- En svart dag

Kjendiskokk Arne Brimi er blant dem som reagerer på Nortura-nedleggelsen.

REAGERER: Arne Brimi reagerer på nedleggelsen av Nortura på Otta. Han sender først og fremst tanker til alle som må omstilles. Foto: Mette Møller / Dagbladet
REAGERER: Arne Brimi reagerer på nedleggelsen av Nortura på Otta. Han sender først og fremst tanker til alle som må omstilles. Foto: Mette Møller / Dagbladet Vis mer
Publisert

Torsdag morgen kom meldingen om at Nortura på Otta skulle avvikles, og at aktiviteten flyttes til Rudshøgda. Lokale bønder har i flere måneder kjempet mot avgjørelsen, som nå rammer hele lokalsamfunnet og 78 medarbeidere.

Styreleder Trine Hansvang Vaag uttalte i en børsmelding at det er «en vond sak», men at beslutningen kommer på bakgrunn av lønnsomhet i selskapet og for bonden. De regner med å spare rundt 30 millioner på omstillingene. Den vil skje i løpet av 2020.

Nedleggelsen har vært varslet, men det stopper ikke bransjen og lokalsamfunnet fra å reagere.

- Trist

En som reagerer sterkt på avviklingen er kjendiskokk Arne Brimi. Han har tidligere engasjert seg i saken, og har uttalt at han mener Nortura var en viktig del av framtida til regionen.

Han sier nå til Børsen at han er skuffa.

- Det er en svart og trist dag. Vi må tenke på alle som mister arbeidet sitt, og på de lojale bøndene, som har vært lojale mot samvirket. Det er en stor utfordring, og det er krevende for de som mister jobben eller må flytte. Det handler om at man har et liv og en viss livskvalitet, som dette kan gå utover, forklarer han.

REAGERER: Kjendiskokk Arne Brimi mener det er leit at Nortura nå legges ned på Otta. Her er han fotografert med kronprinsparet på Vågå i sommer. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
REAGERER: Kjendiskokk Arne Brimi mener det er leit at Nortura nå legges ned på Otta. Her er han fotografert med kronprinsparet på Vågå i sommer. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer

Brimi er sikker på at dette ikke har vært noen enkel avgjørelse å ta fra Nortura sin side.

- Dette har de nok gjort med tungt hjerte. Det peker på hvilke utfordringer vi har i norsk landbruk. Gudbrandsdalen er en kjent merkevare og er kjent for gastronomien sin. Vi får se hvordan turismen og ryktet påvirkes av dette, forklarer han.

Allerede i slutten av oktober engasjerte Brimi seg i saken. I et innlegg på Facebook la han ikke noe mellom linjene da han fortalte om situasjonen. Han var redd for at det ville bli større fokus på kvantitet enn kvalitet.

TV-RETUR: De sto bak en av de mest populære programseriene på norsk tv i perioden 1995-2002. Nå er Arne Hjeltnes, Arne Brimi, Bjørn Dæhlie og Vegard Ulvang klare for nye «Gutta på tur»-programmer på TV 2.Video: «Norges beste» / TV 2 Vis mer

«Mange av mine beste venner er stolte leverandører til Nortura. Siden midten av 1980-tallet har jeg vært mye involvert i slakteriet på Otta, da de som første i Norge startet med varmeskjæring», skrev han, og fortsatte:

«Otta har stadig imponert meg, innovative, forståelsesfulle, og har vært med på laget om å fornye samfunnet mot ei gastronomisk framtid, der vi kan synliggjøre fortrinnene vi har i Norge», skrev han blant annet.

Han mente også at det ville være uheldig for bøndene i nærområdet, som nå må sende dyrene sine enda lenger. Overfor Nationen har bønder uttalt at det er «en stor nedtur og skuffelse» for lokalsamfunnet.

Til Børsen sier Arne Brimi at han synes det er trist at alt nå skal sentraliseres.

- Vi er i et fylke som snart heter Innlandet, og de som sitter med ansvaret må se på hva vi kan gjøre for å ivareta det vi har. Vi må ikke bare se ned mot Oslo, men vi har et ansvar i hele fylket vårt. Men akkurat i denne stunden må vi tenke på alle de lojale leverandørene og de som mister jobben, slår han fast.

Brimi er kanskje mest kjent fra tv-programmet «Gutta på tur», sammen med blant andre Arne Hjeltnes og Vegard Ulvang.

TRANGT: Grisene i Norturas dyretransport hadde ikke rom til å bevege seg og noen av de hadde stygge sår. Bildene ble tatt ved Shell i son. Video: Pernille Hansen. (Les hele saken her: https://www.dagbladet.no/nyheter/da-pernille-tittet-bak-gitteret-ble-hun-forskrekket---rart-at-det-er-lov/68654854 ) Vis mer

Overkapasitet

Nortura skrev i børsmeldingen at de fortsatt vil ha «en overkapasitet i produksjonen som ikke er bærekraftig» etter flyttingen til Rudshøgda.

I tillegg har kjøttgiganten «et stort behov for å investere i teknologi og utstyr».

TIPS: I 2013 var arne brimi ute med ny bok. Video/foto: Hans Arne Vedlog/DAGBLADET. Vis mer

- For å sikre selskapet må vi ha mulighet til å gjøre endringer i industristrukturen vår slik at vi kan drive på en rasjonell måte. Vårt ansvar i norsk landbruk er å kunne hente dyr fra bønder hvor som helst i landet, være en ansvarlig arbeidsgiver der vi er til stede, samt kunne investere i riktig teknologi og god bærekraft, selv om det vil være på færre steder framover. Det er dette som er vårt viktigste oppdrag for den norske bonden, selv om det betyr en del tøffe valg, sa Vaag.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer