Drivstoffpriser

- En stor skam

Mens våre naboland kutter i pumpeprisene for å hjelpe bilistene, har Trygve Slagsvold Vedum blankt avvist å kutte i avgiftene. En skam for Norge, mener Frp-leder Sylvi Listhaug.

SKAMMELIG: Frp-leder Sylvi Listhaug mener det er utrolig hvor lite finansminister Trygve Slagsvold Vedum gjør for bilistene.Foto: Torstein Bøe / NTB
SKAMMELIG: Frp-leder Sylvi Listhaug mener det er utrolig hvor lite finansminister Trygve Slagsvold Vedum gjør for bilistene.Foto: Torstein Bøe / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det er helt ekstremt høye priser nå, og vi ser at Norge har de nest høyeste bensinprisene i hele verden, sier Frp-lederen til Dagbladet.

Bensinprisene har skutt i været de siste månedene, ikke minst i kjølvannet av Ukraina-krigen. Mange steder lyser 27-talet fra prisskiltene, og flere venter nå at vi snart ser en pumpepris på 30 kroner.

- Totalt handlingslammet

Sp-leder og finansminister Trygve Slagsvold Vedum igjen og igjen avvist å kutte i avgiftene på drivstoff, slik Frp flere ganger har foreslått.

- I Norge har vi en totalt handlingslammet regjering. Det er helt utrolig å se på hvor lite han gjør. Det eneste han har gjort for bilistene er å øke drivstoffavgiften, sier Listhaug med klar adresse til Vedum.

Regjeringen har gjentatte ganger avvist noen krisepakke for drivstoff, slik regjeringen har innført med strøm, med henvisning til faren for økte renter.

- Jeg har stor forståelse for at det for mange er en belastning at drivstoffprisene stiger. Men for en vanlig familie utgjør utgiftene til boliglån og strøm langt mer, sa statsminister Jonas Gahr Støre til Aftenposten i helga.

«Halve Europa»

- Når du fyller bensin er nesten halvparten av avgiftene moms eller avgifter. Det er fullt mulig å gjøre noe, sier Thor Egil Braadland i bileierorganisasjonen NAF til Dagbladet.

En gjennomgang deres europeiske moderorganisasjon har gjort, viser at minst ti europeiske land allerede tatt grep for å skjerme bilistene fra de galopperende oljeprisene.

Tidligere i juni kuttet Tyskland hardt i drivstoffavgiften. I Sverige kuttet regjeringen i mai drivstoffavgiften med 1,30 kroner per liter. Et forslag fra den svenske regjeringen om å gi alle bilister en 1000-lapp i støtte ble stemt ned i Riksdagen.

I tillegg har Danmark, Østerrike, Frankrike, Luxemburg, Italia, Irland, Storbritannia, Polen, Nederland og Spania tatt grep for å kutte i drivstoffprisene, viser en oversikt fra NAF først omtalt av NRK.

- Vi synes det er overraskende. Det er veldig mange europeiske land som har gjort noe, enten med reduserte avgifter, prisregulering eller kontantstøtte, sier Thor Egil Braadland i NAF.

- Bilistene er forbannet

Frp-leder Sylvi Listhaug er mektig provosert når hun ser hvor mange andre europeiske land som gjør noe.

- Jeg synes det er en stor skam, at den norske regjeringen ikke gjør noen ting. Det er ikke rart folk er sinte, sier Listhaug.

FULL TANK: Sjeføkonom Kari Due-Andresen tror drivstoffprisene vil fortsette å stige i tiden som kommer. Vis mer

Listhaug mener Norge burde være det første landet til å hjelpe bilistene, og mener vi har mer enn råd til det.

- Det er jo få land som tjener så enorme summer som det Norge gjør nå. Det er satt eksportrekorder flere ganger det siste halvåret, og pengene renner inn i statskassa fra olje, gass, fisk og strøm.

Bilistenes organisasjon NAF får nå mange henvendelser fra frustrerte medlemmer, forteller samfunnskontakt Thor Egil Braadland.

- De som kontakter oss er urolige. Folk er forbannet over prisene. De skjønner ikke at regjeringen ikke kan gjøre noe.

Sterke følelser til tross, det er lite som tyder på at Frp og bilistene får ønsket sitt innfridd med det første. Regjeringens samarbeidsparti SV fikk framforhandlet økte bensinavgifter i sist statsbudsjett.

Samtidig har Frp's bestevenner i Høyre vært tydelige på at de ikke vil gjøre noe med avgiftene på drivstoff. Partiet ønsker ikke å kommentere denne saken.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer