- En tap-tap-situasjon

Ferieparadiset Gotland står overfor et dilemma i sommer.

VISBY HAMN: Regionsdirektøren mener ferieøya Gotland står overfor et dilemma i sommer. Her Visby Hamn. Foto: Fredrik Sandberg / TT / NTB Scanpix.
VISBY HAMN: Regionsdirektøren mener ferieøya Gotland står overfor et dilemma i sommer. Her Visby Hamn. Foto: Fredrik Sandberg / TT / NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sverige har vært annerledeslandet i kampen mot coronaviruset, og den svenske tilnærmingen til coronakrisen har skapt kraftige reaksjoner fra hele verden.

Sverige har over 4500 dødsfall mot Norges 237. Landet ligger dermed i verdenstoppen målt i antall coronarelaterte dødsfall per innbygger.

Et av unntakene er Gotland. Sveriges største øy og ferieparadis har bare 72 bekreftede tilfeller av coronasmitte og seks dødsfall, ifølge Aftonbladet.

«Söta bror» fikk i dag beskjeden om at alle symptomfrie personer fra og med 13. juni vil kunne reise fritt innenlands. Det forutsetter at man overholder smittevernregler, som for eksempel avstandsreglene.

Til nå har det ikke vært lov å reise mer enn to timer i bil unna hjemmet sitt.

- En tap-tap situasjon

At svenskene nå skal få lov til å reise på tvers av landet i sommer, kan skape problemer for ferieparadiset Gotland.

Peter Lindvall, regionsdirektøren for hele region Gotland beskriver det slik:

På den ene siden er man redd for at helsevesenet på øya vil bli overbelastet dersom coronatilfellene på øya øker i takt med turistene.

På den andre siden vil det få store konsekvenser for næringslivet om det blir folketomme gater på Gotland i sommer.

- Det er en tap-tap situasjon. Vi vil være sikre på at alle som trenger det får medisinsk hjelp, men vi vil også at næringslivet skal overleve, sier Lindvall til Dagbladet.

SOMMERFERIEN: For de aller, aller fleste vil sommerferien i år bli i Norge, og her er det et hav av muligheter! Video: Kristin Sørdal. Klipp: Ørjan Ryland Vis mer

- Det vil bli vanskelig

Uavhengig av hvor mange som kommer til å besøke øya i sommer, mener Lindvall at de alltid vil ta hånd om de hardest rammede pasientene.

- Gotland inngår i et nasjonalt samarbeid om sykehusplasser, hvor vi hjelper regioner over hele landet om det blir for anstrengt. Trenger man medisinsk hjelp, men det ikke haster, kan vi sende deg til hjemmeregionen din, forteller han.

Ifølge direktøren har de i øyeblikket 12 eller 13 intensivplasser på øya. Det er en fordobling av hva de hadde før coronakrisa, men Lindvall legger ikke skjul på at det kan bli trangt om plassene hvis man åpner opp for at flere får lov til å besøke Gotland i sommer.

REGIONSDIREKTØR: Peter Lindvall mener ferieøya Gotland står overfor et dilemma i sommer. Foto: Karl Melander
REGIONSDIREKTØR: Peter Lindvall mener ferieøya Gotland står overfor et dilemma i sommer. Foto: Karl Melander Vis mer

- Tidligere år har vi hatt god nok beredskap, men nå har vi også pandemien. Den legger press på helsevesenet, og våre helsearbeidere må også få ferie og hvile. Det vil bli vanskelig og anstrengt, sier han.

- Kan bli annerledes

Ifølge direktøren er det allerede kommet mellom fem og seks tusen besøkende til øya.

- Vi er vant til å ta imot titusenvis av turister hvert år, men denne sommeren kan bli annerledes, sier regionsdirektøren til Dagbladet.

Han frykter også for hvordan næringslivet skal kunne klare seg uten turistene.

- Vi har veldig mange foretak som er avhengig av turistene. Mange av dem har det veldig tøft nå, og det er ikke sikkert alle foretakene kommer til å overleve.

- Avstå

Ifølge Lindvall dobles Gotlands befolkning hver sommer - fra 60 000 til 120 000 personer.

- Vi vil veldig gjerne at man besøker Gotland også i sommer, men da er vi avhengig av at folk respekterer Folkehelsemyndighetens sine retningslinjer, sier regionsdirektøren.

I påsken var derimot beskjeden fra Lindvall en helt annen. Da gikk han ut i Sveriges Radio, og oppfordret folk til å avstå fra å reise til Gotland.

- Tenk dere om og hvis dere er i tvil, avstå, sa han den gang.

Lindvall ser derimot ikke like mørkt på sommeren, og mener det heller ikke er en generell uro i befolkningen på Gotland for å bli smittet om de får mange turister på besøk.

- Det finnes sikkert en uro i visse grupper for at smittespredningen skal øke på Gotland, men jeg oppfatter uroen for pandemien i sin helhet som større, sier han.

- Besøk Gotland

Det er heller ikke bare svensker som besøker Gotland. Også for mange nordmenn, dansker og tyskere er øya et ettertraktet reisemål.

For nordmenn som har hytte på Gotland har Lindvall en gladnyhet.

Han har nemlig ikke noe imot at nordmenn kan komme på besøk i sommer, men på ett premiss.

- Så lenge dere følger helsemyndighetenes retningslinjer.

NORGESVIDEO: Søskenparet la nylig ut en video fra en reise de gjorde i fjor sommer. Aldri hadde de trodd at så mange skulle se den. Video: Mathias Haughom Vis mer

- Liv vil gå tapt

Statsepidemiolog Tegnell har tidligere svart på mulighetene for en sommer på Gotland. På en pressekonferanse i mai sa han følgende:

- Det handler om å finne en balanse. Det er en mulighet for at man kan finne en måte å minske risikoen på ved å støtte helsevesenet på Gotland, sa statsepidemiologen.

Regiondirektør Lindvall tror de få smittetilfellene på Gotland skyldes at de var tidlig ute med å innføre besøksforbudet på eldrehjem, samt innførte reiserestriksjoner på Gotlandsferja.

- Vi har klart å håndtere viruset på en bra måte, og har derfor en veldig liten smittespredning. Men vi er avhengig av at vi klarer å fortsette dette arbeidet utover sommeren. Hvis ikke vil liv gå tapt, avslutter han.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer