Torsdag morgen kom meldingen om at Nortura på Otta skulle avvikles, og at aktiviteten flyttes til Rudshøgda. Lokale bønder har i flere måneder kjempet mot avgjørelsen, som nå rammer hele lokalsamfunnet og 78 medarbeidere.

Avvikler på Otta: - En tøff dag
Styreleder Trine Hansvang Vaag uttalte i en børsmelding at det er «en vond sak», men at beslutningen kommer på bakgrunn av lønnsomhet i selskapet og for bonden. De regner med å spare rundt 30 millioner på omstillingene. Den vil skje i løpet av 2020.
Nedleggelsen har vært varslet, men det stopper ikke bransjen og lokalsamfunnet fra å reagere.

Suveren pinnekjøtt-vinner: - Veldig deilig!
- Trist
En som reagerer sterkt på avviklingen er kjendiskokk Arne Brimi. Han har tidligere engasjert seg i saken, og har uttalt at han mener Nortura var en viktig del av framtida til regionen.
Han sier nå til Børsen at han er skuffa.
- Det er en svart og trist dag. Vi må tenke på alle som mister arbeidet sitt, og på de lojale bøndene, som har vært lojale mot samvirket. Det er en stor utfordring, og det er krevende for de som mister jobben eller må flytte. Det handler om at man har et liv og en viss livskvalitet, som dette kan gå utover, forklarer han.

Brimi er sikker på at dette ikke har vært noen enkel avgjørelse å ta fra Nortura sin side.
- Dette har de nok gjort med tungt hjerte. Det peker på hvilke utfordringer vi har i norsk landbruk. Gudbrandsdalen er en kjent merkevare og er kjent for gastronomien sin. Vi får se hvordan turismen og ryktet påvirkes av dette, forklarer han.
Allerede i slutten av oktober engasjerte Brimi seg i saken. I et innlegg på Facebook la han ikke noe mellom linjene da han fortalte om situasjonen. Han var redd for at det ville bli større fokus på kvantitet enn kvalitet.
«Mange av mine beste venner er stolte leverandører til Nortura. Siden midten av 1980-tallet har jeg vært mye involvert i slakteriet på Otta, da de som første i Norge startet med varmeskjæring», skrev han, og fortsatte:
«Otta har stadig imponert meg, innovative, forståelsesfulle, og har vært med på laget om å fornye samfunnet mot ei gastronomisk framtid, der vi kan synliggjøre fortrinnene vi har i Norge», skrev han blant annet.

Full jordbærkrangel: Coop snur etter Brimi-refs
Han mente også at det ville være uheldig for bøndene i nærområdet, som nå må sende dyrene sine enda lenger. Overfor Nationen har bønder uttalt at det er «en stor nedtur og skuffelse» for lokalsamfunnet.
Til Børsen sier Arne Brimi at han synes det er trist at alt nå skal sentraliseres.
- Vi er i et fylke som snart heter Innlandet, og de som sitter med ansvaret må se på hva vi kan gjøre for å ivareta det vi har. Vi må ikke bare se ned mot Oslo, men vi har et ansvar i hele fylket vårt. Men akkurat i denne stunden må vi tenke på alle de lojale leverandørene og de som mister jobben, slår han fast.
Brimi er kanskje mest kjent fra tv-programmet «Gutta på tur», sammen med blant andre Arne Hjeltnes og Vegard Ulvang.
Overkapasitet
Nortura skrev i børsmeldingen at de fortsatt vil ha «en overkapasitet i produksjonen som ikke er bærekraftig» etter flyttingen til Rudshøgda.
I tillegg har kjøttgiganten «et stort behov for å investere i teknologi og utstyr».
- For å sikre selskapet må vi ha mulighet til å gjøre endringer i industristrukturen vår slik at vi kan drive på en rasjonell måte. Vårt ansvar i norsk landbruk er å kunne hente dyr fra bønder hvor som helst i landet, være en ansvarlig arbeidsgiver der vi er til stede, samt kunne investere i riktig teknologi og god bærekraft, selv om det vil være på færre steder framover. Det er dette som er vårt viktigste oppdrag for den norske bonden, selv om det betyr en del tøffe valg, sa Vaag.
