er ikke bare Joker-butikkene som er i en krevende situasjon nå, påpeker Gundersen, og fortsetter:

- Vi har dialog med butikker og kjøpmenn, og ser på kortsiktige og langsiktige tiltak.

Hun konkretiserer at de hjelper til med å forbedre likviditetssituasjonen for butikkene, og at de har lansert solcellestøtte. Der dekker Norgesgruppen 15 prosent av investeringskostnadene.

- Vi jobber så klart også med å gi innspill i politiske prosesser til den støtteordningen som har blitt lagt frem, sier Gundersen.

Trenger hjelp med regninga

Kjøpmann Bjørn Tore Nordahl etterspør hjelp i alle kanaler.

- Det hadde vært fint i disse dager å få mer hjelp. Vi trenger hjelp i alle kanter, som sikkert alle andre små butikker, sier han.

Nå håper han at kundene på Toppenhaug kan hjelpe til med strømregninga.

- Vi krysser fingrene for at bydelen omfavner butikken, og håper på det beste. Vi ønsker å være til stede for dem, og håper at de vil ha oss der også, avslutter han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer