Energikrise i Storbritannia:

- En stor nasjonal krise

Strømprisene skyter i været i Storbritannia, og støttepakke til over 1000 milliarder har blitt foreslått - men politikerne er skeptiske.

ENERGIKRISE: Energitopper i Storbritannia slår alarm foran vinteren, og krever ytterligere strømstøtteordninger fra regjeringen for å skjerme forbrukerne. Foto: Victoria Jones / Pa Photos / NTB
ENERGIKRISE: Energitopper i Storbritannia slår alarm foran vinteren, og krever ytterligere strømstøtteordninger fra regjeringen for å skjerme forbrukerne. Foto: Victoria Jones / Pa Photos / NTB Vis mer
Publisert

- Det kommer til å bli skikkelig, skikkelig fryktelig for veldige mange mennesker. Dette er større enn pandemien. Det er en stor nasjonal krise.

Administrerende direktør for Scottish Power, Keith Anderson, sparte ikke på kruttet da han skulle omtale de galopperende strømprisene i Storbritannia, ifølge CNN.

Har stanset russisk import

For på tross av at de har meldt seg ut av EU skiller Storbritannia seg på ingen måte fra unionen de nettopp forlot, og resten av det europeiske kontinentet. Ettersom flyten av russisk gass til det europeiske markedet har blitt stadig mindre, har både gass- og strømprisene nådd stadig nye høyder.

Britene har også historisk sett vært storimportører av energi fra Russland, men etter at Russland invaderte Ukraina har de importert stadig mindre.

I juni hadde Storbritannia allerede lyktes i å nå sitt mål om å fase ut oljeimport fra Russland, og stanse importen av flytende naturgass, skriver The Guardian.

Strømprisene i Storbritannia har dermed skutt i været, 54 prosent så langt i år, og det er ingen grunn til å tro at vi har nådd toppen ennå.

Pristak heves

I Storbritannia har strømkundene et årlig pristak på strømregningene som administreres av energiregulatoren Ofgem. Det nåværende taket på 1971 pund, rundt 22 700 norske kroner, er omtrent dobbelt så høyt som det var for 18 måneder siden, men det er ventet at taket vil løftes betraktelig i tida som kommer, skriver Financial Times.

Analytikere forventer at Ofgem øker taket til over 3000 pund kommende fredag. Eksperter anslår også at taket kan komme over 5000 pund innen april. Det vil i så tilfelle tilsvare en årlig strømregning på tett på 60 000 norske kroner.

Den britiske regjeringen har forsøkt å beskytte husholdningene mot 90 prosent av økningen i strømregninga gjennom skattekutt, rabatter på energiregninga og direkteutbetalinger, men siden denne støttepakken ble vedtatt tidligere i år har naturgass- og elektrisitetsprisene skutt ytterligere i været.

Denne støtten har likevel kostet AS Storbritannia 33 milliarder pund, men nå tar stemmer i energisektoren til orde for en ordning som vil koste det tredobbelte.

Foreslår enorm strømstøttepakke

Anderson i Scottish Power, et av landets største energiselskaper, har foreslått for regjeringen å sette taket på husholdningenes strømregning på 2000 pund i året.

Forskere ved Institute for Government har regnet ut at regjeringen, om de gikk for dette forslaget, hadde måttet punge ut over 100 milliarder pund over to år.

Det er mer enn de brukte på å betale millioner av briters lønninger under pandemien.

Akkurat denne planen ville innebære at regjeringen garanterer for lån til energiselskapene, sånn at de kan fryse regningene til husholdningene, samtidig som de tar høyere priser for engrosgass, ifølge BBC.

Dette såkalte underskuddsfondet skal da etter planen bli tilbakebetalt over strømregningene i løpet av de neste 20 åra.

Skeptiske politikere

Den britiske energikrisen kommer også samtidig som det konservative partiet skal peke ut sin nye partileder, og landets nye statsminister.

De to kandidatene, Rishi Sunak og Liz Truss, har så langt vært negative til forslaget fra Anderson. Sunak sier han er «nervøs og skeptisk» til planen.

- Vi må forsikre oss om at det vi gjør ikke bare er overkommelig økonomisk, men at det heller ikke gjør inflasjonen verre, sier Sunak, ifølge The Guardian.

Truss er enda mer kategorisk:

- Det er den neste statsministeren som skal bestemme hvordan man best støtter folk denne vinteren. Begge kandidatene har avvist en frys, så det er irrelevant.

Leder for opposisjonspartiet Labour, Keir Starmer, har sagt at om han var statsminister ville han ha fryst prisene på dagens nivå i seks måneder, til en prislapp på rundt 30 milliarder pund.

«Katastrofal vinter»

Presset for å få på plass flere støtteordninger for husholdningene øker likevel. Philippe Commaret, en av toppsjefene i det franske energiselskapet EDF, en stor aktør i det britiske markedet, sa i slutten av forrige uke at uten mer støtte vil britiske husholdninger stå overfor en «katastrofal vinter».

Ifølge Commaret har hans selskap sett en 30 prosent økning i henvendelser fra kunder som sliter med å betale regningene sine.

- Alle forslag for å holde kundenes regninger på samme nivå bør vurderes. I januar kan halvparten av britiske husholdninger være i brenselsfattigdom, sier Commaret.

Sterkest er advarslene fra britenes nasjonale helsetjeneste NHS. De advarte i forrige uke om en «humanitær krise». De frykter at mange kan bli syke i løpet av vinteren når de «står overfor det forferdelige valget mellom å droppe måltider for å varme opp hjemmene sine og leve under kalde, fuktige og svært ubehagelige forhold».

- Ukrainerne betaler med sitt blod

Onsdag var også Boris Johnson, som er inne i sine siste dager som britenes statsminister, i Kyiv for å møte Ukrainas statsminister Volodymyr Zelenskyj.

- Dersom vi må punge ut via energiregningene for Vladimir Putins ondskap, så betaler det ukrainske folket med sitt blod, sa Johnson, ifølge The Guardian.

Samtidig gikk også Labour ut med sin støtte til Ukraina, men ba samtidig den britiske regjeringen om å jobbe hardt for å opprettholde støtte til Ukraina blant folk flest.

Det mener Labour blant annet må gjøres ved å skjerme britiske husholdninger fra de høye strømprisene.

- Her hjemme må vi fryse energiregningene, isolere hjem og investere i grønn energi for å begrense den innenlandske virkningen av konflikten, sier Labours utenrikspolitiske talsperson, David Lammy.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer