Småbarnsfamilien tok drastisk grep:

- En skummel tanke

Småbarnsfamilien Nettum fra Grimstad så ingen annen utvei enn å selge bilen da prisene begynte å økte.

SOLGTE BILEN: Lars Erik og Charlotte Nettum så seg nødt til å selge bilen da prisene begynte å øke. Nå er de usikre på framtida. Foto: Privat
SOLGTE BILEN: Lars Erik og Charlotte Nettum så seg nødt til å selge bilen da prisene begynte å øke. Nå er de usikre på framtida. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mange nordmenn kjenner nå på at økonomien ikke strekker til. Småbarnsfamilien Nettum fra Grimstad måtte de ty til et drastisk tiltak for å lette på det økonomiske trykket.

- Vi så oss nødt til å selge bilen. De økte bensinprisene gjorde at vi ikke så noen annen utvei enn å selge den. Det ble så vanvittig dyrt, sier Charlotte Nettum til Dagbladet.

Det var NRK som omtalte saken først.

SKATTEMELDINGEN: Årets skattemelding er klar, og i den forbindelse hjelper Hallgeir Kvadsheim fra «Luksusfellen» deg med å finne ut hva du må se etter. Video: Hallgeir Kvadsheim. Redigering: Ingebjørg Iversen / Dagbladet TV Vis mer

Fortvilende situasjon

Inflasjonen har skutt i taket. Alt blir dyrere, og samtidig har nordmenn lån til pipa. Finanstilsynet har slått alarm, og tirsdag varslet SSB at hele 900 000 nordmenn ikke har råd til en stor uforutsett utgift.

Charlotte og Lars Erik Nettum har tre små barn. Småbarnsfamilien merker godt at det stadig blir dyrere å leve. Også bilsalget har bydd på utfordringer.

- Det var veldig tøft i starten. Det krever en hel del planlegging, men heldigvis bor vi på en plass med et veldig godt busstilbud. På lang sikt ønsker vi selvfølgelig å ha bil, men nå har vi ikke råd, sier Charlotte.

STRØMKRISE: Statsminister Jonas Gahr Støre møtte pressen etter møtet med LO og NHO om strømkrisa. Foto: Ivan Larsson / Dagbladet TV Vis mer

Uten bil, med tre små barn, er det til tider vanskelig logistisk med henting i barnehagen og andre daglige gjøremål. Både Lars Erik og Charlotte er for øyeblikket hjemmeværende grunnet sykdom.

- Har dere gjort noe andre tiltak enn salg av bilen for å spare penger?

- Vi er inne i en fase hvor vi ukehandler og prøver å spare inn der vi kan. Det blir mange restemiddager for å holde matbudsjettet nede, sier Lars Erik.

- Vi bruker mest mulig tid hjemme, legger Charlotte til.

Pengene fra bilsalget går til å betale strømregninger, forteller hun.

- Strømstøtten hjelper på, men strømregningene er fortsatt høye. Med tre små barn blir det mye klesvask.

- Det er skremmende

Sommerferien ble tilbrakt hjemme i Grimstad. Framover vil de også se seg om etter et billigere sted å bo.

- Vi håper på sikt å kunne finne et rimeligere sted å bo. Lenger fram har vi ikke tenkt. Vi har nok med det vi står oppe i nå, sier Charlotte.

- Dette er vel en situasjon som ikke er holdbar så altfor lenge?

- Nei, absolutt ikke. Det er skremmende å se hvor det er på vei. Når vi ikke har mer å ta av, hva gjør man da? Det er en skummel tanke.

ALVORSTYNGET: Hallgeir Kvadsheim er bekymret for de økte prisene. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
ALVORSTYNGET: Hallgeir Kvadsheim er bekymret for de økte prisene. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Samstemte eksperter

Tirsdag uttrykte Hallgeir Kvadsheim overfor Dagbladet Børsen sin bekymring over det som kan bli en tung økonomisk høst.

- Jeg er bekymret. Mange må skifte gir, og jeg er ikke sikker på om alle vil klare det like godt, sa «Luksusfellen»-profilen til Børsen.

Han fikk støtte fra økonom Lene Drange. Hun mener særlig de som har brukt ekstra mye penger i sommer kan få seg en overraskelse.

- Det kommer til å bli dyrt. Økte matvarepriser, økte renter og økte strømpriser. Da kan det bli tøft for de som ikke har en buffer, de som kanskje brukte litt mye penger i sommer, og de som lever fra måned til måned, sa Drange.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer