Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap):

- En svært alvorlig situasjon

Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) tegner et dystert bilde av situasjonen i Rødehavet.

DYSTERT BILDE: Torsdag kveld omtaler utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) situasjon i Rødehavet som «svært alvorlig». Foto: Nina Hansen / Dagbladet
DYSTERT BILDE: Torsdag kveld omtaler utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) situasjon i Rødehavet som «svært alvorlig». Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det har de siste ukene vært en rekke angrep fra houthi-bevegelsen i Jemen mot skip i Rødehavet. Houthi-opprørerne har trappet opp angrepene i protest mot Israels krigføring på Gazastripen.

Torsdag kveld omtaler utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) det som «en svært alvorlig situasjon».

- Vi har for første gang sett bruk av ballistiske anti-skip missiler mot sivile fartøy. Dette er svært avanserte våpensystemer. Houthi-bevegelsens vilkårlige angrep er uakseptable. Mannskap og uskyldige parter blir utsatt for dødelig fare og lider store økonomiske og materielle tap, sier Barth Eide i en pressemelding.

Flere rederier har valgt å midlertidig unngå Rødehavet og Suezkanalen. De seiler heller omveien rundt Afrika.

Norge har en av de største handelsflåtene i verden - og å sikre fri ferdsel til havs er dermed av stor strategisk betydning for den globale økonomien og for Norge.

Norske myndigheter er i løpende kontakt med Norges Rederiforbund og andre relevante aktører, opplyser regjeringen. For å bidra til å dempe konfliktnivået, er Norge også i fortløpende kontakt med houthiene.

- Det er viktig å unngå regional eskalering av krigen i Gaza. Vi har et bredt kontaktnett i regionen og bruker dette nettverket og diplomatiske kanaler i regionen for å hindre ytterligere spredning av konflikten, sier Barth Eide, og legger til:

- Det var derfor ikke naturlig for oss å slutte oss til erklæringen som amerikanske myndigheter kom med om situasjonen i Rødehavet onsdag 3. januar, sier Barth Eide.

Flere av verdens største rederier har inntil videre besluttet å stans all skipsfart gjennom Rødehavet på grunn av flere angrep fra Houthi-militsen. Orlogskaptein og forsker ved Sjøkrigsskolen, Tor Ivar Strømmen, sier den dramatiske situasjonen kan få alvorlige konsekvenser for verdensøkonomien. Vis mer

I en felles uttalelse sa USA og tolv andre land at det vil få konsekvenser for houthi-opprørerne i Jemen om de fortsetter å angripe internasjonal skipsfart i Rødehavet.

- Disse angrepene truer livet til uskyldige fra hele verden og utgjør et betydelig internasjonalt problem, som krever kollektive tiltak, het det i en uttalelsen.